Massmedicineringen av psykiskt sjuka i Sverige måste upphöra men vem har kurage nog att stå emot?

Det här debattinlägget om psykofarmaka är intressant och många som jobbar inom psykiatrin kan bekräfta den negativa bilden där patienter kommer i kläm när pengarna rullar hos läkemedelsbolagen. Debattören har helt rätt i det han skriver, men eftersom det är stora pengar inblandade i detta och så många i näringskedjan som tjänar på att patienter fortsätter att må dåligt så har jag väldigt svårt att tro att någon kommer att sätta stopp för den här cirkusen. Tyvärr får de svagaste individerna i samhället precis som i så många andra fall betala det högsta priset.

#followthemoney


”2019 fick enligt Socialstyrelsen drygt 1 042 000 svenskar antidepressiva medel utskrivna, drygt 850 000 fick sömn- och lugnande medel och cirka 528 000 svenskar fick lugnande- och ångestdämpande medel utskrivna. Till det kan läggas 133 000 personer som fick adhd-mediciner och 159 000 som fick antipsykotiska medel förskrivna.

Det pågår en massmedicinering av psykiskt dåligt mående i Sverige. Detta hade varit positivt, om medicinerna botade eller åtminstone mildrade lidandet. Men så är inte fallet. Trots massförskrivning av psykofarmaka minskar inte det dåliga måendet på befolkningsnivå. I stället ökar det.

På den ideella patientföreningen Equal bedriver vi bland annat rådgivning gällande psykofarmaka. Varje år tar vi emot hundratals telefonsamtal från människor som mår dåligt av psykofarmaka men som inte kan sluta för då mår de sämre.

Berättelserna liknar varandra. Man har under någon period av sitt liv mått dåligt genom förlust av någon man älskat, stress på jobbet eller dålig ekonomi. Man har uppsökt sjukvård och efter 20 minuter gått ut med ett recept i handen på ett preparat som i bästa fall kan lindra ångest- och depressionsrelaterade symtom under viss tid, men på inga sätt utövar en sjukdomsspecifik effekt som insulin till diabetiker som ofta falskt påstås.

För hundratusentals svenskar är detta början på en lång period av biverkningar som ger olika psykiatriska symtom.
När man uppsöker vården tolkas biverkningarna som antingen symtom på den gamla, eller ny, psykisk sjukdom. Man får andra psykofarmaka förskrivna med andra biverkningar, och så är karusellen igång.

Som patient kan du i princip inte tacka nej. Om du inte äter medicinerna anses du inte medverka till din egen rehabilitering. Gör du inte det uteblir sjukpenning från Försäkringskassan.
En sorts tvångsmedicinering på befolkningsnivå äger rum till följd av frånvaro av ickefarmakologiska vårdalternativ.

Det är inte ovanligt att personer som ringer till oss har prövat 10–15 olika psykofarmaka genom åren, eller att man samtidigt äter olika psykofarmaka som ska pigga upp, lugna ner, ge sömn, stabilisera humöret eller öka koncentrationsförmågan.
Människors kroppar, hjärnor, psyken och själar slår bakut. Men psykiatrin verkar vara renons på att ta till sig av patienternas berättelser.

I Region Stockholm finns nu långt gångna planer på att införa ännu en ny kemikalie mot depression, esketamin, till mycket stora kostnader för skattebetalarna. Esketamin, ett narkosmedel som ger ett hallucinogent rus, och som tillverkarens egna försök visar är ungefär lika antidepressivt som vatten, ska börja administreras från särskilda enheter.

Biverkningarna är så stora att patienterna måste ta preparatet övervakat och får inte köra bil på ett helt dygn efter intag på grund av ruset. Man häpnar.

Det är nu dags att växla om och börja erbjuda en psykiatrisk vård som inte huvudsakligen baseras på kemikalier utan på samtal, motion, vila och relation. Exempel på sådan psykiatrisk vård finns i våra grannländer. Den är efterfrågad, effektiv, biverkningarna är få och behandlingens effekter sitter i länge. Ofta under hela livet.

Vi uppmanar nu Region Stockholm som landets största upphandlare av psykiatri att i likhet med de andra regionerna i landet skrinlägga planerna på att införa esketaminmottagningar. Ge i stället ett uppdrag till er egen produktion att utveckla och driva åtminstone en klinik som baserar psykiatrisk vård på annat än kemikalier.

