Snöflingorna rider igen – klassisk bild av svart man tas bort från vaniljburkar

Det senaste året har många kända varumärken och företagsloggor fått göra om sina bilder eller gått i graven efter påhopp med rasistanklagelser. Nu senast kan vi även lägga vaniljsockerburken av det danska märket Tørsleffs till handlingarna. Företaget har nämligen känt sig tvingade att ta bort bilden av elefantskötaren Jena Zena på den vit-gröna burken efter att verksamheten fått mottaga kritik på bland annat sociala medier om att de ser ned på andra folkslag.

Tørsleffs har producerat vanilj till danskarna sedan 1933. Det var 1935 som verksamheten beslutade att vaniljburkarna skulle illustreras med en bild av elefantskötaren Jena Zena som den 17 maj 1935 ankom till Århus Zoo med två elefanter från Colombo.

Henrik Andersen, direktör for Haugen-Gruppen AS, som äger Tørsleffs, bekräftar beslutet att under 2021 ta bort bilden.
-”När det påpekas att ett gammalt foto handlar om etnisk härkomst eller om det är rasism så tar det bort fokus från det produkten ska stå för. Vi är själva stolta över den och vi tycker att bilden berättar en originell gammal historia. Vi har aldrig tänkt på det som något annat än en hyllning.”

Mino Danmark, som är en organisation som arbetar för att öka jämställdhet hos minoritetsetniske medborgare, är glada för Tørsleffs beslut och konsthistorikern Mathias Danbolt säger att illustrationer från kolonitiden kan vara ett problem i nutida sammanhang.

Tråkigt när företag efter företag inte pallar för det politiskt korrekta trycket och istället låter vänsteraktivister diktera villkoren, men de vågar så klart inte riskera att skada sitt varumärke även om de innerst inne vet att det är en överdriven reaktion. Det finns väl inte så många ”känsliga” bilder kvar numera då man dammsugit allt från matvaror, godis, böcker, filmer, artistnamn och idrottslag. Man har väl inte lyckats lika bra med att pressa fram rivning av statyer eller bortforsling av konstverk, men det är väl nästa steg för de lättkränkta snöflingorna.

#snowflakes

https://www.bt.dk/samfund/sort-vaniljemand-bliver-fjernet-fra-vaniljeboetter-det-er-et-fokus-som-afsporer

15 reaktioner till “Snöflingorna rider igen – klassisk bild av svart man tas bort från vaniljburkar

  1. Hur kommer det att gå med Albert Engströms Gubbar? Kolingen, Dompan, med flera. Men det är kanske tillåtet med karikatyrer av svenskar.

   Gilla

 1. De som skriker rasism och ner värderingar
  Det är dom som har dessa värderingar.
  Annars tänker man inte på det.

  Logist tänkande
  vad är det för skillnad på en människa som bor i ett soligt land
  Och en som bor i ett mindre soligt land.
  Solstrålen styrka blir boven i dramat
  Sen kan man anklaga människor man aldrig sett
  Och hundra år efter en händelse.
  För händelsen.

  Det är bara brist på bättre vetande.

  Gilla

  1. Javisst! För att trycka ner sina egna böjelser gör de så här. Det är ett rasistiskt och nedlåtande sätt att se på sina medmänniskor. Att ställa lägre krav på vissa pga annan hudfärg än den vita. Att behandla människor som barn som behöver hjälp och stöd fastän de är vuxna och ansvariga för sina liv.

   Precis så behandlar Sverige andra länder också, t ex Tanzania. Det landet får miljarder för att befolkningen är svart. Hade befolkningen varit vit skulle man sagt ”skärp er, skyll er själva” osv.

   Som sagt, att inte ha samma krav på mörkare skinn som på ljusare, det är rasism. Ett fruktansvärt exempel på det var när rikspolischef Eliasson, den fähunden, ömkade en mörkhyad mördare. ”Tänk så svårt han måste haft det som barn”. I hans värld är det alltså så att mörkhyade som haft det svårt som barn blir mördare. Men inte om skinnet var ljusare. Dessutom, den mördaren hade kanske en fin barndom men var en liten skit som person redan då.

   Den där kamelryttaren på burken är ju svart även när burken är borta så att säga.

   Gilla

 2. Är det inte problematiskt att strösocker är vitt? Vit målarfärg måste givetvis förbjudas… Att vägmarkeringarna är vita är inget annat än skandal… Och när tänker någon göra något åt snön som ligger där vit och rasistisk…?

  Gillad av 1 person

 3. Varifrån kommer vanilj? Länder kring ekvatorn madagaskar bl.a. och kanske dags att byta kulör på vaniljstången också…..? För trots allt säljs det vitt vaniljsocker också……. tack och lov…. men visst sperar det roll Gränges som kommit tillbaka på tapeten efte 50 år sådär…. där gjorde man tre olika märken MEN samma öl… etiketten Mariestad slog de andra två sålde inte….. just saying

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vanilj

  Gillad av 1 person

 4. SIDA har i sitt program att de ska bekämpa fattigdomen i världen. SIDA försöker också göra det. Svenska skattkronor i hundratals efter hundratals miljarder ges bort utan kontroll och uppföljning – till länder där medborgarna inte har vitt skinn.

  Tanzania har det gullats med i många, många decennier. Där styr nu en envåldshärskare som totalförnekar att Covid ens finns. Sånt belönas säkert med några miljarder extra. Under många år och kanske fortfarande gick miljarder direkt IN I STATSBUDGETEN! Fint sa de då i Dar es Salaam, de där pengarna är till oss själva här i toppen. Tack Sverige!

