Vänsterpartiet sätter press på Löfvén

Det politiska tillståndet i landet är för närvarande sömnigt och den så kallade oppositionens aggressiva framtoning har länge lyst med sin frånvaro. De flesta verkar nöjda med att ha en plats i värmen och håller sina utspel på en nivå där man inte sticker ut för mycket.

Eftersom media inte synar våra makthavare i sömmarna har det inte hänt något spännande på länge. Riksdagsledamöterna verkar mest räkna ned dagarna till sommarlovet om några veckor och några större politiska utspel är inte att vänta, förutom rutinmässiga och ihåliga påståenden från S om att de gör gott för Sverige.

Men då kommer Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar inridande i manegen och ställer allt på sin spets genom att under en pressträff tidigare i dag kräva regeringen på ett ultimatum – lägg ned utredningen om marknadshyror för nyproduktion eller inled samtal med Hyresgästföreningen, annars har regeringen inte längre stöd från Vänsterpartiet.

Nu har statsminister Stefan Löfven 48 timmar på sig att svara på Vänsterpartiets ultimatum och senast torsdag klockan 10:00 vill partiet ha ett besked, annars går de vidare med sitt hot om att fälla regeringen.

För att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen krävs stöd från 35 ledamöter och för att fälla regeringen måste en majoritet av riksdagen, 175 ledamöter, rösta för. Detta innebär att V behöver få med sig Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Oppositionspartierna har visserligen tidigare sagt att de vill fälla regeringen om tillfälle ges så det blir upp till bevis om så sker, men samtidigt är det osäkert om Dadgostar menar allvar eller bara visar upp rök och speglar eftersom man tidigare hotat med regeringskris vid LAS-förhandlingarna utan att fullfölja det.

Troligen är det ingen risk att regeringen faller den här gången heller, men det är kul att det händer lite och att någon rör om i grytan – något som inte sker särskilt ofta i denna sovande nation där vi medvetet låter våra styrande suga ut skattebetalarna utan att göra nämnvärt motstånd. Så tummen upp för V som har ryggrad att sätta lite press på den rödgröna sörjan. Tänk om vi även hade fått se liknande utspel i viktiga frågor som rör migration, rättsväsendet och klimatet? Men där styr dessvärre allt utom sunt förnuft!

Bildkälla: Aftonbladet

6 reaktioner till “Vänsterpartiet sätter press på Löfvén

 1. Apropå *migration*

  Gilla

 2. arknadshyra fungerar endast om det finns ett överskott på bostäder där hyresvärden måste konkurrera om hyresgästerna. I Sverige finns en stort underskott, och det betyder att marknadshyror i praktiken blir en konfiskeringsmodell. Hyresvärden höjder till maxnivå vad hyresgästen kan betala, och om hyresgästen inte kan betala byter hyresvärden ut hyresgästen mot någon som kan betala mera. Studera Hong Kong, vilket är ett typsikt exempel på vad marknadshyror leder till.
  Detta blir Sverige.
  https://www.youtube.com/watch?v=I2omC_s2odU
  Vad som hände i Hong Kong var att spekulatörer köpte upp fastigheterna för fantasisummor. Återbäringen (ROI eller Return On Investment) var ju i stort obegränsad och garanterad för det var fri hyressättning och otrolig brist på bostäder. Sedan hyrs bostäderna ut i massuthyrning till mellanhänder som säljer hyrorna och driver upp priserna. Ibland delas dom upp i flera små bostäder. I Sverige kan man ju lätt kolla en hyresgästs förmåga att betala och bestämma priset efter det. Man maximerar alltså återbäringen på investeringen och låter hyresgästerna priskonkurrera om att hyra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s