Per Sternbeck, föreningssekreterare, föreningen Equal”

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/jBLnlL/vi-massmedicineras-med-psykofarmaka

26 reaktioner till “Massmedicineringen av psykiskt sjuka i Sverige måste upphöra men vem har kurage nog att stå emot?

 1. Det är precis så, ett förfärligt träsk! Läkarkåren har starkt bidragit till det hela genom att okritiskt skriva ut antidepressiva som patienten sedan rätt ofta står på i åratal. En hel del har mött kunniga läkare och blivit hjälpta. Men, det förfärliga är att man skrivit ut sådana mediciner för icke psykiatriska tillstånd i enorma mängder. Ledsenhet, inget jobb, tonårsångest osv osv. Det i sin tur har att göra med att människor sökte sig till sjukvården med sådant som inte kan lösas av sjukvården. Läkarna skulle sagt som det var, vi kan inte hjälpa dig HÄR! Men med ersättningssystemets utformning tjänar vårdcentralen, privatpraktikern osv pengar på att fortsätta skriva ut.

  Patienterna sökte med sådant som har med samhället och hur det fungerar att göra.
  Det verkar som alltför många tappat förmågan att hantera själva livet. Kanske trodde att livet bara skulle innehålla evig lycka och framgång? Kanske orkade de inte orientera sig i det tumultartade samhälle vi har nu?

  Tradolan är ett smärtstillande som ger fruktansvärda biverkningar. När det kom var vi många som varnade för preparatet och inte skrev ut det. Facit har vi idag. Tralala-pillret. Det framställs tonvis Baltikum och Östeuropa och skeppas hit.

  När det blev möjligt att tjäna pengar på sjukvård då blev det så här allteftersom. Detta med Kry och liknande är förfärligt! Sjukvården förstörs och försämras oupphörligt trots att det pumpas in enorma mängder pengar, trots att det finns sjukvårdsfolk osv. Det är mycket komplext det hela och mycket svårt att få överblick över.

  Usch för alltihopa!

  Gillad av 1 person

  1. Det är så BigPharma system fungerar. Symptomen skall dämpas, men inte försvinna, och ”baksmällan” ska vara stor nog när patienten slutar för att driva på dom att fortsätta ta ”medicinen”. Det är inge en fråga om att bota, utan skapa ett beroende för att pengarna skall fortsätta att rulla in. Läs boken ”Piller och Profiter av John Virapen. https://anthropocene.live/ med Lars Bern har även en hel del nyttigt. Det är därför BigPharma så intensivt bekämpar Traditional Chinese Medicine (TCM), TCM har bättre inverkan än Remdesivir. TCM kostar en krona per dos och besvisligen fungerar. Remdesivir kosta 30,000 kronor per behandling och är enligt WHO verkningslöst. ”En botat patient är en förlorad inkomst.
   Sveriges Radio sprider sedan fejknyheter för att öppet sponsra BigPharma.
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7445883
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7467834
   https://mychinaway.wordpress.com/2020/05/09/sverige-forlojligas-som-okunnigt-obildat-opalitligt-och-lojligt/

   Gilla

 2. Det är för djävligt med ställda diagnoser på ytterst lösa grunder som främst drabbar unga människor.Kriminalvården var extrema på att ge intagna diagnosen ADHD som medicineras med amferaminläkemedel.Nästan gratis knark livet ut för eget behov men också att sälja vidare.Kan vi förvänta oss att de knarkande sk journalisterna på tex Expressen skall gräva i detta? Förmodligen blir det svårt när nyheterna ligger dem rakt under näsan,i en vit liten påse.Det räcker med att se Expessens journalisters vänlistor på Facebook för att förstå att tidningsredaktionerna är korrupta platser med förljugna och vilseledande reportage.

