Ett steg i rätt riktning att slopa lönen för riksdagsledamöter men när sker en reducering av antalet ledamöter?

Jag har länge kritiserat att våra riksdagsledamöter har för hög lön och alldeles för generösa förmåner gentemot det jobb de faktiskt utför, där man i princip kan sova sig igenom sitt uppdrag utan krav på prestation eller till och med inte ens behöver vara närvarande på plats utan konsekvenser, men ändå kan kvittera ut sitt arvode på 69.900 kr i månaden. Inte undra på att det lockar både kreti och pleti att kandidera oavsett utbildningsnivå eller hur politiskt engagerad man är, eftersom man garanterat får en rejäl månadslön utan att behöva lyfta ett finger samt dessutom har man mycket generösa villkor när mandatperioden är slut med pensioner och avgångsförmåner.

Äntligen har dock riksdagsstyrelsen lagt fram ett förslag om att ändra riksdagsordningen, där tanken är att reglerna ska skärpas från och med årsskiftet då riksdagsledamöter som inte deltager i riksdagsarbetet ska kunna få betala tillbaka delar av arvodet. Samtliga åtta riksdagspartier står bakom förslaget som avser ledamöter som är frånvarande vid minst 60% av voteringarna under ett halvår. Efter tre månader får ledamoten en varning och om ingen förändring sker kan arvodet krävas tillbaka. Ett beslut i frågan väntas fattas i höst.

Jag hade gärna sett ännu hårdare regler och varför inte sänka arvodet när man ändå är igång? Men det lär så klart aldrig ske, för vem kommer att rösta för att sänka sin egen lön?! Idiotiskt system och beslutet borde ligga hos folket som åtminstone på pappret ska välja sina politiska representanter!

Något som man däremot borde göra och som borde gjorts för länge sedan, är att minska antalet riksdagsledamöter. Dagens 349 är definitivt för många, särskilt i jämförelse med många andra europeiska länder som har betydligt färre riksdagsledamöter. Intressant att notera är att man under coronakrisen reducerat antalet riksdagsledamöter som medverkat vid omröstningar till 55 och riksdagen har ändå kunnat fortsätta med sitt uppdrag, vilket ger vid hand att det är fullt genomförbart samt nödvändigt då vi i en tid med ekonomisk kris inte bör slösa med skattebetalarnas slantar i onödan.

Lägger man ett förslag nu så borde det vara färdigbehandlat till valet nästa år och generera ett resultat som gör att vi kanske kan hamna på en nivå med 149 riksdagsledamöter istället för dagens 349. Men jag tvivlar på att det finns någon med kurage nog att ta folkets parti och gå emot sina egna partikamrater som suktar efter att få en plats bland gräddan av politikeradeln och snuva dem på deras ”belöning”.

#onlyinsweden

#vigillarintefegapolitiker

https://www.sydsvenskan.se/2021-02-23/forslag-slopa-lon-for-riksdagsskolkare

37 reaktioner till “Ett steg i rätt riktning att slopa lönen för riksdagsledamöter men när sker en reducering av antalet ledamöter?

 1. Om jag fattar saken rätt så är det tillåtet att vara frånvarande så mycket som 60% utan att bli återbetalningsskyldig. Att jämföras med om en löntagare är borta från sitt jobb och så straffas redan första dagen. Så mycket orättvisa i detta land.

  Gillad av 2 personer

   1. Titta på twitter,där sitter sk opinionsbildare från olika intressen såsom svenskt näringsliv,LO och twittrar dagarna i ända.När klockan närmar sig 5 på em skriver de att nu är dags att hålla kväll.Vad tillför dessa enligt mig samhällsparasiter för nytta? Betalt för att twittra??!! Ut med dem på golvet i vården tex.

    Gilla

 2. Det är orimligt många ledamöter i Riksdagen i förhållande till Sveriges folkmängd.

  Ledamöterna i Riksdagen och EU har orimligt höga löner och avgångsvederlag. De kommer aldrig själva rätta till felen.

  Hela vårt samhällssystem behöver en radikal omstart. Men hur hur hur?

  Gillad av 2 personer

   1. Nu frågar du iofs inte mig men en början är att höja spärren för att komma in i riksdagen.Det behövs robusta majoriteter för att kunna styra.Det är inte ansvarsfullt att MP och C har oproportionellt stort inflytande.Öka spärren till tolv procent så försvinner många problem.

    Gillad av 1 person

   2. Mm Jenny,det är väl det som är ett problem.Ja jag vet inte hur man löser det demokratiproblemet att 4 procent kan ha stort inflytande medan 20 procent inte har det alls.Mp jämfört med då SD.

