Franska ministrar kritiserar lokalt förslag om köttfri skollunch

Medan politiker i Sverige helhjärtat går in för att ta bort kött ur kosten för växande skolbarn i någon sorts manifestation för klimatet (eller så handlar det om att spara pengar), trots att det är allt annat än ”klimatsmart” att importera grönsaker, bulgur och andra ingredienser från andra sidan jordklotet när vi har både rotfrukter respektive närproducerat kött i vår närhet samt att barnen inte blir mätta på kosten, gör andra länder tvärtom och inser vikten av att sunda barn får rätt kost.

Frankrike är till exempel en ledstjärna vad gäller skolluncher och jag har tidigare skrivit om hur de i en del skolor, istället för likt det svenska konceptet som serverar en slafslunch som eleverna förväntas äta upp på tio minuter innan nästa klass gör entré, lägger tid på att servera 3-rätters luncher varje dag där alla elever lär sig att sitta kvar vid bordet och konversera.

Nyligen kom köttfria skolluncher upp som ett förslag i en fransk kommun och det har nu lett till att köttfria skolluncher hamnat på dagordningen bland landets toppolitiker, där flera ministrar i den franska regeringen gått till angrepp på Lyons borgmästare som vill byta ut en rätt i stadens skolkök som skulle vara köttfri, men dock innehålla fisk ibland.

Dels menar ministrarna att tilltaget förnärmar franska slaktare och några menar också att det kan vara skadligt för barnens hälsa.

Lyons borgmästare Grégory Doucet som representerar partiet De Gröna, har gått till mothugg och menar att syftet är att snabba på matdistribueringen så att det blir lättare att hålla avstånd i matkön under pandemin. Enligt Doucet är den köttfria lösningen det bästa sättet att säkra att rätten är inkluderande för alla.

Men eftersom Lyon anses vara Frankrikes kulinariska huvudstad, med ett berömt köttbaserat kök, anses förslaget vara kontroversiellt.

Den franska lantbruksministern Julien Denormandie anser i en tweet att man ska upphöra med att göra maten ideologisk och istället ge barnen det som de behöver för att växa ordentligt. Kött är en del av det och han har därför begärt att det nya förslaget underkänns.

Inrikesminister Gérald Darmanin uttrycker att hela tilltaget är en oacceptabel förolämpning av franska jordbrukare och slaktare.
-”Vi kan se att De Grönas elitistiska och moraliserande politik exkluderar arbetsklasserna. Många barn får ofta bara möjlighet att äta kött i skolmatsalen.”

Väl talat av de franska ministrarna som sätter barnens välmående främst! Kan vi inte skicka ned våra svenska ryggradslösa politiker på studiebesök till Frankrike så att de kommer till insikt om att deras förda ”klimatvänliga” politik skadar mer än den tillför?! Det är så klart även så i Sverige att för många barn så är skollunchen det enda lagade målet de får i sig och att då utesluta kött för att servera helvegetarisk kost istället, vilket gör att många barn inte äter skolmaten, är en skam med tanke på den höga skatt vi betalar i Sverige! Det man gör indirekt är att diskriminera köttätare och det borde vara lag på att servera alternativ i alla landets skolor.

#slutaexperimenterapåvårabarn

https://www.bt.dk/udland/koedfri-skolefrokoster-moeder-kritik-fra-frankrigs-regering

12 reaktioner till “Franska ministrar kritiserar lokalt förslag om köttfri skollunch

 1. Jag har personlig erfarenhet av den fantastiska skollunchen i normala franska skolor. Förrätt, minst 2 huvudrätter och så en liten efterrätt. Man sitter ned vid ett matbord, äter och samtalar som folk. Även flickor får både delta, äta vad de vill och även samtala.

  Gillad av 1 person

 2. Det är kanske därför de gröna är så fucking sura och elaka, de äter bara det värsta ur det gröna sortimentet?
  De är avundsjuka helt enkelt.
  Om deras gud förbjuder dem äta gott så ska ingen annan heller få äta gott minsann.

  Gillad av 1 person

 3. Hunger skapar aggressivitet. Se bara så aggressiva de gröna, de röda och de mörka är! Ett ständig och oavbrutet oartikulerat vrål överallt. Vet de ens själva vad de vill?

  Djurrättsaktivisterna är ju som terrorgrupper. Vansinnigt arga, bränner, hugger och förstör.

  De kanske skulle bli vänligare om de åt en köttbit eller korv ibland?

  Gillad av 1 person

 4. Har ni också lagt märke till hur mycket ljusare det har blivit sista tiden på morgnarna framförallt?

  Jag tror regeringen har återstartat Ringhals och tänt lamporna i smyg.