  Gilla

 3. Det går heller inte att kräva att få en fungerande behandling. Då stämplas man som ‘besvärlig patient’, trots att det [utomlands] finns av vården godkända behandlingar …

  Som bekant har läkemedelsindustrin kommit långt i Sverige, med att tuta i vårdpersonal att naturbehandlingar både är farliga och ineffektiva/icke fungerande. De dessutom lobbar hårt med att få [fungerande] naturpreparat förbjudna, vilket de till del lyckats med. (De kan inte ta patent på dessa.) Det från en branch, som fokucerar på symptomhämnare [med bieffekter], isf att bota. Det mesta av innehållet i preparaten är dessutom artificiella och kroppsfrämmande … Ordet ‘läkemedel’ är en sammandragning av orden ‘läkande medel’. Symptomhämnare faller logiskt sett inte in i den kategorin …

  En och annan som arbetar inom vården, borde ta en rejäl fundering på varför de arbetar där. Jag syftar på de som har missat att det handlar om att hjälpa sjuka personer i första hand och inte se tjänsten som vilken inkomstkälla som helst … (vilket rimligtvis även borde gälla politiker, men ack, vad sällsynt …)

  Det finns utöver de i bloginlägget nämnda naturliga ämnen, som t.ex dämpar depression: curcumin, som finns rikligt i gurkmeja. Nackdelen med gurkmeja är att den är starkt färgande (fläckvarning) och starkt genomträngande smaksättare. Att all mat man smaksätter det med smakar curry, blir snart tröttsamt …

  Gillad av 1 person

 4. Jag har ett fall mycket nära mig och jag kan relatera till det du skriver. En av mina söner lider av detta och tar antidepressiva tabletter.
  I dessa tider av social distansering, stillasittande mm, så behöver han detta för att må bra, men vi kan samtidigt konstatera, att när han tränar och motionerar, så minskar behovet av medicinen i stort sett helt.
  Att denna typen av sjukdomar ökar mer och mer, beror mest av allt på att många inte motionerar alls. Har stillasittande arbeten och äter fel kost.
  Barnen skall ha skjuts till allt, även om det bara är nån eller ett par kilometer. Själv fick jag gå till skolan, 5 km en väg, varje dag.
  Man var jämt ute i naturen. Byggde hyttor och klättrade i trän. Hade knappt tid att komma hem för att äta.
  Idag så sitter ungdomarna framför datorn, TV’n, umgås via smarttelefonen mm.
  Många psykiska sjukdomar beror nog på bristen på motion och fel kost, anser jag.

  Gilla

  1. Jag var av samma generation och har samma erfarenhet. Vi gick cyklade eller åkte skidor genom skogen till skolan, och all fritid spenderade vi ute i skogarna. Dagens problem fanns bara inte.

   Gilla

 5. Jag har arbetat inom sjukvården i decennier. Jag har varit engagerad och haft en glädje i att kunna hjälpa SJUKA människor. Det hela spårade ur organisatoriskt, av skäl som skrivs ovan av Rolf och SasjaL och en mängd andra orsaker.

  MEN, som alltid kan man finna orsaken till mycket som går snett i pengarna. Follow the money och allt det där.

  När Sovjetunionen föll samman kunde ett antal smarta och skrupelfria människor stjäla företag, gruvor osv osv.

  Ungefär samma sak hände här i Sverige när socialdemokratin skapat ett välfärdssystem som var helt orimligt. Det passiviserade människor men gav också möjlighet för många att utnyttja det såklart. Kolla antalet ”förtidspensioneringar”, alltifrån de grekiska kvinnorna som arbetade som städare i 6 månader och därefter kunde flytta hem till Grekland med svensk förtidspension. Kolla alla förtidspensionerade som inte klarar ens det enklaste jobb men som klarar ett stall med 3-4-5 hästar eller mer. Vem skrev de intygen och vem godkände pensioneringarna och vem skapade reglerna som gjorde detta möjligt?

