Ökade elnätsavgifter att vänta för konsumenterna framöver

På tal om oansvariga politiker så är mannen, myten och legenden Anders Ygeman ett praktexempel på just detta – precis som med Dan Eliasson undrar man vad karln har för hållhake på S som gör att han får fortsätta inneha viktiga maktpositioner trots hans katastrofala historik som satt rikets säkerhet på spel.

Nu är det dags för energi- och digitaliseringsministern att återigen spotta oss medborgare i ansiktet genom att driva igenom en proposition där elnätjättarna Eon, Vattenfall och Ellevio kan höja elpriserna med 28 miljarder kronor de närmaste åtta åren trots att han lovat sänkta elpriser.

Det makabra är att det drivs på trots att Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket och Svenskt Näringsliv sågat förslaget samtidigt som det kommer leda till ökade vinster och högre elpriser utan reella krav på ökade investeringar i elnätet.

Tillsynsmyndigheten Energimarknadsinspektionen skriver klart och tydligt att elnätsbolagen redan får täckning för sina investeringar med nuvarande regelsystem, ”vilket gör att förslaget endast leder till ökade vinster.”

Stefan Yard, professor emeritus vid Lunds universitet och en av Sveriges största auktoriteter på elnätsregleringar, deklarerar att
det är skandalöst eftersom elnätsbolagen på pappret ska investera i elnäten som motprestation, men den skärpning som gjorts från i höstas är enligt Yard otillräcklig.

I morgon tas frågan upp i näringsutskottet och enbart Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går emot propositionen, som därmed ser ut att gå igenom. Stefan Yard ställer sig oförstående till att Moderaterna och Centern svängt samt nu stödjer förslaget eftersom inget i praktiken styr mot ökade investeringar.

Enligt Ygeman har elnätsbolagen under en längre tid överklagat intäktsramarna som är tänkta att hålla priserna nere och det är högst sannolikt att elnätsbolagen hade agerat på samma sätt även denna gång, med ökade avgifter för konsumenterna som följd.

Således är det bara för hushållen att ställa in sig på högre elnätsavgifter framöver eftersom allt tyder på att elförslaget kommer få grönt ljus.

Det går bra nu och man undrar varför oppositionen numera bara består av två partier! Man kanske ska överväga att rösta på V i nästa val då de är det enda parti som röstat mot den enormt kostsamma EU-fonden, är emot EU:s förslag till övervakning av all vår e-post och alla våra meddelanden samt även säger nej till detta. 🙃

#onlyinsweden

https://www.dn.se/ekonomi/tung-kritik-mot-ygemans-elforslag-svenskar-riskerar-hojda-elnatsavgifter/

13 reaktioner till “Ökade elnätsavgifter att vänta för konsumenterna framöver

 1. Kanske enklare om regeringen bara konfiskerar alla tillgångar för vanligt folk….
  Folk kommer säkert att rösta PK ändå så den politiska adeln har föga att frukta…

  Gillad av 1 person

  1. Det är ju precis det dom håller på att genomföra, bara att konfiskationen in sker öppet som i det forna Sovjet, utan en liten bit åt gången.

   Gillad av 1 person

 2. Det verkliga problemet är att detta åderlåter och dränerar hela samhället på resurser som borde ha gått till att investera i företag och utveckling. Systemet fungerar så att man låter dessa elföretag höja kostnaderna för kunderna, sedan dränerar man ut de pengarna bakvägen genom att lägga avgifter och skatter på bolagen. I slutändan går pengarna till dessa Mao- liknade projekt som massinvandring och massövervakning för att säkerställa makten. Elnätsavgifterna är dessutom fasta kostnader som inte går att undvika genom att minska konsumtionen. Dessutom reglerar man egen generering med regler så att förbrukarna in kan smita undan kostnaderna genom att installera solpaneler eller vindkraft. Diktatur!!!

