Tveksamt om rättvisan hinner ifatt elitens barn när de sluter leden

Intressant läsning om hur barn till ”eliten” i Belgien undgått straff trots att de medverkat till att en studiekamrat miste livet under en brutal nollning.

Nästa vecka ska rätten i staden Hasselt i belgiska Flandern fatta ett formellt beslut om åtal och det rör sig om totalt 18 unga män som misstänks för att ha förnedrat samt plågat livet ur en studiekamrat, varav alla kommer från fina familjer och tillhörde samma exklusiva studentförening. Bevisen mot ynglingarna anses vara överväldigande, både i form av videoupptagningar och de misstänktas egna utsagor i polisförhör samt anteckningar om vad de utsatte kamraten för. Men det tog lång tid innan målet kom upp i rätten, närmare bestämt över två och ett halvt år.

De första tidningsartiklarna från december 2018 handlade bara om att en nollning, eller så kallat ”dop” som det kallas i Belgien, hade gått överstyr och att en student mist livet. Tids nog kom det dock fram fler och fler fasansfulla detaljer till allmänheten.

Offret var den 20-årige studenten Sanda Dia, son till en invandrad fabriksarbetare från Senegal, som läste till civilingenjör på universitetet i Leuven i belgiska Flandern – ett av världens äldsta och högst rankade lärosäten.

Dia hade sökt sig specifikt till studentföreningen Reuzegom, som i decennier varit tillhåll för manliga studenter från den flamländska eliten i staden Antwerpen, i tron att ett medlemskap i Reuzegom skulle ge honom värdefulla kontakter för sin framtida karriär och en inträdesbiljett till en annan social klass. Medlemmarna var vita, rika och inte sällan från kända familjer inom adeln, företagarvärlden, rättsväsendet och politiken. 2018 när Dia sökte sig till kretsen, var en av medlemmarna i Reuzegom sonen till Antwerpens guvernör, en annan sonen till en mäktig redare och en tredje sonen till ägaren av ett livsmedelskonglomerat.

Sanda Dia överlevde dock inte Reuzegoms nollning – i två dagar tvingades han dricka enorma mängder alkohol och fiskleverolja tills han miste medvetandet, han tvingades äta levande möss och ställdes i en isvak ute i vinterkylan där Reuzegoms äldre medlemmar kissade på honom.

De misstänkta har i polisförhör berättat att de kissar på nollorna varje år. När Dia till slut fördes till sjukhuset i Antwerpen var hans kroppstemperatur bara 27 grader och flera av hans inre organ hade kollapsat på grund av saltförgiftning från fiskleveroljan. Till slut avled 20-åringen av en hjärtinfarkt.

Fallet har blivit omskrivet i hela världen på grund av den grymhet som medlemmarna i Reuzegom anklagas för, men också för att förövarna – trots att det fanns videoupptagningar och andra bevis på den utdragna tortyr de utsatte Sanda Dia för – till en början varken polisanmäldes eller stängdes av från sina studier. Universitetsledningen i Leuven gav dem i stället som ”straff” att skriva en uppsats om nollningar, arbeta en månad på campus och deltaga i en sommarkurs. Bara tre av dem lämnade någonsin in uppsatsen.

Rektorn i Leuven sade att ett universitet inte är en rättsinstans med makt över brott och straff samt att han bara kunde agera på den knapphändiga information han hade i starten. Först efter flera demonstrationer, lärarupprop och öppna brev i media från studentorganisationer och antirasistföreningar, beslutade rektorn att gå hårdare åt de utpekade studenterna. Men då hade de flesta av de inblandade redan tagit sin universitetsexamen och lämnat Leuven.

Reuzegoms dåliga rykte går längre tillbaka än Sanda Dias död. Några år tidigare polisanmäldes studentklubben för djurplågeri efter att ett videoklipp där några medlemmar skjuter en gris med pistol och stoppar en cigarett i munnen på djurkadavret. De skar också halsen av levande kaniner, men ingen åtalades. Medlemmar från Reuzegom började dyka upp på sjukhusen med märkliga åkommor, flera hade brännskador efter att de tvingats smörja in sina könsorgan med tabasco.

Reuzegoms ”dopansvarige”, som i belgisk press går under namnet Alexander G, sade i sitt valtal för posten att 2018 skulle bli det mest extrema år någonsin. Året skulle bli ”galet och brutalt”. En student som 2018 var ansvarig för en festsal där Reuzegom ibland hyrde in sig, vittnade anonymt i flera flamländska medier om den öppna rasismen i gruppen:
– En kväll var det några bord kvar som skulle städas och ställas undan. En av gruppledarna skrek till Sanda: ”Neger, kom tillbaka och städa borden!”

I dag är studentföreningen Reuzegom upplöst. Alla spår på internet är raderade och medlemmarna har gått under jorden. Enligt advokaten Sven Mary som representerar Sanda Dias far, sluter nu eliten sina led och det är lättare att komma över en lista med hemliga Stasi-agenter än en lista över medlemmarna i Reuzegom.

Ingen nuvarande eller före detta medlem i Reuzegom har bett Sanda Dias anhöriga om ursäkt, vare sig gemensamt eller individuellt.

Belgiska medier har jämfört behandlingen av de misstänkta i Reuzegom med behandlingen av exempelvis en grupp ungdomar med invandrarbakgrund som greps efter ett upplopp vid kusten förra sommaren. Ungdomarna häktades och det gjordes hårda offentliga uttalanden om dem, där de kallades för ”slödder” av vissa belgiska politiker. Samtidigt har inte en enda av de misstänkta för Sanda Dias död tillbringat en enda natt i förvar, vilket tyder på två olika måttstockar.

Fallet har varit uppe i rätten ett par gånger, inför ett beslut om åtal och den 28 juni ska en åklagare slutligt ta ställning till om de 18 misstänkta förövarna tillsammans eller var för sig ska åtalas för dråp, förnedring, droginnehav, utdelande av skadliga substanser som resulterade i döden samt djurplågeri.

De sju tidigare Reuzegommedlemmar som inte hann ta sin examen innan dödsnollningen slutligen ledde till en polisutredning är i dag avstängda från sina studier och har överklagat beslutet.

Det här är inget unikt för Belgien. Varje land har sin ”elit” som glider på en räkmacka genom livet, som skyddas och ytterst sällan ställs till svars för sina handlingar – något som skett historien igenom. Det värsta enligt mitt tycke är att dessa individer med sadistiska personlighetsdrag sedermera intager högt uppsatta positioner i vårt samhälle och på ett eller annat sätt styr över oss andra. Inte konstigt att världen ser ut som den gör.

#somethingswillneverchange

https://www.svd.se/var-skracknollningen-i-belgien-ett-rasistmord

4 reaktioner till “Tveksamt om rättvisan hinner ifatt elitens barn när de sluter leden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s