  Utan idéer hos S vad de ville med makten när ”folkhemsbygget” var klart så blev det möjligt för samma sorts krafter och människor som i Sovjet att här i Sverige ”stjäla” det gemensamt ägda. Fast här skedde det under täckmanteln ”valfrihet”. Det finns inte något annat västland där man kan starta en skola och få rubbet finansierat av staten, dvs dina och mina skattepengar. Samma sak hände med sjukvården. När de ”friska” patienterna gav bättre inkomster för privata företag, varför skulle man då bry sig om äldre kvinnor och deras sjukdomar, om multisjuka osv. Kry är spjutspetsen på något ännu mer förfärligt. Till slut har det mesta av primärvård blivit överbelastad. Kunniga läkare flyr dysfunktionella system. In i landet kommer hundratals läkare från arabland. Deras lojalitet mot landet Sverige är som regel minimal. Deras kunskaper är ofta skrämmande bristfälliga liksom kunskapen i svenska, i vår kultur, i synen på män – kvinnor, i ansvar osv osv. Jag har mött förfärliga saker genom decennierna, ni skulle inte tro det om jag berättade. S har pumpat ut undersköterskor i äldrevården t ex, människor som inte kan svenska och som inte överhuvud taget förstår vad ansvar är. Följa medicinska rutiner osv osv. fy tusan…..Men du kunde S visa på fina siffror, det mesta är förstås lögn, lögn, lögn. Så förstörs sakta fungerande verksamheter. Man skulle kunna säga att det är korruption egentligen. Det är lögn men makten låtsas att allt är bra.

  Det stjäls således friskt här i Sverige från det allmänna med socialdemokratins godkännande. Se hur Annie Lööf nästan lyckats privatisera Arbetsförmedlingen. Suveräna upplägg, pengar från staten och kunder/patienter i långa banor. Man behövde inte ens leta köpare till skola, till privata läkarmottagningar osv.

  S måste bort från den reella makten, det kommer ske förr eller senare. Vi får då minskad invandring men tyvärr fortsatta försök till privatiseringar.

  Gillad av 1 person

  1. När jag växte upp fanns det en veterinär vid namn Elis Sandberg och som man nästan dagligen hörde talas om.Känner du till ifall hans teori om nåt slags extrakt från thymuskörteln numera används inom medicinen och som isåfall har dokumenterad verkan? Jag kom att tänka på honom med anledning av diskussionen om naturläkemedel.THX minns nog de flesta som växte upp under 60 och 70-talet,förra seklet.

   Gilla

   1. Jag kommer ihåg historien. Han arbetade från Aneby i Småland, och BigPharma startade enorma hets drev och trakasserier mot honom personligen för att stoppa honom. Vad han gjorde kunde ju undergräva hela deras affärsmodell, att sälja kemiska patenterade dyra preparat. Bevisligen fungerade preparatet, och det gavs över tio miljoner injektioner av det. THX framställdes av kalvbräss. Det etablerade medicinska etablissemanget genomförde ett tiotal utredningar och alla kom fram till att THX hjälpte, men det avfärdades som ”tro”, alltså placeboeffekten. År 1965 åtalades Sandberg för brott mot läkemedelsförordningen. Tesen var att stimulera kroppens immunförsvar och att på så sätt kunna bota och förebygga olika sjukdomar. Flera riksdagsmän och kändisar som Birgit Nilsson, Lars Roos, Alice Lyttkens eller Anita Ekberg stödde honom. THX blev godkänt som naturläkemedel för injicering 1987, men Elis Sandberg var knäckt personligen av hat-dreven, och dog strax efter. Idag har BigPharma fått en betydligt starkare motståndare, nämligen Kina, och i ännu hätskare ordalag med MSM och Public Service som trupper försöker förtala Kinas 6,000 år gamla TCM.

    Gilla

   2. Ja Karl W,så var det ja.Jag såg honom då mer som en hjälte som slogs mot makten.En av mina ungdomshjältar faktiskt.I klass med Biggles fast på riktigt.

    Gilla

  2. Fick till mig för bara några veckor sedan, så uppstod en brytpunkt i läkemedelstillverkningen. Tydligen fick branchen inte tjäna pengar förrän Ronald Reagan släppte på förbudet i USA. Sen gick det fort …

   Gilla

 6. Hej.

  Piller är trots allt billigare än institutioner, stödboenden, eller olika former av terapeutiskt stöd. Det är därför man väljer piller från ansvarigt håll, inte till följd av någon ond plan från ”Big Pharma”.

  Jämför kostnaden 1 timme KBT med legitimerad psykolog via VuxenHabiliteringen, per vecka (och kom ihåg att den timmen pat. är hos psyk. följs av dokumentation o.d. vilket också tar tid) med kostnaden för 90 st. Atarax (tre om dan i en månad).

