De som vaccinerar sig får räkna med omvaccinering nästa år

Jag har flera gånger skrivit om att coronaviruset är här för att stanna och de som vaccinerar sig mot Covid-19 måste göra det regelbundet varje år för att upprätthålla effekten eftersom vaccinet bara skyddar ca 8 månader och det florerar olika varianter. Nu bekräftar även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson detta genom att deklarera att folk bör förbereda sig på att vaccinera sig på nytt nästa år för att få skydd mot varianter av viruset, något som även den danska infektionsläkaren Jens Lundgren bejakar och menar att danskarna kommer ha behov av en återvaccinering.

Det vore väl på sin plats att även de svenska beslutsfattarna börjar prata mer om det här och hur det ska finansieras samt administreras när man redan nu har problem att ro iland projektet. Många friska människor som står i valet och kvalet kanske dessutom kommer till insikt om att det är bättre att låta immunförsvaret göra sitt jobb.

#followthemoney

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8098697/Boris-Johnson-Vi-m%C3%A5-v%C3%A6nne-os-til-id%C3%A9en-om-at-folk-skal-vaccineres-igen-til-efter%C3%A5ret

24 reaktioner till “De som vaccinerar sig får räkna med omvaccinering nästa år

  1. Ganska klokt, för ju längre tiden går, ju mer erfarenhet att bygga sitt eget beslut på. Det gäller att balansera risk vs risk. Bli sjuk utan vaccination eller bli sjuk av vaccination

   Gilla

  1. Har man inga underliggande sjukdomar och ej tillhör någon riskgrupp kan man förlita sig på sitt eget immunförsvar är min åsikt, särskilt när det höjs ett varnande finger för Pfizers och Modernas vaccin som använder den oprövade mRNA-tekniken.

   Gilla

 1. Tänk om vi haft en fungerande stat! Landets kommuner och regioner (f d landstingen) efterfrågar nu att staten borde ha information till landets medborgare om både viruset och vaccinen.

  Ordförande Löfven och den fete från Borlänge (Sveriges försvarsminister) har utfärdat ett pressmeddelande i vilket de skriver att det inte kan vara deras sak att tala om hur kommuner och regioner ska sköta sina jobb. Den fete säger dessutom att han, för att visa sin välvilja, kommer tillsätta en utredning. Han varnar samtidigt för folk som ljuger, t ex nazisterna i Sverige.

  Gillad av 1 person

  1. Ändå försöker de tala om hur kommunerna skall tänka när det gäller nya vindkraftverk …

   Nationalsocialister … Det parti som har starkast koppling, borde vara tysta …

   Gilla

 2. Det är bara att hoppas att sökandet efter vaccin blir framgångsrikt. Det är också angeläget att förstå mer om hur viruset verkar. Siffror behövs, vilka skulle t ex inte behöva vaccinera sig? Vilka restriktioner ger effekt och vilka gör det inte?
  Regeringen är som alltid helt oförberedd och handlingsförlamad. Trots det måste den nu på allvar hantera pandemin på ett vetenskapligt säkert sätt, inte som nu på ett ideologiskt sätt sneglandes på opinionssiffrorna.
  Så bör man t ex omedelbart stoppa inflygningarna av flyktingar från Afrika. Man bör se till att någon leder arbetet med ansvar för HELA Sverige. Det borde för länge sedan ha inrättas någon en ”krissamordnare” direkt under regeringen. En sådan skulle kunnat berätta för regeringen att den måste ta in fakta och information från världen, inte bara från FHM där de flesta är rädda att säga något som S inte gillar.
  Mycket kan hända som kan ändra hur vi ser på både virus och vaccin. Men nog kommer pandemin tugga på utom kontroll in i 2022. Ungefär som jag skrev när pandemin började.

  Gilla

 3. Kan inte nån fråga MP hur viruset ska hanteras? De vet ju alltid hur allting ska vara. Kanske föreslår de att vi ska släcka hälften av lamporna inomhus och sänka temperaturen till 16 grader? Vore intressant att höra vad Isabella Lövin tänker nu när hon kan tillåtas tänka och inte tycka, hon är ju inte en röst längre som tillåts talar enbart genom ett rör längre, ett så kallat språkrör.

  Gilla

 4. Vi vet inte hur länge det skyddar, men kvalificerade gissningar, 2 till 8 månader. Det är normalt för dessa virus så man måste vaccinera sig varenda år. Viruset har nu muterat, jag tror det är fyra gånger, på ett år, vilket kan betyda att ett vaccin inte fungerar på nästa variation. Spridningen har blivit så stor, dels därför att vi inte haft någon immunitet, och kroppen har ingen ”erfarenhet” av att bilda immunitet mot just detta virus. Det förbättras normalt med tiden. En annan anledning är troligen att viruset har funnits i USA i många år, men inte upptäckts förrän Kina smittades. Kina hade en beredskap på plats som ingen annan hade. Därför upptäcktes det just i Kina. Med tiden kommer kroppens immunsystem även att komma ikapp verkligheten så vi blir mindre beroende av vacciner. Verkligt lovande är mRNA tekniken, men den är omogen, och det kommer nog att ta 10 till 20 år att få den bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s