Brister i simkunskap ännu en konsekvens av nedstängningarna

De senaste åren har antalet drunkningstillbud ökat i Sverige och brister i simkunnighet är ett problem. År 2016 hade vi det högsta antalet drunknade under årets första sex månader på hela 2000-talet och sedan dess har det bara fortsatt uppåt.

En del av problemet kan tillskrivas att många nysvenskar inte har den simundervisning som vi får i skolan i bagaget. Att man stängt ned simhallar i coronatider gör inte saken bättre, särskilt inte för barnen som i princip förlorar ett helt år med livsviktig kunskap, till exempel livräddning och klädsim. Mina barn undrar ofta när de ska få åka och simma igen med skolan, men jag får tyvärr fortsätt göra dem besvikna på den punkten då ingen ljusning ser ut att vara i antågande.

Man undrar hur våra styrande är funtade när de tillåter att våra barn går i skolan tillsammans hela dagarna och duschar tillsammans efter idrotten, men de kan inte simma tillsammans i klorerat vatten som dessutom sägs döda virus. Jag kan ha viss förståelse för att man räds att öppna simhallar för allmänheten, även om det säkert hade fungerat bra med begränsat antal insläpp i badhuset, men att man inte kan ha öppet för skolor tycker jag är riktigt uselt. Man kan för övrigt tänka sig vad det kostar för skattebetalarna varje månad att hålla igång dessa folktomma anläggningar utan att det genererar några intäkter.

Vi kan nog räkna med att siffrorna för antalet drunkningsolyckor får justeras uppåt även detta år då beslutsfattarna i brist på sunt förnuft verkar sikta in sig på ytterligare nedstängningar av samhället framöver istället för ett välbehövligt uppöppnande.

5 reaktioner till “Brister i simkunskap ännu en konsekvens av nedstängningarna

 1. Det som är tråkigt är att de drabbar just barn och ungdomar, de är dessa som behöver kunskapen och förståelsen för vatten och vikten av att kunna simma bäst. Förhoppningsvis blir det en varm och fin sommar då kanske du kan ta dig till havet eller någon sjö så barnen kan testa/lära sig att få vattenvana. Vet inte hur duktigt du är på att simma själv men att lära ut det kräver en del kunskap, men det är inget orimligt att göra själv. Själv tillhör jag den lite äldre sorten män och vi fick vår simundervisning i havet, det var bara att hoppa i oavsett om det var regn, storm eller vackert väder och det var fruktansvärt kallt ibland men det gick snabbt att lära sig simma;)

  Gillad av 1 person

  1. De kan redan simma alla 4, men det handlar om att upprätthålla kunskapen samt få nya som livräddning och klädsim etc. Tänker dessutom på alla nysvenskar där många inte kan simma alls. Men det verkar variera från kommun till kommun. Kommunpolitikerna i Ystad har definitivt inte fattat galoppen tyvärr.

   Gilla

 2. Nog ytterligare ett exempel på Sveriges förfall. Förr, jag tänker tillbaka på 40- och 50-talet, att lära sig simma var del av sommarlivet. Alla ville bli ”Simborgare” och gick omkring och ståtade med minst ett Simborgarmärke som om det vore en medalj. Man blev Simborgare genom att simma 200 meter. Simma lärde man sig vid tre-årsåldern, men först lärde man sig dyka med cyklop och snorkel, och ingen ens tänkte på livvästar. Dom var helt överflödiga, och ingen drunknade. Widberska hoppet var populärt, uppkallat efter en känd simlärare. Det består i att hoppa från en båt eller klippa, och träffa vattnet med baken först. Mammorna kallade oss ”vattendjur”. Vi rodde och seglade, och byggde egna båtar som var mindre sjövärdiga än ett läckande badkar. Blöta blev vi kallsupar fick vi men ingen drunknade.

  Gillad av 1 person

 3. Många nyanlända kan inte simma men varför släpper
  Deras föräldrar dem att åka och bada ensamma?

  Sen så ser man många fler räddnings borgar och vakter i andra länder.

  Respekten för vatten saknas också

  Många gånger så verkar det som samhället är skyldigt till allt.

  Sanningen om badhuset öppnar så kommer Svenskar hålla avstånd,
  Men inte nyanlända. De kommer hoppa på folk och strunta i att tvätta sig
  Innan de går in.
  Man ska gå handla ensam, flyktingar kommer med 5 barn som snorar och rör allt.
  Det samma skulle hända om de fick bada de hade kommit hela släkten.

  Innan Corona så var det omöjligt att komma till vissa kommunala badhusen för de var fulla
  Med nyanlända. Som slogs, skrek, hoppade ,förstörd .kastar blöjor i vattnet.
  Många gånger fick man stänga bassänger för att rena vattnet.

  Många Svenskar som badat i åratal på vissa ställen har trängt undan av stökiga gäng.
  Handikapp bad där inga funktionshindrade vågar bada.

  Simning är livsviktigt för alla.
  Men nedskärningarna av allt i samhället har en nämnare.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s