Direktdemokrati – något som vi i Sverige bara kan drömma om

Schweiz har som bekant ett system med direktdemokrati, där man regelbundet med några månaders mellanrum har folkomröstningar på nationell, regional och lokal nivå. Så länge förslag från allmänheten samlar ihop minst 100.000 namnunderskrifter kan det ske en nationell omröstning. I helgen som gick röstade schweizarna nej till såväl omfattande klimatåtgärder som förbud av syntetiska bekämpningsmedel inom 10 år och även till ett förslag som skulle ersätta jordbrukare som valde att fasa ut eller minska användandet av bekämpningsmedel.

Vad gäller klimatåtgärderna röstade 51,6% nej till ett lagförslag som skulle minska landets utsläpp av koldioxid och som således inte kommer att införas. Förslaget hade tagits fram för att hjälpa landet att nå klimatmålen i Parisavtalet om att halvera landets utsläpp fram till år 2030.

Här pratar vi verkligen om reell demokrati, där medborgarna får vara med och påverka samt bestämma om sin framtid, till skillnad från vårt ruttna system där en liten klick ”folkvalda” egotrippade individer som helt glömt bort sitt uppdrag att vara folkets röst i maktens korridorer, år efter år styr landet med järnhand utan minsta intresse för folkets bästa samt där vår roll enbart är att betala och hålla klaffen.

Tänk om vi hade kunnat folkomrösta om invandring, asylregler, integration, medborgarskapskrav, skolan, äldrevården, sjukvården, kriminalitet, utlandsbistånd, bidragssystemet, klimatet, ersättning till politiker med mera?! Då hade de fått se på andra bullar i plenisalen!

Men i den politiska eliten ögon är vi för lågbegåvade och oerfarna för att klara av att fatta beslut i så viktiga frågor. Endast ryggradslösa och skrupelfria klåpare med skygglappar för ögonen som enbart innehar sin post för egen vinning är trovärdig nog att inneha mandat för politiska beslut i det här landet, där majoriteten av medborgarna inom en snar framtid är bidragsberoende valboskap.

#onlyinsweden

Källa: Aftonbladet

27 reaktioner till “Direktdemokrati – något som vi i Sverige bara kan drömma om

 1. Tyvärr så är inte svensken mogen för det.
  Var själv med i ett lokalt försök i denna anda förra valet men intresse förligger icke.
  Min analys är att folk i gemen är söndersozzefierade och tycker det är enklare att låta ”någon annan” bestämma…
  Dessutom kräver direktdemokrati engagemang och medvetenhet av medborgarna vilket saknas.
  De har fullt upp med att dricka mellanöl, titta på korpfotboll och se på Bonde söker fru…

  Gillad av 2 personer

  1. Bröd och skådespel, romarna uppfann systemet, sedan publicerar man flitigt allt man vill innevånarna skall veta, MSM i Sverige, Acta Diurna i Rom, och dränker allt dom inte borde veta i en flod av propaganda. Tyskarna i Tredje Riket fulländade metoden att indoktrinera och pacificera. Svenskarna gör god användning av tyskarnas metoder idag.

   Gillad av 1 person

  2. Det du påstår stämde förra valet Håkan, men kanske inte detta valet, Vi är många partier som både är för DD och vill valsamverka oss förbi 4%. Nu kan du stödja detta om du vill!
   Posta till alla som du tror är intresserade!
   https://consul.direktdemokraterna.se/proposals/29-bred-valsamverkan-mellan-alla-dd-partier
   Det partier jag företräder på riksnivå heter Valsamverkanspartiet och Vetenskapliga partiet,

   Gilla

  1. Det är klart de inte kommer ha det, de trivs jättebra inne i värmen nära köttgrytorna och lär inte vilja byta bort maktens sötma för att sätta folket främst. Alla är en del av etablissemanget.

   Gillad av 1 person

  2. De kör med sina enkäter som staben av moderater sedan gör precis vad de vill med.
   Vi är nu många partier som både är för DD och vill valsamverka oss förbi 4%. Nu kan du stödja detta om du vill! Posta till alla som du tror är intresserade!
   https://consul.direktdemokraterna.se/proposals/29-bred-valsamverkan-mellan-alla-dd-partier
   Det partier jag företräder på riksnivå heter Valsamverkanspartiet och Vetenskapliga partiet.

   Gilla

 2. Nästan helt enig med dig och Schweizarna, Jenny. Jag startade faktiskt Direktdemokraterna tillsammans med tre andra personer. Tyvärr låstes partiet plötsligt in i en ”blackbox” så nu vet ingen om demokratin lever eller är död där. Det är därför jag idag går till val för Vetenskapliga partiet, Kronobergspartiet och Växjöpartiet via Valsamverkanspartiet. Alla kandidater är inbjudna med sina partier.

  Mina partier driver frågan om beslutande folkomröstningar som vi hoppas skall halvera politikerlönerna, förutom att vi givetvis vill använda vetenskapligt grundade analyser och öppna fria diskussioner. Gör dina favoritparti det? Och valsamverkar de mot 4%-spärren?

  I den sakpolitiska frågan om klimatavtalet så är det särskilt vettigt att avstå så länge andra länder bryter mot avtalet och inte bestraffas för detta av de som följer avtalet. Avtal utan bestraffning leder enbart till snedvriden konkurrens. Ungefär som att svenska åkare konkurrerades ut genom hårdare miljöregler än andra länders i det förskräckliga ”EU-samarbetet” … men svenska åkare förlorade ”arbetet” … Ren ekonomisk terrorism av miljötalibaner mot svenska åkare givetvis och dessa miljötalibaner har tagit bort sitt utträdeskrav ur EU för att få sitta vid maktens grytor.

