Kuwaits kvinnor tar upp kampen mot sexuella trakasserier trots rädsla för stigmatisering

När #MeToo-rörelsen startade i väst 2017 genererade det ingen större framgång i Mellanöstern, men sedan den populära modebloggerskan Ascia Al Faraj lanserat en egen kampanj på sociala medier i Kuwait mot trakasserierna som kvinnor dagligen utsätts för, har alltfler kvinnor vågat trotsa konservativa normer och skamkultur genom att tala ut om den allvarliga situationen där man kräver åtgärder från samhällets sida.

Ascia Al Faraj har över 2,5 miljoner följare och lade förra veckan upp en explosiv video där hon pekade på att landet har ett problem.
-”Varje gång jag går ut är det någon som trakasserar mig eller en annan kvinna på gatan. Har ni ingen skam i kroppen? Vi har ett problem med trakasserier i det här landet och jag har fått nog.”

Sedan dess har dussintals vittnesmål kommit in online från kvinnor och flickor – både från landets medborgare och från gästarbetare (främst från Filippinerna, Indien och Pakistan) som utgör en stor del av befolkningen – som vittnar om förföljelse, verbala/fysiska/sexuella trakasserier eller utnyttjande, främst från Instagramkontot “Lan Asket”, som är arabiska för “I will not be silent”.

Även om rörelsen fått massivt stöd, har de också mötts av bakslag från konservativa röster som menar att kvinnor måste klä sig konservativt för att undvika trakasserier.

Likt många länder i Mellanöstern tar polisen ofta inte dylika trakasserier på allvar och rädslan över att dra skam över familjen tystar många.

Det arabiska ordet “ayb” eller skam är en vanlig term i regionen och både att gå till polisen och att prata om trakasserier i det lokala samhället är ”ayb”. Så fort kvinnor pratar ut, kommer frågor från familjen om vad de hade på sig, vem de var tillsammans med, vad klockan var etc och flickor pratar därför i regel inte ut av rädsla för att bli stigmatiserade.

Men i en tid när det är tabu att prata om detta och det inte existerar några lagar mot trakasserier, töjer Kuwaits kvinnor på gränserna i samhället.

Härligt att börja morgonen med lite ”girl power” och förhoppningsvis vågar de fortsätta kvinnokampen så att det leder till något gott, som nya lagar och att man öppet kan diskutera den cancer som sprider sig i samhället samt motarbeta den!

Makabert att man har som grundinställning att det är kvinnornas fel som inte klär sig ”anständigt” istället för att kritisera männen som inte kan tygla sig när de ser kvinnor utan heltäckande klädsel och med håret hängande fritt synligt. Detta är tyvärr en kvinnosyn som Sverige importerat på löpande band och som vi nu ser resultatet av i det svenska samhället även på barn. Men eftersom det mediala och politiska etablissemanget anser att det är något vi ska omfamna istället för motarbeta, är det mycket som talar för att det är här för att stanna.

#Lan_asket

https://www.aljazeera.com/news/2021/2/9/anti-harassment-campaign-led-by-women-in-kuwait-gains-traction

28 reaktioner till “Kuwaits kvinnor tar upp kampen mot sexuella trakasserier trots rädsla för stigmatisering

 1. Självklart har kvinnorna det svårt i Kuwait! Landet har ju islam som statsreligion!

  De två huvudriktningarna inom islam som är närmast dödsfiender är representerade i landet. De flesta är sunniter men närmare en tredjedel av invånarna är shiamuslimer. I någon mån är det en klassfråga: kungafamiljen och landets elit tillhör till exempel sunniislam, medan de statslösa (bidun) oftast är shiiter.

  Kvinnor i muslimska länder har det svårt över hela klotet. Även i Sverige. Här har även icke muslimska kvinnor blivit ett villebråd som kan jagas och våldtas utan större risk för straff. Tar jag i för mycket tycker ni? Inte alls. Titta på siffrorna över anmälda och fullbordade våldtäkter i Sverige de senaste åren.

  Islam har tom tystat de politiska partiernas kvinnoförbund. De marscherade ju så stolt förut med svenska fanor och rop om kamp och befrielse. Nu sitter de knäpptysta och twittrar i stället för att ta den kamp för sina medsystrar som de sade att de skulle ta. Det är bara svek och teater, som alltid nästan.

