Våldsamma sammandrabbningar i Aten efter polisvåld i samband med coronarestriktioner

Över 5.000 personer marscherade i kväll på gatorna i området Nea Smyrni i Aten i protest mot att en polis i söndags använt sin batong mot en ung man under en patrullering för att kontrollera att människor följer coronarestriktionerna. En video som gått viral på sociala medier och väckt folks vrede, visar hur polisen slår ynglingen med sin batong i en park som är populär samlingsplats bland barnfamiljer. I videon hörs ynglingen klaga över att han har ont, medan förbipasserande upprörs över scenen som utspelar sig framför deras barn.

Enligt rapporter ska 200 maskerade personer brutit sig ur gruppen och begett sig till den lokala polisstationen i den annars lugna förorten. Polisen sköt tårgas och använde vattenkanoner för att stoppa ungdomarna som kastade Molotovcocktails, stenar samt tände eld på soptunnor. En polis skadades i tumultet och ska ha förts till sjukhus med en huvudskada. Även journalister samt fotografer ska ha attackerats.

Spänningarna mellan grekisk polis och protesterande medborgare har varit påtaglig sedan pandemin startade och eskalerat de senaste månaderna i takt med att regeringen infört kraftiga restriktioner samt förbud som påverkat yttrandefriheten och genererat ett mer våldsamt bemötande av demonstranter.

Snarlika scenarier ses i många andra europeiska länder vartefter snaran dras åt och tyvärr befarar jag att vår egen regering har för avsikt att strypa vår frihet ytterligare framöver samtidigt som man slår ned på de som vågar opponera sig.

https://www.aljazeera.com/news/2021/3/9/greek-police-officers-in-hospital-amid-clashes-in-athens

5 reaktioner till “Våldsamma sammandrabbningar i Aten efter polisvåld i samband med coronarestriktioner

    1. Problemet är inte att ”DDR is coming”, ”1984” is coming, eller ”Gulag nästa”. Problemet är att allt det redan är här. Därför oroligheterna. Därför sönderfallet. Därför den intensiva propagandan. Problemet är att man får rösta, precis som i alla autokratiska diktaturer och polisstater, vilket blir en vald diktatur, och sedan är alla effektivt blockerade från alla påverkan på besluten över deras liv.

      Gillad av 1 person

  1. De jäser lite överallt i västs ”demokratier”. Tänker även på stormningen av Kapitolium och Gula Västarna. Problemet är att dessa ”demokratier ”är i verkligheten inget annat än autokratiska diktaturer och polisstater där en lite elit, som inkluderar media, bestämmer vad som dom anser vara bäst för alla andra. Enda lösningen är att införa folkstyre, men det kommer att sitta hårt åt för makteliten, Den Djupa Staten, att ge upp sina autokratiska diktatoriska rättigheter. Detta är inte första gången, Ryssland, Franska revolutionen, Kina, Kuba, och det finns många exempel. Frågan är, hur våldsamt blir det denna gång.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s