Kärnkraft är nödvändigt för att klara klimatfrågan men i Sverige avvecklas den

Medan regeringen med Miljöpartiet i spetsen gör allt i sin makt för att stänga ned all kärnkraft samtidigt som man försöker intala folk att det varken är ekonomiskt eller klimatvänligt, kommer nya rön som talar för bevarandet av kärnkraften.

Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, har länge hävdat att det finns en klar roll för kärnkraften för att säkerställa ett stabilt energisystem. Detta skulle kunna bli ännu tydligare med den utredning som Svenska kraftnät håller på med om hur så kallade systemtjänster som energilagring och frekvensstabilitet ska ersättas, vilket skulle kunna innebära att ägare till exempelvis vattenkraft samt kärnkraft får ersättning för att de kan producera stabil el året om, dygnet runt, oberoende av väder.

Enligt Håkansson kan inte enbart vattenkraften stå för de systemtjänsterna och man ska komma ihåg att även vattenkraften är väderberoende. Det är heller inte realistiskt att tro att vi snabbt skulle kunna bygga ut stabil, förnyelsebar el som kan ersätta kärnkraften. Ska kärnkraften avvecklas snabbt kommer det göra oss mer beroende av fossil el och redan nu tvingas vi importera smutsig el från kontinenten vissa tider. Många människor tänker inte heller på att det byggs ny kärnkraft på tid och på budget i andra delar av världen – ofta i fattiga länder och vi ser nu att många länder satsar långsiktigt på kärnkraft eftersom det är gynnsamt ekonomiskt.

Även stora internationella organ som Internationella energirådet och OECD har betonat kärnkraftens betydelse för att världen på ett kostnadseffektivt sätt ska kunna nå klimatmålen och klara av att möta en allt större efterfrågan på el. Dessutom ingår en utbyggnad av kärnkraften i flera av FN:s klimatpanels olika scenarion för hur den globala uppvärmningen ska stanna under 1,5 grad.

Agneta Rising, före detta VD på branschorganisationen World Nuclear Association och numera rådgivare åt internationella kärnkraftsbolag, konstaterar att elen i Frankrike, som framför allt kommer från kärnkraft, är bland den billigaste i Europa för en enskild konsument, medan elen i Tyskland, som har byggt mycket småskalig vindkraft, är bland den dyraste i Europa.

Både Rising och Håkansson tror att ny teknik kan göra framtidens kärnkraft ännu mer konkurrenskraftig eftersom de nya modulära reaktorerna produceras i fabrik och kan godkännas på systemnivå i stället för att varje ny reaktor behöver ett nytt godkännande, vilket kommer pressa både priset och tiden de tar att bygga.

Intressant att ta del av och här hade man gärna sett att SvD kontaktat klimatminister Per Bolund och energiminister Anders Ygeman för att konfrontera dessa med ifrågasättanden på vilket sätt det gynnar Sverige att stänga ned kärnkraften för att istället förlita oss på väderberoende energikällor samtidigt som vi importerar ful-el. Men sådant gör inte våra svenska mediehus längre, utan man bidrager istället till att upprätthålla bubblan genom att stryka regeringen medhårs samtidigt som elpriserna slår i taket och energibristen blir alltmer påtaglig.

#onlyinsweden

https://www.svd.se/experter-ny-teknik-kan-gora-karnkraft-lonsam

8 reaktioner till “Kärnkraft är nödvändigt för att klara klimatfrågan men i Sverige avvecklas den

 1. Ja dessa stolpskott Ygeman och Bolund och en hop andra i regeringen är en katastrof för landet. Skrota all vindkraft och bygg 25 nya kärnkraftverk i södra och mellersta Sverige.

  Gillad av 1 person

 2. Sverige tycks hela tiden styras på ideologiska grunder och emotionella grunder. Inte på realfakta. Allt mer elektricitet kommer att behövas. Vattenkraften är utbyggs och väderberoende, och nu ändras vädret. Sol och vindkrafts generering verkar inte vara lämplig för det finns inte tillräckligt med vind och sol för att driva det i Sverige. Fossilkraft vill man inte ha, och dessutom finns inte bränsle i Sverige. Så vad återstår, att minska energianvändning, vilket är möjligt, eller att använda kärnkraft. Moderna system med värmepumpar för att värma hemmen drar bara 20% av vattenburen energi.

  Gillad av 1 person

 3. Förklara för mig varför vi behöver mer kärnkraft när Sverige nettoexporterar el???
  Som jag förstår det är det lobbying från det tyska Uniper att Sverige skall försörja Tyskland med el eftersom Nordstream 2 ser ut att gå om intet.Vi skall inte bli en soptipp för farlig kärnkraft.99 gånger av 100 som man tittar in hos Sv.Kraftnät/kontrollrummet sker export från Sverige.Så ock i skrivande stund.Uniper är skickliga på att skapa folklig opinion för sin sak.

  Gillad av 1 person

  1. Ett elektriskt system måste vara byggt för den eventuella maximala konsumtionen, inte för medelkonsumtionen. Om det inte är det måste ju vissa av leveranserna stänga av när behovet ökar över en viss nivå. När vi inte behöver leverera maximal energi säljer vi överskottet till exempelvis Tyskland, som då kan dra ner på sin fossilenergi vilken är dyrare än att importera el från Sverige. Dessutom gynnar det miljön eftersom Tysklands fossilkraftverk är mer nedsmutsade än svensk kraftgenerering. Sverige tjänar pengar genom att vid tillfällen exportera elkraft vi just då inte behöver, Tyskland sparar pengar genom att dra ner på fossilgenereringen. Miljön är vinnaren.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s