  Gillad av 1 person

 5. Ni som sett den lysande franska spionserien ”Falsk identitet” kanske minns hur tjänstemännen åt lunch ibland? Det syntes tydligt vad de hade på brickorna.

  Mat är en viktig del av livet i Frankrike. Det är glädje, njutning och ett samtalsämne.

  De gröna sabotörerna. Vi kan väl kasta övermogna kålrötter på dem? De mogna lagar vi rotmos av och till det äter vi rimmad oxbringa. Gärna med lite senap och en kall öl. Och trevligt sällskap vid matbordet, dvs inga sopprötter som vill ta bort glädjen i livet. Fan, inte köra bil, inte skratta för högt, släcka lyset på kommando och inte få vara glad åt en fin korv från Frankrike ens…….

  Gilla

 6. Covid tuggar vidare. Nya och farligare varianter dyker nu upp hela tiden. Den brasilianska varianten har nu hittats i Stockholm och Gävle. Vi har den brittiska och den farligare sydafrikanska här också. Den brittiska smittar snabbare men har lindrigare förlopp än den sydafrikanska. Jag skypade med en vän som låg till sängs i London med den brittiska varianten. Hon hade en starkt sjukdomskänsla och var aningen oklar mentalt.

  Så vad göra? Hoppas läkemedelsföretagen skyndar sig och får fram fler varianter av vaccin.

  Kan man kanske se de utsatta områdena som inledningen på den nya strategin hur FHM ska hantera Covid. Område efter område, stad efter stad förklaras som utsatt av Covid och stängs ner?

  I Sydafrika står de och väntar på att världen ska förse dem med vaccin. De kräver det.

  Afrika är en jättelik kontinent. Finns det inte någon läkemedelsfirma där som kan förse Afrika med vaccin? Som kanske kan hjälpa Sverige rentav när vår regering ägnade sig åt sitt maktinnehav i stället för att ta hand om landet?

  Gilla

  1. Afrika har 1.3 miljarder innevånare, och är alltså folkfattigare än Kina, och en befolkning lika stor som Indien. China har erbjudit att starta tillverkning av vaccin i Afrika, utan kostnader för afrikanerna. USA försöker stoppa det. Den som idag tillverkar mest vaccin är faktiskt Indien idag.

   Gilla

   1. Se där, tack!

    Jag kollade priserna på de olika vaccinerna för ett tag sedan. När AstraZeneca presenterade sitt och att det skulle bli självkostnadspris, började det strax dyka upp artiklar som var kritiska till deras vaccin. Tillåt mig tvivla på att det bara var uttryck för en ”offentlig debatt” av fackfolk.

    MP är som Afrika på sätt och vis. I Baltikum bygger Vattenfall en kärnkraftsreaktor. Kanske är det så att MP förlitar sig på att Sverige ska kunna importera el därifrån när det inte blåser eller när vindsnurrorna frusit ihop?

    Att importera verkar ju vara MP:s grej. Näringslivet vill exportera så vi får pengar. MP vill importera så att det kostar pengar. Pastor Tovatt om ni förstår vad jag menar. De har ju en närmast religiös övertygelse som de driver mot all vett och sans. Likt Manson, en sekt. Det har ju avslöjats ett flertal sex-grejer likt de som Manson sysslade med. Visst borde det varit jordbruk, våtmarker, nya reningsanläggningar och liknande som MP borde ägnat kraft åt? Flera av de tongivande inom MP som bor samman med pedofiler, fy fan…..en jordbruksminister från C som tafsar under kvinnors kjolar, fy fan….en Mona Sahlin som sparkades och som fortsatte att visa på sitt dåliga omdöme, skriva falska intyg till en livvakt, fy fan….

    Gilla

   2. Att AstraZeneca skulle levereras till självkostnadspris har jag inte hört talas om. Däremot har dom försökt prångla ut sitt vaccin till USD 65 per dos. Det har varit mycket motsägande rapporter om det vaccinet, att det skulle vara verkningslöst på personer över 60, att det bara har 62% verkningsgrad, att det har gett svåra biverkningar vet vi och några har avlidit. Det har gått politik i detta. Vi vet att USAs regering samtidigt är USAs försäljningsavdelning, som gärna arbetar med hot och tvång att köpa. Nordstream2 och Turkiets S400 som exempel. När Japan försökte starta en chip industri Hotade USA presidenten Johnson med handelskrig om Japan inte köpte från TI istället, där han var storägare. Samma sak när Japan hade utvecklat en konkurrent till Microsoft DOS. Samma sak när USA tvingade Sverige att införa deras Pirate Bay lagstiftning. Värdlandsavtalet, och naturligtvis förbudet mot Huawei, är andra exempel. De som utvecklade Linux fick ständiga hotelser, så dom arbetade anonymt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s