När så mycket annat missköts – varför inte sänka postgången också?!

Att svensk posthantering har varit på dekis de senaste åren sedan Postnord tog över är nog de flesta överens om, men nu har regeringen för avsikt att försämra postgången ytterligare genom att sänka kravet på hur stor andel av breven som ska komma fram i tid. Förutom att en rad kommuner i glesbygd oroas av försämrad postservice, varnar även Försvarsmakten, Post- och telestyrelsen (PTS), Konkurrensverket och många fler för konsekvenserna om regeringen går vidare med sina planer.

Det var i december som regeringen skickade ut ett förslag om förändringar i postförordningen på remiss, vilket innebär att man sänker kravet på hur snabbt Postnord ska leverera inrikesbrev med normalporto. I dag ska 95% av breven delas ut inom två arbetsdagar, men i det nya förslaget räcker det med att 85% kommer fram inom den tiden och dessutom införs ett nytt krav om att 97% av breven ska ha delats ut inom fyra arbetsdagar.

Föga överraskande är det landsplågan Anders Ygeman (S) som är ansvarig minister och anledningen är att mängden brev nästan har halverats sedan millennieskiftet, men att det finns kvar många fasta kostnader för att distribuera brev i hela landet.

Tillsynsmyndigheten PTS tycker inte att regeringen ska gå vidare med förslaget eftersom regeringen varken redovisar hur stora besparingar som kan göras med förändringen, de negativa samhällseffekterna eller om det finns alternativa lösningar. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Konkurrensverket med flera efterlyser bättre konsekvensanalyser.

PTS konstaterar också att det kommer bli svårare att förutse när ett brev når fram till mottagaren, vilket kan vara förödande när det handlar om viktiga besked som kallelser till operationer eller annan vård, prover som snabbt måste tas om hand för att inte förstöras, eller räkningar. I praktiken kan det innebära sex arbetsdagar. Ett antal brevlådor i landet töms redan klockan 09.00 på morgonen och om utdelningen sker först i slutet på arbetsdagen, så tar det således nästan två dagar till.

Glesbygdskommuner som redan nu drabbas av försenad post kommer att få en ännu sämre posttjänst, inte enbart för att de har långa avstånd utan också för att de har en hög andel åldrande befolkning som är dåligt uppkopplad.

Även Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är beroende av fysiska brev för bland annat sjukdomsövervakning som hjälper myndigheter att tidigt upptäcka och agera på nya smittor, där prover riskerar att förstöras innan de når SVA med det nya förslaget.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) oroar sig också för att brev med brådskande innehåll försenas samt anser att det är ”under all kritik” att regeringen inte inväntar sin egen utredning över omfattningen av den samhällsomfattande posttjänsten och hur den ska finansieras, som tillsattes förra året samt ska vara klar i januari 2023.

Även Försvarsmakten avstyrker förslaget eftersom man anser att det inte går att besluta om försämringar av den samhällsomfattande posttjänsten utan att först ha analyserat vilka konsekvenserna blir för totalförsvaret.

En remissinstans är dock positiv och det är Postnord själva! 😄

Vi skåningar har redan fått en försmak av vad som komma skall i och med att Postnord beslutat om varannandagsutdelning i södra Sverige. Resultatet är inte positivt kan jag som arbetar inom vården intyga, där det inte är ovanligt att patienter inte får sina kallelser eller provtagningsremisser i tid. Postnord har nu planer på att stegvis genomföra detta även i andra delar av landet.

I regeringens förslag sägs att förändringen bör införas ”så snart som möjligt”, men Anders Ygeman vill inte precisera vad det innebär.

Med tanke på hur regeringen brukar köra över såväl missnöjda remissinstanser som folket (vem minns inte gymnasielagen), lär detta ogenomtänkta förslag säkerligen drivas igenom och när allt annat är dåligt kan man lika gärna sänka postgången också!

#onlyinsweden

#vadåkonsekvensanalys

#söndraochhärska

https://www.gp.se/ekonomi/s%C3%A4mre-postutdelning-v%C3%A4ntar-kritiken-massiv-1.43412933

22 reaktioner till “När så mycket annat missköts – varför inte sänka postgången också?!

 1. Man ska dock aldrig glömma bort Maud Olofsson och den skada hon åsamkat fosterlandet.
  Sammanslagningen av svenska och danska posten, Vattenfalls utländska äventyr, migrationspolitiken och möjliggörandet av Reinfeldt som statsminister är väl några av hennes bidrag för att förstöra Sverige.

  Gillad av 3 personer

 2. Sveriger bryter ihop helt och det ena ger det andra.Just nu har jag ett ärende som har meddelats att kommunikation mellan mig och myndigheten skall bekräftas genom sk förenklad delgivning vilket innebär att iom myndigheten postat till mig så anses jag delgiven.Sverige är inte längre någon rättstat.Som jag ser det existerar inga rättigheter längre.Inga rättigheter innebär också inga skyldigheter.Samhället har brutit samman komplett.Det underutvecklade samhället breder ut sig.Ställ ansvariga mot en vägg.

  Gilla

  1. Diktaturen stärker sitt grepp. Du är skyldig tills du bevisat dig oskyldig. Vad händer om någon går och luffar runt i tre månader, som vi brukade göra. Betyder detta att det råder reseförbud för alla som kan komma att delges. All måste sitta var dag på sin uppgivna adress för att tjäna byråkratin.