  Gilla

  1. Nu är det inte religionen islam i sig som förespråkar att kvinnor kan behandlas hur som helst, utan det är hur vissa religiösa krafter väljer att tolka den samt utnyttja det till att kontrollera kvinnor. Förhoppningsvis kan det på sikt bli bättre när de konservativa rösterna trycks tillbaka, likt Saudiarabien.

   Gillad av 1 person

   1. Visst är det religionen islam i sig som är skuld till att kvinnor behandlas som hundar. Om islam inte existerade så skulle dessa problem ej heller existera.

    Gilla

   2. Dålig jämförelse. Varken sionister eller Jehovas har vi problem med i samhället på samma sätt som med islam. Det är faktiskt inte ens jämförbart.

    Gilla

 2. Så synd att det blev just de som tolkar islam på sitt speciella sätt som fördes in i Sverige, eller hur. Då hade Sverige alltså kunnat undvika alla våldtäkter, rån, mord, försäkringsbedrägerier, överfall, gängkriminalitet, blåljusattentat, rasistiska och kränkande tillmälen mot snart sagt varje svensk, vi hade kunnat gå som vanligt på trottoarerna utan att behöva tvingas undan av tre män i bredd. Och så vidare.

  Så synd att det var just dessa muslimer som fördes in i Sverige. Kvinnor i Sverige hade alltså kunnat slippa dessa våldtäkter som förstört deras liv.

  Vilken osis måste man säga.

  Gilla

   1. Nej det finns faktiskt några enstaka som inte är kriminella eller fundamentalister. De är emellertid så få att de inte märks i den stora massan.

    Gilla

 3. På kultursidorna i SVD idag finns en stor bild och text om en man och hans 25 år yngre kvinna. Jag orkar inte läsa vad karln sysslar med men säkert är han nån kulturknutte. I varje fall så är budskapet från honom att han har ”livmoderavund”.

  Kanske dags för kvinnorna bland eliten i kultur-Sverige att skrika ”rör inte min livmoder”?

  Inte ens livmodern får kvinnorna ha ifred i Sverige idag Jenny! (smiley)

  Gilla

 4. Så här är det; socialismen i Sverige är sedan länge besegrad. Om nån nu inte visste det.

  Så här är det också; välståndet i Sverige skapas inte i Regeringskansliet utan i näringslivet. I näringslivet arbetas det, i Regeringskansliet pratas det.

  Vidare är det så här; näringslivet behöver en stat som är välskött för att fungera på bästa sätt.

  VAD HAR VI DÅ?

  Vi har en stat som blir allt mer dysfunktionell. Det senast synliga är elbristen som nu märks eftersom regeringen lade ner ett kärnkraftverk som behövdes. Kärnkraftverket ersattes inte av något annat energislag utan av ideologiska drömmar. Koleldad el importeras nu jämsides med afrikaner som flygs in till Corona-säkra boenden.

  Vi har en brottslighet som belastar företag i Sverige med tiotals miljarder varje år. Vi har miljoner människor som inte arbetar utan går på bidrag. Vi har gängvåld som skapar otrygghet och rädsla. Detta drabbar även företagen som vi lever av.

  Vi får allt fler universitet som ska producera de ingenjörer, forskare och annat utbildat folk som ju inte finns bland de införda utlänningarna. Universiteten har enorma kvalitetsproblem inom både undervisning och forskning. Skolan, den som sades vara av världsklass är världskass.

  Det går att räkna upp område efter område som inte fungerar. Se bara hur regeringen och FHM svänger och vinglar i sin strategi varje dag. Tänk om de likt Sickan haft en färdig plan och vaccinerade folk i stället för allt detta tomma prat? Civilförsvar? Krisberedskap? Genomtänkta planer efter misslyckandet vid tsunamin? Icke!

  Vi får tacka näringslivet för att det fungerar så bra som det gör. Hur länge till klarar näringslivet att kompensera för ett stat som inte klarar att fullgöra sina uppgifter?

