Kommunens klimatsmarta skolmatspolicy ger hungriga barn

Påsken går mot sitt slut och barnen har avnjutit såväl god mat som skön ledighet. Nu laddar vi för skolstart och jag tog en titt på veckans skolmatsedel för att kunna planera vår egen middagsmeny och tyvärr var den inte det minsta upplyftande.

Jag har tidigare skrivit flera inlägg om den undermåliga skolmaten i Ystads kommun och själv försökt påverka, men de ansvariga tjänstemännen envisas med att prioritera ”klimatsmart” framför att se till att barnen får mat som de äter och blir mätta på, vilket genererar hungriga barn med svårigheter att behålla koncentrationen på eftermiddagen. Jag tyckte mig se en förbättring efter jullovet när man skippat veggorätter som linsgrytor och bönbiffar för att istället ha mer köttbaserade rätter på menyn och trodde att de kanske tänkt till genom att byta kostchef, men nu verkar man tyvärr vara tillbaka på samma spår igen.

Till skillnad från många andra kommuner har Ystads skolor tyvärr inte två rätter per dag för eleverna att välja på, utan här dominerar vegetariska rätter utan alternativ – som i morgon när det serveras Chili sin carne med bulgur och inget annat, eller potatisbullar dagen efter som inte tilltalar alla elever. Östlings uttryck ”vad fan får jag för pengarna” passar väldigt bra här med tanke på de höga skatter vi betalar utan att få igen ens en bråkdel.

Att barn i växande ålder behöver få näringsriktig mat där kött bör vara ett återkommande protein är ingen nyhet och självklart är det lättare att få barn att äta om det är god mat som tilltalar sinnena, vilket det finns svenska kommuner som lyckats mycket väl med, men för våra politiker som tycker det är viktigare att få godhetspoäng för att de på pappret gör en insats för klimatet – vilket är en bluff eftersom det inte är klimatvänligt att importera varor från andra sidan jordklotet – är det uppenbarligen väldigt svårt att ta till sig dessa fakta och man kan undra om beslutsfattarna själva har barn.

#vibetalar

13 reaktioner till “Kommunens klimatsmarta skolmatspolicy ger hungriga barn

 1. Det stavas pengar och din frågeställning är berättigad. För ser man vad ex en fånge kostar så ligger han på 45 kr/dag och då ingår det frukost, lunch, middag och mellanmål (uppgifter från 2015). Men för ett dygn kostar en fånge 3255 kr och då kan man undra över vad det är som kostar? En skolelevs mat kostar 10.50 per dag och detta betalar vi skatt till. Egentligen borde siffrorna vara tvärtom eftersom en intern inte betar skatt, det är våra skatte pengar som går till detta. Så frågan alla borde ställa sig är om man tycker att en intern är mer värd än en skolelev?
  Eleven är framtiden, de som ska bygga upp vårt samhälle efter oss, de är dem vi vill värna mest om och skapa så bra förutsättningar det bara går. En intern har gjort sitt val, han har valt att leva och verka utanför samhället så varför ska våra pengar gå till dem för?

  Gillad av 2 personer

  1. Ibland väljer man inte att hamna i fängelse.Olyckliga omständigheter,dålig uppväxt,droger och prostitution.Många är trasiga människor men visst,det finns de som kalkylerar in priset när de begår brott.De flesta som satt i fängelset var i grunden vanliga hyggliga människor som det gått snett för.Döm inte din nästa alltför lättvindigt.

   Gilla

   1. Något eget ansvar för sina gärningar tycks inte finnas. Som vanligt är det alltid någon annans fel, det är olyckliga omständigheter, fel på uppväxten, fan och hans moster…
    Väljer en person att begå brott så har personen gjort ett val. Precis som om det inte existerar några andra alternativ.

    Gilla

   2. Men du Tompas,hur tror du en människas fortsatta liv skall bli när den redan i moderlivet har blivit utsatt för till exempel moderns heroinmissbruk? Substanser som sätter spår för livet.Det bästa vore ju att sterilisera kriminella familjer för jo,kriminalitet är överrepresenterad i vissa släkter.

    Gilla

   3. Klart att samhället ska hjälpa och stötta dessa barn att inte falla in i samma mönster som deras föräldrar, men det finns ingen ursäkt eller olycklig omständighet när de själv väljer vilken sida man de vill tillhöra. Alla kriminella har valt sida oftast tror de att de är en enklare och snabbare väg att tjäna pengar, få status eller få makt. Men frågan är vilket samhälle vi vill ha, vilket samhälle vi vill att våra barn ska växa upp i. Det är vi som få ta ”skiten” de är vi som ska leva i detta samhälle. Samtidigt som vi tillåter fattigdom, svält och hemlöshet dessa människor får inte mycket till hjälp av samhället. Vill man förändra samhället så klart det går, däremot kan man med visst fog hävda att ”De vill inte göra något åt saken” utan alla är rädda att ta i jobbiga beslut som inte ger dem några ”godhets hjärtan” eller sticka ut med en åsikt som inte faller i god jord. Men varje människa har ett ansvar, varje människa har ett val att göra och väljer man de kriminella livet då får man ta att man gjorde fel val.

    Gilla

   4. Gringo,jämförelsen mellan skolbarn och fångar och deras mat haltar.En fånge är under tvång medan en klagande förälder kan antingen flytta från Sverige eller skicka med extra mat till sina barn.Föräldrar har ett val men det har inte en intagen under tvång.För övrigt är jag som skattebetalare nöjd med en spartansk kost till skolbarnen,det är inte meningen att barnens hela energibehov skall betalas av oss skattebetalare.

    Gilla

   5. ”En fånge är under tvång” ja tacka du tusan för det, han sitter där av en anledning. Vill du att alla som klagar ska flytta? Då finns de många som kan flytta allt från klagande föräldrar, till människor som vill ha mer av allt. Du har helt rätt att skattebetalarna inte ska stå för hela energibehovet men ju bättre mat de får ju bättre blir slutresultatet och barnen är vår framtid, jag har svårt att se en kriminell ha samma förutsättningar och de ska de inte heller ha eftersom de har gjort sitt val. Jag vet att det finns föräldrar som skickar med sina barn mat till skolan ska de då få slippa skatten för maten för sitt barn?

    Gillad av 1 person

   6. Gringo,du tror alltså att det är maten som orsakar de allt sämre Pisa-resultat? Det var isåfall något nytt för mig.

    Gilla

  2. Sen vill jag informera om att det råder arbetsplikt på fängelser.Alltifrån kommersiell grönsaksodling till monteringsarbete.Man utför legoarbeten till privata företag.Åtta kronor i timmen.Gringo,skattefritt!🤣

   Gilla

 2. Barn skall äta ideologisk mat. Det har makteliten bestämt. Näringsrika kokta gräshoppor eller mjölmaskar kanske blir nästa ideologiska fluga. Allt för att förhindra något folkstyre eller folk inflytande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s