    Gillad av 2 personer

   3. Det är en jättefråga som är svår att svara på. Jag önskar att en stor del av det svenska folket gnuggar geniknölarna och kommer fram till något hållbart.

    Gilla

   4. Rolf. Hur man löser det, inte alls svårt att svara på. Man avskaffar den falska ”demokratin” där man röstar på partier och där valen kan styras av propaganda, och inför folkstyre som innebär att rösta på personer som representerar de röstande och där man kan styra hur dessa personer röstar i var fråga, och om dom inte följer folkvilja kan dom avlägsnas omedelbart och ersätta med någon som verkligen representerar väljarna. Problemet är inte hur man löser det, problemet är hur man kan genomföra det utan en blodig revolution.

    Gilla

  1. Och inget ämbetsmanna ansvar finns heller, mig veterligen…
   Så vad har de oförskämt pröjs för?

   Jo, kör hårt, Jenny!!
   Du har inte många fel.

   Mvh Per

   Gillad av 1 person

 3. Kan inte låta bli, idag har den inflytelserika politiske chefredaktören Tove Lifvendahl en ledare över en helsida i SVD. Rubriken lyder ”Våldtäkterna ökar i det feministiska föregångslandet”.

  Skriken och ljuden av slagen har nått ledarredaktionerna.

  Gillad av 1 person

 4. Rolf, precis så! Jag instämmer i allt du skrev.

  Det har blivit ett belöningssystem detta med antalet riksdagsledamöter. MP hade och kanske har kvar en fullkomligt oduglig person. Han skrev en motion där han ville att staten skulle utreda den där synliga ”jetstrålen” efter flygplan. Han misstänkte att någon, kanske staten, försökte förgifta befolkningen. Jag minns artikeln i pressen om detta. Tror han kom från Falun. Säkert sitter han av alla voteringarna än idag, trycker på anvisad knapp och tänker på röken och lönekontot och vilket fikabröd han ska ta idag.

  Gilla

  1. Hahah,ja det är ju inte klokt.Man skrattar men det är ju tragiskt att sådana skadade människor sitter i riksdagen.Det är inte konstigt att samhället faller bit för bit.

   Gilla

 5. Demokrati är det system som verkar ha funkat bäst på sistone lite varstans runt klotet. Demokratin funkar ok bara så länge alla inblandade följer spelreglerna. Oavbrutet försöker partier, grupperingar osv att skaffa sig mer makt och beter sig illa. Det sker när man inte följer spelreglerna. Det är det vi ser nu med nuvarande regering.

  Det är då demokratin åtminstone teoretiskt gett möjlighet till ansvarsutkrävande genom att befolkningen röstar bort ett sådant parti. Ansvarsutkrävandet är den mekanism som måste fungera för att systemet ska funka och rulla på.

  Gilla

  1. @Realist
   Du & många är smart…men..
   Hur ser galenskapen ut?
   På sk mänsklig nivå??
   $nabbis:Hur kan någon kommun införa P-avgift för någon som äger marken?? $kattebetalaren? som anlitar inkassoföretag att dra in en sk skuld…
   Hängde du me’?

   Vilken mark äger jag/vi egentligen?? & hur?

   Mvh Per

   Gilla

  2. Tvärt om är väl den så kallade demokratin något som fungerat uruselt. I varje fall om man vill uppnå folkstyre och folkrepresentation. USA valet var väl ett praktexempel på hur demokratier kan styras av små mäktiga grupper, som Tech-industrin, eller Den Djupa Staten, oligarker, eller alla i samarbete. I en demokrati går det rösta på en person eller parti, men sedan kan dom göra som dom vill, det går inte att bli av med dom och avsätta dom. Man är inte ute efter att göra ett gott jobb, man är ute efter makt för att påtvinga alla andra sin ideologi. Den som berörs av ett beslut har ingen rätt att påverka, och möjligheterna att ens säga sin mening är allt mer begränsade.

   Gilla

 6. S har lyckats klamra sig fast vid makten för egen maskin på div allt mer obehagliga sätt. Genom makten över media får man viss kontroll över befolkningens huvuden och hur det tänks.

  Oppositionspartierna har medverkat till att ansvarsutkrävandet inte fungerat. Oppositionen har låtit S sitta kvar vid makten mot att S genomförde oppositionens politik. Detta gäller speciellt C. Precis som du skriver Rolf skulle detta inte kunnat ske lika lätt om spärren för ett parti att få komma in i riksdagen låg betydligt högre än 4 %.