  Varken den av S framtvingade familjeveckan eller det av S planerade Institutet För Mänskliga Rättigheter är särskilt angeläget. Kanske blir det av S föreslagna Institutet För Mänskliga Rättigheter kulmen på deras storhetsvansinne? S tar på sig ansvaret för att hela mänskligheten ska få mänskliga rättigheter. Det räcker inte med FN och alla andra organisationer.
  Det är förresten en intellektuell smörja detta med mänskliga rättigheter. Något sådant finns inte, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Vem har sagt att sådant finns och vem garanterar att det finns sådant? Tydligen vill S garantera det för alla som de välkomnar till Sverige. Storhetsvansinne och intellektuellt ohederligt!

  Gilla

  1. Så långt som jag har kunskap är siffran 43 miljarder på tok för låg. Den mer korrekta siffran är nog minst 60 miljarder. Utöver den officiella siffran skänker Sverige betydande belopp. Afghanistan får t ex 900 miljoner/år i 10 år UTÖVER övrigt SIDA-bistånd.
   Tänk, förra året fick Afghanistan 900 miljoner. I år får landet 900 miljoner igen. Är det någon som tror att det mesta av pengarna hamnar någon annan stans än i fickorna hos ett fåtal? Säkert köps det knark och vapen vilka bådadera kan användas mot civila. Kanske terrorattentat?

   Dessa 900 miljonerna i år kanske kunde användas till att forsla tillbaka de 10 000 männen till Afghanistan? Om kvinnorna nu kan släppa taget om dem? En del kvinnor har ett stadigt tag om deras penisar har jag läst om i pappersmedia. Men de kvinnorna kan väl fortsätta hålla fast greppet om penisarna och helt enkelt följa med till Afghanistan? Det lär ju vara ett underbart vackert land med jämställdhet mellan kvinnor och män.

   Gilla

   1. Håller med om att svenskarnas skattekronor strösslas över icke-svenskar i betydligt större omfattning än vad SIDA-siffrorna visar.

    Gilla

 5. Jenny måste balansera våra inlägg, annars riskerar hon att sidan stängs ned. Det är ungefär som med FB, de har regler. Det gäller att få fram sitt budskap inom gällande regler.

  Jag har tagit reda på och vet att det juridiskt är oantastligt att säga att jag hatar någon eller något. Att uttrycka den känslan är juridiskt inte åtalbart. Däremot är det åtalbart om jag uttrycker mig på ett annat sätt, angriper en person med fel fakta. Lagen hets mot folkgrupp är en farlig gummiparagraf som kan användas godtyckligt för att tysta svensken. Givetvis är det åtalbart när muslimerna konstant kränker svenskar med sina välbekanta tillmälen. Det faller under hets mot folkgrupp. Men eftersom muslimerna är S viktigaste väljargrupp har de frisedel.

  Så, jag hatar när Hultqvist, Morgan Johansson och statsminister Löfven inte vill diskutera sakfrågor med SD utan far ut i rasistiska brunmålningar. Jag är road av tanken på hur Hultqvist ter sig, ser ut, knäböjande som en muslim, med röda kinder och ett äpple i munnen. Jag tänker att han då ser ut som en julegris, visserligen obehaglig och osmaklig, men ändå….självklart är valet av djur medvetet när han kallar SD:are grisar. Muslimerna kallar ju inte bara polisen grisar utan oss svenskar också. De äter ju inte griskkött. Så självklart utför Hultqvist en för muslimerna behaglig gärning när han kallar 20 % av Sveriges befolkning för grisar. Effektivt sätt som nog sätter sig och styr undermedvetet hos många.

  Hultqvist har ju gjort allt i sin makt för att hindra att Sverige skulle få ett försvar igen. Otaliga lögner, trixande med siffror osv osv. För den som följer debatterna vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen varje år (digitalt i år) och efterdebatterna (poddar finns) så framgår dettaa tydligt. Men Sverige har ju inte haft krig på länge så då gick S med på M:s förslag att skrota försvaret. Samma sak med civilförsvaret, pengar behövdes ju till de nya väljarna. Det kostar att ligga på topp. Det är minsann inte alla makthavare som kan köpa sig en ny befolkning.

  Jag ska känna och tänka efter om det är något jag på riktigt hatar och så ska jag skriva det här. Vad hatar ni?

