Därför kan maktmissbruket i Bryssel fortgå utan några protester

Jag skriver ofta om den penningslukande maktkolossen EU där myglande politiker fyller sina plånböcker och utövar maktmissbruk istället för att ha medborgarnas och landets bästa för sina ögon, medan media stryker de medhårs istället för att göra sitt jobb genom att granska samt ställa ansvariga mot väggen.

Med anledning av de 150 miljarder som svenska skattebetalare ska punga ut till EU, vilket syltryggarna klubbat igenom utan att blinka, sätter omvärldsstrateg och ekonom Mark Brolin i ett vasst debattinlägg i Expressen
ord på hur skattebetalarnas pengar missbrukas å det grövsta i Bryssels maktcentrum och man frågar sig återigen hur länge det ointresserade svenska folket ska blunda för slöseriet med skattemedel som vi hade haft större nytta av på hemmaplan?!

#swexit


Nu har det hänt igen. EU producerar ett centralt fördjupningsinitiativ, ”återhämtningspaketet”, som uppenbart missgynnar Sverige. Nästan helt utan samhällsdiskussion klubbar riksdagen sedan igenom Sveriges fastlåsning i den tickande eurobombsoppan.

150 miljarder ska svenska skattebetalare hosta upp för att ”rädda” EU-länderna som är sämst på att hålla i egen plånbok. Så det tänkta frihandelsprojekt som avsåg att uppmuntra produktionsspecialisering har utmynnat i en helt annan specialiseringsform: Tyskland och Frankrike bestämmer; Syd- och Östeuropa tar varje år emot enorma budgetpåsar; Sverige agerar ”duktiga idioter”. Eftersom det är allmänt känt i Bryssel att svenska ministrar alltid viker ner sig när EU kräver ännu mer makt och pengar.

Från regeringen och EU-minister Hans Dahlgren haglar som vanligt diffusa klyschor kring påstått oändliga samhällsvinster. Moderaterna och Ulf Kristersson medger öppet att förslaget är dåligt för Sverige men lät det ändå klubbas igenom. Med den märkliga motiveringen att ibland måste dåliga beslut sväljas. Den verkliga anledningen? För partiledningen är det i dag viktigare att undvika sura miner vid Bryssel-hovet än att tillvarata svenska folkets intressen.

Så varför protesterar nästan ingen? Jo, för som alltid när enorma mängder makt samlas i en punkt så sugs alltid alldeles för många auktoriteter in i maktcentrumets intressenätverk.

Vilka är då ”intressearméerna” som samverkar för att garantera dagens medjamsande EU-debatt?

 1. Alla i direkt ekonomisk beroendeställning. Tiotusentals EU-anställda liksom idel mottagare av EU-stöd. Inklusive universitet, tankesmedjor, kultursektorn.
 2. Alla i indirekt ekonomisk beroendeställning. Tiotusentals ”EU-samordnare” och ”informatörer”. Liksom idel jurister, EU-korrespondenter och PR-konsulter. Personer vars tjänster också försvinner utan EU.
 3. Samhällets tunga lobbyister. Eftersom bristen på insyn och tydligt ansvar i Bryssel gör det avsevärt enklare för särintressen att rigga marknaden till egen fördel. Därav alla lobbyistjättar som gör vågen gällande EU. Därav också tilltagande oligopolstruktur – samt tappad innovationskraft – i den ena industrin efter den andra.
 4. Medlemsstaternas alla mittfältsfalanger. Eftersom högerns nomineringar och lagförslag typiskt stoppas av vänstern – och tvärtom. Resultatet? Mittfältskompromiss. Därav EU-ledare som samtliga besjälas av samma världsbild som den nationella scenens randpartier. Partier som svenska Liberalerna. Att det folkliga stödet sviktar spelar ingen roll, för det ”outbildade” folket har ju inte greppat ”visionen”.
 5. Medlemsstaternas karriärinternationalister. Aktörer som Carl Bildt och Jan Elisasson. Före detta motvikter mot samhällsbyråkratisering respektive ”storkapitalet”. När egna internationalistkarriärer hägrade började det ändå heta att EU är det bästa som någonsin hänt Europa.

Vi kan nu sluta undra hur våra förfäder så godtroget kunde svälja äldre tiders patriarktugg. För likheterna är i dag slående. Makten samlad i ”fredens och välståndets” namn. Om det oborstade folket knorrar så radas det upp idel, ja, auktoriteter. Som med förnumstig huvudklapparattityd försäkrar att bara elaka människor reser invändningar. När makthavarnas kritiker eller gårdagens makthavare granskas saknas hejd på den kreativa förmågan. Dagens makthavare slipper däremot helt undan rigorös kritik. Eftersom sådan kritik kan leda till att folket faktiskt blir.. kritiskt. Tänk så opassande.

Trots den hårdriggade EU-debatten har det blivit allt svårare att bortse från sprickan mellan EU:s gloriösa berättelse och den praktiska verkligheten. Därav så många förståsigpåare som nu antingen mumlar helgarderande eller tittar ner i marken.

Av Mark Brolin

Omvärldsstrateg, nationalekonom och författare. Utkommer i juni, i Storbritannien, med boken ”Responding to populism: How to heal broken democracies”.

https://www.expressen.se/debatt/darfor-viker-vi-alltid-ner–oss-nar-eu-roffar-at-sig/

18 reaktioner till “Därför kan maktmissbruket i Bryssel fortgå utan några protester

 1. Systemet är ett solitt bygge som vi vanliga ej kan rucka på. Jag och många andra vill bota om hårddisken men makthavarna har förutsett folkliga protester och förberett det.