  Gilla

 7. Varför biter sig S fast i skrivbordet i Rosenbad till varje pris?

  Alla ser, hör och förstår att S blir allt mer desperata. Varför ljuger S om hur det ser ut i samhället? Varför kan de helt enkelt inte respektera demokratin och uppföra sig normalt i debatter? Varför stoppar S inte invandringen? Den skapar ju kaos i Sverige, den skapar splittring i nationen, den är oerhört kostsam. Alla dessa krafter, alla dessa pengar behöver ju läggas på att sköta Sverige?

  S har ju möjlighet att gå i opposition, samla ihop sig, tänka efter och komma igen vid nästa val med ett program som folket kanske gillar? Varför gör folkets parti inte så???

  Gillad av 1 person

 8. S försökte runt 2018 i riksdagen genomdriva grundlagsändringar som av hovrättsrådet Katarina Rikte vid Hovrätten över Skåne och Blekinge, en av regeringens remissinstanser, liknade de föreslagna lagändringarna med censur. Den gången var det M och SD som stoppade regerings försök till censur.

  Nu är S igång igen. Man har dammat av förslaget. Det är trist och tidsödande att läsa och sätta sig in i vad det handlar om. Kort och gott handlar det om att S försöker sitta kvar vid makten med liknande metoder som t ex Lukasjenko i Belarus.

  Våra politiker, det är inte ”missförstånd, de fattar inte, dumma i huvudet” osv. Det är bister verklighet numer här i Sverige. Den snälla socialdemokratin finns inte längre. Det är folket som har svårt att ta till sig att det inte finns något Bullerbyn just i Sverige. Nu finns något annat. Något ännu värre väntar om motkrafterna, dvs vi här t ex, inte lyckas styra skutan i en bättre riktning.

  2022 kan vi åtminstone hejda förfallet kanske. Många goda krafter kämpar mot det målet. Det är inte en tillfällighet att försvaret, SÄPO, MUST, FOI med många fler har blivit synligare och driver på. De ser och förstår att det ytterst, i förlängningen handlar om Sverige som framstående industrination och välfärdsland. De kliver fram som en allt mer synlig garant för demokratin.

  Om förfallet fortsätter tillräckligt långt skulle det kunna ske här det som nu sker i Myanmar. Det vill vi inte. Så stoppa S och ge dem möjlighet att gå i opposition, rensa ut bland sina egna, förnya sig idémässigt och därefter komma tillbaka och spela en viktig roll som tidigare när det gäller att värna Sverige. Det behövs sådana krafter i vår allt mer globaliserade och konkurrensutsatta värld.

  https://samnytt.se/regeringens-nya-censurlag-journalister-som-avslojar-korrupta-politiker-riskerar-fangelse/

  Gilla

 9. Riksdagen ja.
  Om man skulle fråga varje riksdagsledamot om de tycker att detta med klaner är i Sverige är bra, vad skulle de svara tro?

  Gilla

 10. Nu är munskydd på anbefallt. Det är inte så länge sedan ledande S-ministrar m fl öppet hånade andra länder mm för att de hade munskydd. The swedish way skulle ju fungera, den är ju alltid överlägsen andra länders strategier.

  Jo, jo, det är the swedish way som trasar sönder landet.

  Gilla

  1. Om munskydd hjälper beror även på vilka munskydd som används, om avstånd bibehålls och på tvättade händer etc. Gamla stofiler verkar oftast inte kunna hålla avstånd, samt står och flåsar nära varann med masker som bara filtrerar ca 50% av viruspartiklarna vid inandning
   … och typ noll vid utandning: https://vetenskapligapartiet.files.wordpress.com/2020/12/man-som-andas-ut-rok-genom-ansiktsmask.jpg
   Jag använder själv HESPA och HEPA filter som filtrerar ca 99,95% … https://archive.org/details/modifying-hepa-half-mask-safe-virus
   … OCH håller avstånd OCH tvättar händerna OCH solar UVB-lampa, samt äter C-vtaminrika bär OCH frukter, samt äter ägg och havre, ändå har jag förmodligen redan haft viruset i tidigt skede, men jag övar beredskap för ett värre virus och föregår med gott exempel.
   Nästa gång jag handlar ska jag även ta på mig skidglasögonen, tänkte jag. Kul att se reaktionen liksom. 🙂

   Gilla

 11. Det ryska vaccinet Sputnik är enligt tidningsuppgifter på väg att godkännas i Sverige.

  Ge det till riksdagsmännen/kvinnorna inom V och MP, kanske även L? Så får vi se hur stark deras ideologi och lojalitet mot kommunismen är.

  Men, men, se den här länken från ansedda tidskriften Läkemedelsvärlden. Vad den info nu kan vara värd i vår förljugna värld.

