Sveriges ansträngda elförsörjning backas nu upp med oljekraft

Tidigare i veckan skrev jag om hur oljekraftverket i Karlshamn gått upp i beredskapsläge och fick två timmar på sig för att kunna starta och förhindra elbrist i Sverige. I morse beordrade Svenska Kraftnät att kraftverket skulle startas och det drivs nu på en lägstanivå för att snabbt kunna öka upp effekten om det skulle behövas, där man som max kan producera 600 MW. Skulle oljeverket inte räcka till så kan gasverken ställa om till elproduktion.

Det är rätt komiskt egentligen – vi har en ”grön” regering som stänger ned fullt fungerande kärnkraftverk istället för att utveckla den för att blidka klimataktivisterna samtidigt som man storsatsar på vindkraftverk, där kommuner inte längre ska få ha vetorätt mot etableringarna och på grund av det kalla vädret står nu vindkraften stilla så att vi har en rejält ansträngd elförsörjning i landet, varför man nu tar till den icke klimat/miljö-vänliga oljekraften.

Ännu mer galet är att Sverige egentligen inte lider av elbrist utan vi exporterar fortfarande mer el utomlands än vad som importeras, men exporten kan inte stoppas eftersom det skulle bryta mot EU:s lagstiftning. Intressant i sammanhanget är också att Facebook och Google tydligen har fått en elprisrabatt på 98% av elskatten samt får hundratals miljoner kronor i skattefinansierade stöd.

Men väljarna verkar nöjda i alla fall!

#onlyinsweden

#detgårbranu

https://www.expressen.se/kvallsposten/karlshamns-oljeverk-ar-i-gang-efter-elbrist-/

https://www.friatider.se/elkrisen-forvarras-oljekraftverk-maste-starta

5 reaktioner till “Sveriges ansträngda elförsörjning backas nu upp med oljekraft

  1. Sveriges energipolitik styrs av ett vänsterextremt, oikofobt parti som knappt kravlar sig över riksdagsspärren…
    Men ansvaret ligger i grund och botten hos väljarna.
    Sverige RIP.

    Gillad av 1 person

    1. Aktivister överhuvudtaget har blivit samhällets cancer. Det är ingenting annat än små högljudda, diktatoriska, radikala grupper som med olika medel försöker styra hela samhället enligt deras egen ideologi. Andra skall tystas och inte tillåtas vara med och ha inflytande. Sverige behöver införa ett demokratiskt system, ett folkstyre, som möjliggör att alla som berörs av beslut även skall få vara med och påverka beslutet, oavsett vad dessa radikal smågrupper vill.

      Gillad av 1 person

  2. Onödigt med överproduktion enbart för att kunna exportera Bättre med en elproduktion i balans och toppa med olja vid hög belastning.Uniper skickar som bekant hellre ut billig svensk el till sitt moderland Tyskland än att låta svenskarna få tillgång till sin egen el.Man säljer där man får bäst betalt.Ut med utländska företag som enbart plundrar Sverige.Ut med Uniper och förklara svenskar som jobbar hos och för Uniper för landsförrädare.Nu inbillar de oss att de måste exportera enligt Eu.Tur att de har Eu att skylla på,kapitalistsvinen.
    https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2019/november/svenskt-eloverskott-pa-export–energiforetagen-forklarar/

    Gilla

  3. Nu stänger företagen för elen är för dyr. Det lönar sig inte, värre blir det, snart blir folk arbetslösa, och någon skor sig på de höga elpriserna. Nog har Sverige blivit underligt och är gravt vanskött.

    Gilla

Lämna en kommentar