  Gillad av 1 person

  1. Huvudtesen i din kommentar handlar kanske inte om solpaneler men jag vill ändå säga att solpaneler är än så länge inte ett seriöst alternativ.Främst är det lagringen som är dyrbar och ineffektiv.Jag kollade upp olika alternativ när det var dags att förnya värmeanläggningen i huset.Det blev en traditionell vedpanna med acktankar.Trist men mest ekonomiskt.

   Gilla

   1. Jag tror du har rätt om solpaneler när det gäller ett solfattigt land som Sverige. Dessutom kräver dom stora ytor, som Sverige inte har. Kommer då ner på breddgraderna i Nordafrika blir det andra resultat. Stora outnyttjade områden, mycket sol. Värmepumpar slår vattenburen värme och panna med en faktor fem och ger dessutom noll utsläpp jämfört med vedpannan. Intelligenta värmesystem, som kan styras från en mobil var som helst i världen, drar ner temperaturen i rummen när dom inte används, till exempel när man är på jobbet. Energibesparingen blir 80% eller mer. Problemet är att Sverige inte ännu har nått den teknologiska mognad för att förstå det.

    Gilla

   2. Karl W,men menar du att värmepumpar kan fungera i Sveriges klimat med åtminstone historiskt kalla vintrar? Nog behövs det backup med någon annan värmekälla? Fast skadliga utsläpp kan det ju bli ändå men kanske på annan plats beroende på hur elen till värmepumpen produceras.Jag vill minnas att de är rejäla strömslukare de där pumparna.

    Gilla

   3. Rolf Värmepumpar fungerar utmärkt i Sverige. Värmepumpar är 2 till 10 gånger så effektiva som vattenburen värme och elvärme. Man installerar en i var rum, dom kostar omkring 4,000 kronor. Vattenburen värme står på fullt hela tiden, och vill du ändra temperaturen tar det åtskilliga timmar. Värmepumpar (luft) kan justera temperaturen i rummet på 5 minuter. De rum du inte använder kan du stänga av pumpen eller dra ner temperaturen. När du är på jobbet kan du dra ner temperaturen till kanske 14 grader i hela huset, eller stänga av värmen, och via mobilen dra upp den till 20 grader på vägen hem. På natten i sängkammaren kan du ha 18 grader när du sover, och 14 grader i resten av bostaden. Dessutom kan dom köras ”baklänges” som luftkonditionering på sommaren. Moderna värmepumpar är det mest energieffektiva systemet som finns idag. Stannar elen stannar naturligtvis värmen, men det gäller ju all eldriven värmesystem. Då fungerar bara vedbrasan.
    https://cdn3.creativecirclemedia.com/riverreporter/original/20190629-173425-heat-pump-graphic.jpg

    Gilla

   4. Karl W,det finns termostat på också en vattenburen anläggning.För övrigt en uppfinning som Ystadspågen Baltzar von Platen uppfann.Han lade också grunden för de värmepumpar som nu finns.Jag gillar ändå min vedpanna även om det är gammal teknik.Eldar varannan dag och sedan sköter ett antal termostater så att värmen blir ganska jämn.Investetingen är betald efter fem år och anläggningens livstid är beräknad till tjugo så under femton år det nästan gratis.

    Gilla

   5. Rolf. Ja – det finns termostat, men systemet är mycket trögt när det gäller ändringar, timmar, medan luftvärmepumpar klara en förändring på några minuter. Skillnaden är att du typisk gör av med fem gånger så mycket energi med vedpannan som och skapar mycket CO2 medan värmepumpen är CO2 fri.

    Gilla

 3. Ynkeman och ”riksdvärgen” Morgan Johansson är mycket farliga typer som omedelbart ska förpassas till mer för deras kompetens passande jobb som plocka skräp, tömma latriner på badplatser m.m. Men det är ett tecken på förfallet i Sverige att figurer som smygfikusen Eliasson, Ynkeman, riksdvärgen Johansson och många andra inte avskedats för länge sedan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s