  Gilla

   1. Gjorde han?!? Han smet alltså från den moraliska plikten! Fy, fy Rundhultarn! Den var kul! Då var han väl rätt person förstås att bli försvarsminister åt S! Okunnig om saken och illa tycker han om det hela.
    Undrar om jag skulle försöka mig på att hitta ”dagens lögn” och skriva om den här varje dag??? Hmmm, får fundera. Det är ju så mycket att det är svårt att välja ut något….
    Nä, jag hatar inte heller. Det där om hat och juridik har jag lärt mig av en jurist och den häftiga och eminenta Rebecca Weidmo Uvell. Det är stake så att säga i den kvinnan, skarp i huvudet och med nyhetsnäsa som gammelmediafolk brukade säga.
    Sista veckan har jag svängt i min tro om vilka som sitter vid makten efter valet 2022. Mycket kan hända innan dess, men just nu tror jag S sitter kvar.

    Gilla

   2. Skrev ett svar men det försvann. Provar igen. Tänk att han smet från sin medborgerliga plikt den fete från Borlänge! Då är han väl precis rätt man att ha som försvarsminister åt en S-regering, han har både okunskap, förutfattade meningar och motvilja mot det militära. Karln har ju fått mån hedersordern och medalj av Palestina också. Fy du lilla julegris!

    Vi minns din föregångare från Borlänge, kommunalrådet Röde Börje som inte heller han klarade av att vara försvarsminister. Vår röda lilla julegris Hultqvist försökte nog hoppa av jobbet som försvarsminister i höstas när han ville tillbaka till mamma och somalierna i Borlänge. Men, de ville inte ha honom, han röstades nog bort minns jag.

    Så kan det gå. Jag tror nu att S vinner valet 2022. Mycket kan hända, hoppas jag, som får mig att ändra uppfattning.

    Ser ni förresten på fotona från igår att karln har anlagt en sån där backslick-frisyr som grabbarna på Stureplan har. Framemot valet ser vi väl honom i ett talibanskägg kanske? Kanske Morgan och Stefan också? Kanske Amanda Lind och utrikesministern, hon den oförskämda, Ann Linde också? Amanda har ju löshår på skallen så varför inte lösskägg också? Stefan i mustasch??? Ring i örat och så rakt in i Prideparaden till sommaren?

    Gilla

  1. Realist,du skall eventuellt oroa dig mer för sk journalister som dammsuger internet på sk rasister.Bloggar som denna autokopierar Expo garanterat med jämna mellanrum.Därefter väljer man ut någon man vill granska närmare.En språkdarabas har Expo byggt upp där fraser från medborgares kontakter med myndigheter jämförs.Genom språkanalyser kan man med stor säkerhet identifiera en människa.Glöm inte att Expo har tillgång till alla svenskars myndighetskontakter och innehåll däri,det är normalt offentlig handling.Expo är ingen myndighet utan har möjligheter som ingen myndighet har,man är dessutom en stiftelse utan insyn.De du Realist.

   Gilla

   1. Rolf, de är därför man känner sig som en dissident. Det som händer härnäst kallar man för gerillakrigare, frihetskämpe eller motståndsman beroende hur man vill se det och när man lämnar sitt land kallar man sig för flykting. Vi får väl se hur långt eller fort de går i Sverige.

    Gilla

   2. Gringo,ja det är helt sjukt.Saudiarabien har också privata organisationer som på uppdrag av staten övervakar vad folk säger.Sverige och Saudiarabien,halleluja.

    Gilla

 6. Rolf och Gringo! Jag räds inte någon i hela regeringen! Jag tänker offra mig för saken och utmanar den fete från Borlänge och Morgan på en duell! Jag tror jag har goda chanser att vinna. Den fete lurar jag i att Dalarna ser honom som den nya Gustav Vasa och ger honom en biljett till SJ. Kanske kommer han aldrig fram och är då borta ur leken, ha-ha!!!
  Morgan tänker jag lura i att Merkel länge beundrat honom och vill träffa honom i Danmark. Väl där blir han självklart åtalad och får 35 år utan möjlighet till benådning! Smart va?

  Undrar hur jag ska gå vidare? Jag har sån lust att få hon, den oförskämda, Sveriges utrikesminister att gråta och säga förlåt, jag ångrar mig! Säg är det perverst av mig?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s