  Men ni ska se att strax börjar man vaccinera med Sputnik här i landet om Covid hastar vidare bland befolkningen. Det kommer hon göra, hasta vidare.

  https://www.lakemedelsvarlden.se/lovande-resultat-for-ryska-vaccinet-sputnik-v/

  Gilla

   1. Man kan ju tycka att regeringen borde få en giftinjektion så att vi blir av med dem. Det kan man tycka utan att det betraktas som ett hot, snarare som ett önskemål, vilket är fullt legitimt.

    Gilla

   2. Man ska lösa problemet där det går att lösa. De styrande är valda av ett folk som är grundlurat av fulmedia, som arbetar åt ägarna som arbetar för den monopolkapitalistiska oligarkin. Sluta gnäll. Fokusera istället på finmedia och politiker som upplyser mänskligheten om dess belägenhet!

    Gilla

 12. De som vill reformera den parlamentariska systemet i Sverige bör titta på MED,s förslag på området. Antalet ledamöter är del av problematiken. Sedan behövs kvalifikationer för jobbet och gräns för antalet mandat perioder.

  Gillad av 1 person

  1. Högerpartiernas inkl. MED:s EU-vurm och högerpolitikernas överförfriskade löner är en stor del av problemet, förutom vettlös massmigration av icke-barn och icke-flyktingar, som placeras i utanförskap och i klorna på sektledare.

   Folket borde försöka använda hjärnorna, samt välja rätt politiker som arbetar med politik för folkets väl i Sverige OCH i andra länder genom att inte vara med på krig, men stödja med bistånd istället.

   Då har varken EU-vurm eller bombhögerpolitik någon plats. Det är äkta traditionell vänsterpolitik vi behöver i den här nationen.

   Gilla

   1. Jag var med hela tiden, tills du tyckte att vi behövde äkta traditionell vänsterpolitik !?!!
    Då hoppar jag av…Det är ju denna som har satt oss i den här skiten!

    Gilla

   2. Jag kallar inte dagens sossar, miljöpartister och andra tokliberala marknadsliberala borgare för ”vänster”, eftersom de är högervridna socialpolitiskt och har splittrat arbetarklassen på olika vis. De har alla skapat ett mer ojämlikt samhälle de senaste decennierna och de har betett sig på ett frånstötande till förmån för högern. Detta är i min värld riktigt samhällsfarlig högerpolitik.

    Massinvandringen stod vare sig Palme eller Carlsson för, ej heller några sossar före dem. T.o.m. Persson var emot den sociala turism som göder SD och därmed numera göder högern. Många kommunister och gamla sossar som jag talar med är heller inte för eländet.

    När jag läser Proletären så är det uppenbart att många i den riktiga vänstern, d.v.s. riktiga socialister och kommunister, riktiga arbetare, har fattat att de har blivit grundlurade av den tokliberala marknadsliberala fulmedian.

    Den riktiga vänstern har blivit indoktrinerad till att medverka i massimporten av reaktionär sekterism, icke-flyktingar och icke-barn, genom anspelningar på att ”ha ett stort hjärta”, medan Sverige stödjer krigsförbrytelser mot andra länder där människor massmördas. Det är vi i arbetarklassen, svenskar och utlänningar, som får lida för den bombliberala högerns imperialistiska krig, sekt-slickande och Nato-slickande.

    Vänstern är inte ansvarig för att vi sitter i skiten men, i min mening, grundlurad, eller för feg för att säga som det är, eller kanske t.o.m. mutad i vissa fall, något som faktiskt slår mig i dag när de envisas med att köra Microsofts mjukvara.

    Högern är inte grundlurad, men ivriga medlöpare till främmande makt, drivande och opportunistisk, samt sannolikt korrumperad.

    All djävla bombliberal högerpress har varit med på eländet, med få undantag, och Reinfeldt numera är senior rådgivare på Bank of America Merril Lynch där Soros var storägare.

    Det välkammade höger-SD, som vill sitta vid grytorna, blir allt mer strömlinjeformat och lydigt och kommer väl snart marschera i takt med Nato-imperialismen också?

    Israels krigsförbrytelser i strid med FN:s resolution 242 slickar SD också på, likt berusade björnar på honung, även om den israeliske generalen Ya’ir Golan ringer i varningsklockan om Israels beteende och liknar det vi Tyskland på 30-talet.

    Hur det kommer sluta vill jag inte tänka på. Den skit vi sitter i nu kommer kanske framstå som himmelriket om skiten träffar fläkten ordentligt med ännu mer högerpolitik.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s