  Sverige skänker pengar i stor omfattning utöver vad som syns i de officiella siffrorna från SIDA. Om man vill se får man lov att gräva djupare. Swedfund är ett statligt ägt bolag med uppdrag att bidra till minskad fattigdom i världen. Svenskt bistånd rent allmänt är en stor bidragsgivare till multilaterala aktörer. Bl a ges enorma belopp till Gröna klimatfonden, FN-systemet, Världsbanken och olika regionala utvecklingsbanker. Den här Gröna klimatfonden har haft Sverige som en av de största bidragsgivarna sedan starten. Åtta miljarder är avsatta i bidrag fram tom 2028. Vad hade man inte kunnat göra med de pengarna i Sverige? Byggt bostäder öronmärkta för svenska ungdomar t ex? I stället satsas 236 miljoner på Karibadammen i Zambia osv osv.

  Vad tror ni det är för ideologi som gör att landet Sverige omhuldar och hjälper andra länders medborgare mer än den hjälper svenska medborgare? Det är enbart tack vare svenska folket flit och moral som det varit möjligt att dela ut dessa pengar. Ideologin är naturligtvis det som S och V står för och som är hämtat från kommunismen. Sen är det omvandlat till något flum. Trasiga vägar, ett postväsende som inte fungerar, slitna rörledningar, inga bostäder åt svenskarna, allt sämre pensioner, en sjukvård där man måste ha privata försäkringar föra att garanteras vård, privatiserade skolor, privatiserad järnväg, gratis uppehälle, mat, lön åt människor som aldrig bidragit positivt över huvud taget, en skola där det inte får berättas om Sverige och svenskarnas historia, media som tystar all debatt, en regering som är en regim med antidemokratiska metoder….det går att fortsätta uppräkningen.

  Räkningens dag kommer för S. Närmast på programmet är om MP ska orsaka en regeringskris eller ej. Min tro är att MP INTE kommer vika ner sig. Däremot kommer S hitta kompromisser så att de får sitta kvar vid makten. Tillåt mig tvivla på att svenska folket tycker att de har det bra i det här landet.

  Gillad av 1 person

 5. Nu blir det här riktigt knepigt. Ett ansikte med mörkt skinn får inte finnas på en burk. Samtidigt är mörk skinn ju något fint säger PK-adeln och regeringen. Hur går det ihop? Förmodligen är det så att vi som inte är så fina i tanke och själ, förmodligen klarar vi inte av att se ett mörkt ansikte på en burk utan att börja släppa fram våra inre rasister?
  Det är förresten så att PK-adeln inte har någon inre rasist, för de är fina människor.

  Men varför röstar de fina människorna då inte på Sabuni? Hon har ju utan tvekan ett rätt mörk skinn. Det syns tydligt på en bild av hennes ansikte. Visst borde Sabunis mörka skinnet få de fina människorna att visa hur mycket de bryr sig om att hon har ett mörkt skinn? De borde ju rösta på henne allihop??? Kanske är Sabuni utsatt för smygrasism från de fina människorna??? Eller, kanske de egentligen inte tycker det är så fint med mörkt skinn? Är det därför de inte röstar på henne? Eller, kanske de vill göra som med vaniljburken, ta bort hennes ansikte så att vi människor som inte är så fina, så att vi inte ska börja bli rasistiska? De vill nog ha bort henne så att vi inte ska inledas i frestelse att släppa fram våra inre smygrasister. Så måste det vara.

  De fina människorna, de som är goda med våra pengar, de verkar föredra rött och grönt faktiskt. Rött är ju kommunismens älsklingsfärg men också färgen på de vitas blod. Fast de fina har säkert inte rött blod, de har nog blått blod i kroppen, lite finare blod alltså. Undrar om de är blodgivare och på så sätt spär ut de skottskadade muslimska mördarnas blod? Så att de också blir lite finare? Undrar vilken färg Morgans blod har? Eller Stefans? Jag tror att Annika Strandhäll inte har något blod i sina ådror. Hon har något annat, bläck kanske? Eller helt enkelt något som flyter och som är riktigt elakt i sig? Ond saft? Hon kanske är en vampyr??? Morgan har ju sett lite blek ut ibland. Det är kanske därför han är osynlig i långa perioder?

  Nåja, det här får vi aldrig något svar på. Vi kan stillsamt notera att Leninpriset har delats ut igen. Lenin, den store massmördaren, hyllas nu av den fina delen av vänsterfolket. De som har fint blod i sig och som tänker fina och goda tankar. Se här vilka som fått Leninpriset på 100 000 kr. Mattias Gardell, Jan Guillou, Sven Wollter, Göran Therborn, May Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Mikael Wiehe och Kaisa Ekis Ekman och nu 2021 Nina Björk.
  Efter prisutdelningen blir det Lenin-fest. Man minns kanske med välbehag hur 70 miljoner människor tömdes på ofint blod??? Såg ni förresten att Mikael Wiehe vill ha en staty nu i Malmö? För de utsatta. Nej, inte för våldtäktsoffren, nej, nej, nåt sådant skulle han aldrig bry sig om. Han är ett riktigt rövhål, ursäkta mig, en rövslickare av guds nåde.

  Är det någon som fortfarande har kvar serieböcker om Tintin? Tintin i Kongo t ex? Akta er, den röda socialdemokratiska hemliga Stasi-polisen är er på spåren. Hittar de Tintin hos er blir ni införda i ett register över sådana som ska interneras i händelse av krig. Det är allvarliga saker det här. Det gäller även vaniljburkar oavsett om det finns ett mörk ansikte eller ej på burken.

  Gillad av 1 person

 6. Föreställ er vad som hade skett om de på eget initiativ hade tagit bort killen från burken och ersatt honom med en bild på Vanilla Ice! 😉 Rasism! Vit makt! Diskriminering! Sätt tillbaka originalkillen på burken!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s