   Gilla

   1. Man skall meddela myndigheten ifall man tillfälligt byter adress.Jag vet inte hur man tänker sig.Rättsosäkert är det oavsett och med tanke på rådande postkaos är det förvånande att myndigheter använder det.Fast vid närmare eftertanke så är det ju så djungelpost fungerar.

    Gilla

   2. Rolf Men om man reser genom att gå på luffen byter man ju adress varenda dag, och när man luffar som jag och gör det med motorcykel och kör ut i närmaste skogsdunge och slår upp tältet på kvällen. Svenska tjejen Ann cyklade ju från Ljusne till Wellington i Nya Zeeland och campade på olika ställen var natt, eller har diktaturen Sverige och byråkratin i praktiken numera förbjudit det? Skulle inte förvåna mig.

    Gilla

   3. Förtroendet för Sverige hos omvärlden är i botten.Det har konsekvenser för oss här och som ett litet men irriterande exempel på det är att jag har behov av att kontakta ett annat eu-lands myndighet.De flesta länders e-legitimation fungerar där men inte Bankid.Bankid är inte godkänt för inloggning i något annat eu-land.Jag förstår verkligen omvärldens misstro mot handfallna och korruppta Sverige,som styrs av inkvoterade feminister och fan vet allt.

    Gilla

   4. Rolf. Det är inte bara förtroendet. Just i veckan sanktionerades ”forskaren” Björn Jerdén, helt korrekt så. Han har länge missbrukat sin position för att sprida lögner, desinformation, propaganda och falska rykten om Kina. Ett exempel är den ”forskningsrapport” som fastställer att en majoritet av svenskar hatar Kina, men han slirar mycket skickligt över fakta om varför det är så. Orsaken är att makten länge har bedrivit hat-propaganda mot Kina på samma sätt som en gång skedde mot judarna i Tyskland. Det har gett resultat idag precis som då. Hans ton och attityd mot Kina är identisk som den hos en kolonialherre som tillrättavisar hunden. En bojkott av H&M börjar ta fart i Kina efter att H&M spridit falska rykten om ”tvångsarbetare” i Xinjiang på bomullsfälten. Bomullen skördas idag maskinellt. Propagandaorganet Sveriges Radio storljuger och slår knut på sig själv för att få det att se ut som om det vore en statlig bojkott, men det är en folklig. Kina börjar få nog av Sverige lögner, förolämpningar och falska rykten.

    Gilla

  1. Papperet sägs ha uppfunnits för över 2,000 år sedan i Kina, men man vet det är äldre. Ännu har Sverige in lyckas utvecklas från papperskulturen.

   Gilla

  1. Den väggen lär behöva vara längre än Kinesiska muren ifall alla djävla oansvariga ansvariga skall kunna beredas en plats.

   Gilla

 3. Häromkring är det Citymail,Postnord och Bring som sköter utdelning.Tro det att den här avregleringen gjort att det är flera aktörer som skall dela på en krympande volym.Servicen skulle ju bli bättre med avreglering med den har ju enbart blivit sämre.Det är ju sjukt att tre olika transportörer åker omkring varandra.Di där dumme allianspartierna som skulle avreglera allt.

  Gillad av 1 person

 4. Man borde inte bli så förvånad över någonting nu för tiden, men det är ändå anmärkningsvärt att regeringen aktivt arbetar, förlåt, strävar efter försämringar.
  Jag tror faktiskt inte att det behövs mer försämringar, eller att det är något som man bör ha som mål.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror inte att regeringen eller den sk oppositionen har något mål,det verkar som om de håglöst och mentalt frånvarande flyter omkring som feta skitar i en pissepotta.

   Gilla

 5. 2.
  Jag uppskattar att det inte var så förfärligt längesedan som förbättringar var något att sträva efter, men jag kan förstås ha helt fel.

  Gillad av 1 person

 6. Det är viktigt att de som inte har postgång i sina hemländer även känner igen sig i sitt nya land, hälsar Anders Ygeman. Det som är mest fascinerande är att ingen verkar bry sig, vi får sämre vård, vi får sämre omsorg, vi får sämre skola, vi får sämre vägar, vi får sämre rättskydd, vi får sämre militär osv men ingen verkar bry sig. Var kommer denna likgiltighet ifrån? Är svensken så indoktrinerade att vi inte ser vad som händer? Är det ingen som bryr sig vart alla skattepengar tar vägen? Eller har medborgare redan kastat in handduken?

  Gillad av 2 personer

 7. Jag får all viktig post digitalt. Via Kivra. Funkar utmärkt. När det kommer paket som måste hämtas får jag SMS. Kommer nån post i lådan? Tja, morgontidningen, lokaltidningen, tidningar vi läser, reklam samt ett och annat brev, även det reklam fast adresserad. Bryr jag mig om PostNord? Inte särskilt. Annat än att just Maud Olofsson lyckades slösa bort våra pengar, även på det. Är alla centerpartister lite galna? Antagligen inte. Men alltför många.

  Gillad av 1 person

 8. Vem är förvånad, alla med förståndet i behåll fattar vad regeringen har för agenda, landet Sverige skall bort från kartan.

  Gillad av 1 person

 9. Sverige har hundra tusenta miljarder att Lägga på brottslingar och klaner
  Från hela världen och deras advokater. Men har inte råd med sjukvård
  ,Pensioner och post till människorna som betalat alla dessa miljarder.

  Det är dag att prioritera Svenska folket och utvisa alla klaner och kriminella

  Då kommer alla svenskar att bada i pengar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s