  Massinvandringen och Plandemin är förberedd åratal innan genomförandet. Ska det bli en förändring måste gräsrötterna organisera sig och ha en riktigt smart plan. Gräsrötterna vill ha fred, frihet och ett hållbart samhällssystem.

  Gillad av 2 personer

  1. Nä. Gräsrötterna vill INTE ha fred, frihet och ett hållbart samhällssystem. Om man inte röstar för det så vill man heller inte ha det, men gott så, för hur skall jag utan denna krigshets från EU mot Ryssland annars kunna ta makten efter nästa Stalingrad och då bli dyrkad som en gud?

   Gilla

   1. Farbror Josef godkänner Taiwans massmediala massmördare. För hur skall jag, utan deras karaktärslöshet, deras indirekta massmord, krigshets och invasionslusta, annars komma till makten och bli dyrkad som en gud? Utan deras dåliga agenda-medier som kopierar varann, så skulle ju alls inte folkets längtan efter farbror Josef och SvenskaPravda.se öka. Jag menar någon kille av Stål måste nu snart rimligen befria mänskligheten från dessa monopolkapitalismens smutsiga små kackerlackor, eller åtminstone plocka dem ur deras redaktioner och lyxyachter, samt skicka dem till arbetsläger Sibirien! Eller hur?

    Gilla

   2. Taiwan News är en daglig tidning och en av de mest lästa på Taiwan.

    Rubriken lyder ungefär. Extremhögern [i Sverige] sprider falska nyheter och intervjuer.
    Artikeln handlar om Granskning Sverige och beskriver den som en konspiration som sprider fejk och främlingsfientlighet. Man beskriver hur volontärer uppmanas att ringa redaktioner och politiker, spela in samtalen, för att sedan redigera dom. Man går igenom hela denna historia precis som du redan läst den i svenska media. Samma ton, samma innehåll och personer som Mathias Stahle, Eva Burman, Eskistultna-Kuriren, Martin Kragh, och Fabian Fjalling nämns. Du har redan läst alla i svenska media, man bara kopierar.

    Gillad av 1 person

  1. Det är en skrämmande utveckling och man trodde aldrig att politisk förföljelse skulle bli verklighet i Sverige.Senast som är fruktansvärt är Swedbanks radering av Mira Aksoys bankkonto.Det kan skrämmande nog drabba vem som helst som är minsta samhällskritisk.

   Gillad av 1 person

 2. Redan välmående företag kammar hem miljarder i stöd.Revisionen står PRW för,denna revisionsfirma som är allt annat är ärlig och hederlig.Jag glömmer aldrig när jag transporterade Bongs köttsoppa kors och tvärs i norden och slutligen gick samma last tillbaka till Belgien.Momsfiffel antagligen.De sk kriminella nätvärkens momsfiffel är småpotatis jämfört med hur storfräsarna inom storföretagen.
  Kolla här,det är ju vansinne och vi små sketna skattebetalare skall försörja en bunt med allt annat är hårt arbetande företagare.Hälften av eu`s budget går till storföretag.Det blir en svår och nästan omöjlig uppgift att avskaffa Eu och kommer att möta stort motstånd.
  https://www.svd.se/de-far-eus-jordbruksstod

  Gilla

  1. Du får rösta på partier som tydligt är emot EU och spm ligger över 4% eller valsamverkar mot 4%-spärren, medan du ännu har någon form av demokrati kvar…

   Gilla

 3. Eliten har byggt en ”pengamaskin” som bara gynnar dem själva och våra hönshuvuden till politiker skulle aldrig kapa den handen som tryggar deras karriär efter politiken. Ska en politiker ha en framtid så är det bara att slicka EU så långt upp det bara går i mellan låren, de minsta knyst att de luktar korruption så är de ute ur leken, nä här handlar de om att svälja hela satsen om man vill vara med i deras klubb.

  Jag kan inte förstå varför vi har så fega politiker som inte ens vågar ha en debatt om EU, om vart pengarna har tagit vägen och varför vi ska betala för något vi inte vinner på.

  Det enda som kan rädda oss från EU är en revolution mot eliten och den nya adeln som har vuxit fram de senaste decennierna där deras enda tanke är att ha en liten självutnämnd elit/adel som betraktar alla andra som slavar vars enda uppgift är att leverera pengar i form av skatter och avgifter till dem, i övrigt ska vi bara hålla käft och skulle vi klaga på systemet blir vi med all sannolikhet fängslade, ner gjorda eller till intet gjorda.
  För i deras dröm räcker bara pengarna till deras liv och till deras framtid, ingen annan ingår i deras saga om drömmen om ett samhälle av världsförstöraren Klaus Schwab.

  Eftersom paradiset som många av eliten/adeln och globalisterna vill nå med hjälp av ”The Great Reset” och FN:s Agenda 2030 handlar helt enkelt om att avskaffa demokratin och till sin hjälp hittar de på alla tänkbara sätt att skrämma alla oss andra allt från klimathot till krig. Allt detta för att en liten ”klick” av mänskligheten ska få allt medan alla andra inte ska få något.

  Gillad av 1 person

  1. Du kan inte förstå varför vi har så fega politiker som inte ens vågar ha en debatt om EU, om vart pengarna har tagit vägen och varför vi ska betala för något vi inte vinner på?

   – Kan det vara för att du röstar på dem, eller på andra korkade partier, som inte valsamverkar mot 4%-spärren?

   Gilla

 4. Tänk att varje ord han skrev passar på vad många tycker och tänker.
  Politikerna är hundar med svansen mellan bena.

  De gör vad andra vill och Svenska skattebetalare får notan.
  Skäms för att vi styrs av så fruktansvärda fega landsförrädare

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s