  Svårare än så är det inte. Om det är rätt eller fel, bra eller dåligt och så vidare är en helt annan fråga.

  Medicinering (dvs medicinskt amfetamin) mot ADHD bör dock inte ges till någon under 25, då det påverkar kroppen utsöndring och upptagning av könshormoner, och ADHD, ADD och liknande lätt går att hantera med strikt disciplin och stram fostran – det enda skälet till att det ökat rekordartat är överdiagnosticering och förslappat samhälle, inget annat. Hade det berott på färgämnen eller andra främmande ämnen hade det dels varit vanligare förr då starkare och farligare sådana var tillåtna, dels varit vanligare i länder där sådana ämne fortfarande används – vilket det inte är. Under 25 års arbete med att hantera ADHD och relaterade samt Aspergers har jag aldrig stött på ett enda fall där föräldrarna inte var sådana att de ville ha en silverkula istället för att jobba extra hårt och konsekvent med barnets fostran.

  Där är det andra skälet till överförskrivning av medikamenter: generation Kinderägg (sjuttiotalister och yngre). Allt ska vara roligt, enkelt, lätt, smidigt och gå av sig självt. Så vid ångest? Benzo!

  För om läkaren helt enkelt säger åt en 20-nånting som är ny-separerad och är sååå ledsen att ”Skärp dig, ta itu med saker, lev vidare och bete dig som en vuxen!”, ja då j*vlar i min lilla låda blir det krigsrubriker.

  Min frus farmor fick se kistan av ett dött syskon varje dag hela den vintern barnet dog. Kistan ställdes ute och skottades över och markerades med granris – marken var för frusen för att man skulle kunna jordfästa det arma barnet förrän i april.

  Inte F*n behövde den tanten psykofarmaka, eller terapi. Bit ihop, jobba på, och lev väl.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  1. Det blir säkert billigaste alternativet i det korta perspektivet men drogade människor blir en belastning för samhället så länge de lever.De flesta seriösa företag begär drogtest innan anställning och anställer ingen som är påverkad av substanser.Misslyckade liv och samhället har återigen storligen misslyckats.Adhd med flera bokstavsdiagnoser är påhittade.

   Gillad av 1 person

 7. WIM HOF – från djupaste sorg till ett lyckligt liv med en naturmetod som han själv upptäckte. Han studeras av eliten av neurovetenskapen.

  David Perlmutter, neurolog, intervjuar:

  Gilla

 8. En del psykiatriker skapar problem som egentligen finns. Har två barndomskamrater som var friska, snygga och intelligenta tjejer. Dessa hade lite depressioner och motgångar i slutet av tonåren som gjorde att de kontaktade psyken och läkarna där skrev ut tabletter till dessa och blev beroende. I dag är dessa i övre medelåldern och ett svindlande avlägset av sina forna jag. De har förvaltare och god man då de inte kan handskas med sin ekonomi och därmed uppbär sjukpension. De är mycket kraftigt överviktiga som påverkar deras fyskiska hälsa. Denna övervikt beror på hämningslös aptit som de psykofarmiska preparaten är skuld till. Har läst någonstans att många av dessa piller påverkar intellektet negativt. I EEG undersökningar har det visat sig att hjärnorna hos dessa som äter prepararaten har en signalöverförelse som påminner om förståndshandikappade människor

  Gillad av 1 person

 9. Att göra människor friska. Är inte läkarens mål.
  Läkarens mål är lätt sjuka som kommer i evighet.
  Därför de säger vi tar en sak i taget och man kommer till ny läkare hela tiden.
  Börjar och från början…..i evighet.

  De får sina pengar och
  Läkarna bestämde att de inte ville ha fler utbildningar,
  de bestämde att patienten ska
  Komma till läkare först för klagomål.

  Och IVO lyssnar vad läkaren som behandlat dig säger. Säger han att allt
  Gjorts efter reglerna så får du det svaret och de säger att inget fel gjorts.
  Även om du legat på operationsbordet och operationen inte gjordes. För läkaren
  Tycker allt låg på plats men glömt att sy fast det.

  Att få hjälp och att läkarna gör rätt är ett undantag i Sverige.
  Och vi kan inte bara skylla på alla låtsas läkare och sjuksköterskor
  Som köpt Sina intyg på nätet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s