  I frågan om gifter gentemot ekologisk hållbarhet håller jag inte med Schweizarna, men vi får komma ihåg att Schweiz är ett ojämlikt samhälle där vissa inte har råd att äta ekologiskt, så jag misstänker att schweizarna tog beslutet i stor enighet och respekt(?) mot de fattiga … genom att tillåta dem att fortsättningsvis äta gift? 🙂 Men ok. Det är ju ändå möjligt för de fattiga att stjäla mat som inte är fullproppad med gifter.

  Gilla

   1. Direktdemokraternas medlemmar verkar vara inlåsta i en ”black-box” kontrollerad av fåtalet programmerare, likt vilken kontrollerad ofri social media som helst, till synes utan större kontakt med den yttre världen.

    Du kan alltså som medlem inte betrakta diskussion och röstning via en anonym Tor-browser och kontrollera att din röst och kommunikation är intakt och inte är shadowbannad.

    Det påminner om https://sv.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingers_katt.

    Man vet alltså inte längre i DD om demokratin lever eller är död. Det var bl.a. därför jag tog det logiska beslutet att gå ur DD.

    Gilla

 3. Detta system fungerar säkert bra hos dem, men enklast är väl ändå att ha politiker som vet, vill förstå, vågar ta de besluten som folket vill ha eller har jag fel?

  Gillad av 1 person

  1. Det du beskriver är politiker som har kompetens att förstå vetenskapliga rapporter, kan och vill tala sanning, samt bryr sig om folkviljan och vill representera den, så tyvärr tror jag att du har fel. Gringo.

   Vi är nu många partier som både är för DD och vill valsamverka oss förbi 4%. Nu kan du stödja detta om du vill! Posta till alla som du tror är intresserade av äkta folkstyre!
   https://consul.direktdemokraterna.se/proposals/29-bred-valsamverkan-mellan-alla-dd-partier

   Det partier jag företräder på riksnivå heter Valsamverkanspartiet och Vetenskapliga partiet.

   Gilla

 4. I Sverige har de flesta tillgång till internet på mobilen.
  Och skulle kunna rösta om allt.
  Men våra politiker inbillar sig att de vet bäst och går emot
  Folket vilja i mycket.

  De vill inte ha demokratiska val för då hade mycket varit
  Annorlunda nu.
  2 miljoner färre invandrare om folket fått bestämma.
  Och hundratusentals färre kriminella och bidragsfuskare
  och en väl fungerande välfärd hade vi haft.
  För svenska folket vill inte finanserar illigala människors Levene
  Och inga kriminella för de hade utvisats direkt. Och inga muslimska
  Is terrorister.
  Tänk vad mycket bättre allt varit med folket styre.

  Gilla

  1. Som medgrundare av Direktdemokraterna, som trodde precis det du tror, så vill jag meddela dig att jag inte längre tror detta, efter samtal med kompetenta hackers, samt mer kunskap i ämnet öppen fri hårdvara och öppen fri mjukvara. Däremot tror jag på mer inslag beslutande folkomröstningar i frågor som berör folket, särskilt i de frågor där politikerna struntar i folkviljan.

   Gilla

  1. Valet av den öppna fria programvaran WordPress är utmärkt. När jag var medgrundare använde vi det öppna fria phpBB, men det går just nu tyvärr INTE att betrakta WP-forumet från en anonym terminal (ex. Tor-browser) men det krävs inloggning. Detta bryter mot demokratins grundkrav på transparens och förmåga att kontrollera att allt går rätt till utan manipulation av hackers/programmerare.

   Gilla

 5. Här i Kina har vi redan ett slags direktdemokrati, men det kallas bättre folkstyre. Vi går inte till val på varje fråga, utan kan kalla beslutsfattare, inte bara politiker utan även tjänstemän, till förhör. Dom kan inte vägra. På dom förhören tvingas dom förklara sig, lyssna och ändra för att följa folkviljan. Vägrar dom kan dom omedelbart avlägsnas. Det finns inga mandattider eller fallskärmar. Förra året blev en ordförande i Peking utsparkad på 24 timmar. Allt mer av detta går nu på internet som med WeChat. Det är därför politiker i väst är så livrädda för kinesisk teknologi, det tillåter folk att styra dom och förhindrar deras massövervakning.

  Gilla

  1. Intressant. Kineserna får alltså inte rösta. Det är ”kommunistpartiet” som gäller, men de kan få ny kommunistrepresentant när de vill. Har jag förstått saken rätt?

   Gilla

 6. F. n, att du är bra Jenny.
  Ingen direkt demokrati & du har vad?
  Denna $kit, som är? mer än exakt slavläger.

  Hellre ungefär rätt än exakt fel.

  Mvh Per

  Gillad av 2 personer

  1. Jenny är otroligt bra, men vet i katten om inte detta är bättre?

   Vi är nu många partier som både är för DD och vill valsamverka oss förbi 4%. Nu kan du stödja detta om du vill! Posta till alla som du tror är intresserade!
   https://consul.direktdemokraterna.se/proposals/29-bred-valsamverkan-mellan-alla-dd-partier
   Det partier jag företräder på riksnivå heter Valsamverkanspartiet och Vetenskapliga partiet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s