Är det någon som överhuvudtaget tänker på vem som ska betala?

Den tidigare vice VD:n för Svenskt Näringsliv Janerik Larsson, konstaterar i en debattartikel i Dagens Industri att de skenande pensionskostnaderna för utrikes födda är en bomb som är på väg att brisera samtidigt som han slår fast något annat beklämmande – nämligen att frågan om de långsiktiga kostnaderna för invandringen i princip inte får något utrymme alls varken i debatten eller i media trots att varningssignalerna är tydliga.

I Entreprenör­skaps­forums rapport ”Vägar till självförsörjning” som offentliggjordes 2020, kan man exempelvis läsa följande:

”Vissa kostnader kan antas öka markant över tiden. Pensionsmyndigheten prognostiserar till exempel att pensionskostnaderna för grundskyddet för utrikes födda kommer att stiga från dagens 4,1 miljarder (Pensionsmyndigheten, 2017) till elva miljarder 2030 för att 2060 uppgå till hela 69 miljarder. Enligt prognosen kommer kostnaderna enkom för grundskyddet motsvara 1,2 procent av BNP. Till detta kommer svårkvantifierbara kostnader i form av minskad tillit, kriminalitet och sociala problem i kölvattnet av bristande ekonomisk integration och låg självförsörjningsgrad. Utan att fördjupa oss i dessa kostnader nöjer vi oss med att konstatera att om det finns en önskan att minska dem är det nödvändigt att öka självförsörjningsgraden.”

Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren har i tidigare pressmeddelanden deklarerat att grundtryggheten som finansieras av skattebetalarna kommer att innebära ökade kostnader under perioden 2017-2100 och kostnaderna enbart för de ca 100.000 migranter som fick asyl i Sverige 2015 beräknas bli 150 miljarder kronor. Men dessa alarmerande siffror har inte gett något eko i den politiska debatten överhuvudtaget.

Janerik Larsson ifrågasätter om det finns en stark svensk opinion som menar att kommande generationer ska stå för dessa betydande kostnader eller om det är så att detta är ett alltför oroande perspektiv och att majoriteten därför väljer att blunda?

Svaret är uppenbart och ingen varken i maktposition eller gemene man verkar vilja kännas vid att det är vi skattebetalare som i slutändan ska betala för att den ena usla regeringen efter den andra ska leka humanitär stormakt med lånade pengar. Att kalkylen inte håller verkar inte heller bekomma majoriteten av den godhetsknarkande befolkningen som hellre fortsätter leva i sina filterbubblor och det högsta priset får våra barn samt barnbarn betala. När folk väl inser vidden av katastrofen som våra syltryggar till politiker skapat – uppbackade av såväl massmedia som ointresserade väljare – är det tyvärr för sent att göra något.

#vembetalar

#onlyinsweden

https://www.di.se/debatt/pensionskostnaden-for-utrikes-fodda-ar-en-bomb/

7 reaktioner till “Är det någon som överhuvudtaget tänker på vem som ska betala?

 1. Ingen i maktställning i alla fall.
  Men invandringen handlar om att säkerställa den socialdemokratiska väljarbasen.
  Då får svenska folket lida…
  Men, väljarna möjliggör detta genom att rösta som de gör.
  Sverige RIP.

  Gillad av 2 personer

 2. Ett högt spel med stora insatser. Tråkigt också att det är mindre uppskattat att diskutera och framföra kritik.
  Stora löften ges men är bara just löften, med ringa förankring i verkligheten.

  Gilla

 3. Har tidigare uppskattat nettokostnaden för det då utförda invandringen…. nu verkar den kostnaden ökat till 270miljarder årligen NETTO vilket är rimligt eftersom det späder på med typ 25miljarder persistent årligen……
  Nu kanske en del av kostnaden tas via undanträngning osv men iaf…. med en återvandring av de som inte bidrar skulle det landa på några miljarder i stället….. och dessa skulle ha lättare att bidra i ursprungslandet…. för de flesta krig har ju avslutats……

  Gillad av 1 person

 4. Tyvärr är det många som insett att kostnaderna för migrationen
  Är tusentals gånger högre än vad politiker och journalisterna pratar
  Om.

  Vi jobbar hela livet och betalar skatt sen tar politikerna hela pensionen
  När vi hamnar på ålderdomshem.
  För pengarna som vi alla betalat för oss har politikerna gett till
  Andra som inte hör tillverkarna. Det är en skam och rent brottsligt
  För våra barns arv har inte utländska människor rätt till.

  Gillad av 1 person

 5. Vem betalar, det är väl kristallklar i den svenska varianten av sovjetkommunismen, ”någon annan”. Den ”svenska modellen” illustrerades en gång mycket bra av Albert Engström i Albert Engströms gubbar.
  Kolingen och Bobban filosoferar.
  Bobban: ”Vem skall betala?”
  Kolingen: ”Du skall betala för jag är socialist.”
  Bobban: ”Men om jag också är socialist?”
  Kolingen: ”Då skall subban betala (servitrisen)”
  Bobban: ”Men om subban också är socialist?”
  Kolingen; ”Då skubbar vi. (springer iväg)”
  Sverige förklarat. Nu vet ni.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s