Parallellsamhället som ingen vill kännas vid

Återigen en röst från verkligheten som våra politiker och en majoritet av befolkningen inte vill kännas vid i sitt rosafluffiga Utopia. Bisarrt minst sagt och att våra styrande så länge fått fria händer att förstöra den svenska vården är helt uppåt väggarna. Denna beskrivning är dock inte något lokalt problem och man undrar hur länge till vår kräftgång kommer fortsätta innan det kollapsar totalt?!

#detnyasverige


”Nu har jag jobbat på Tensta vårdcentral i ett och ett halvt år. Det har varit otroligt lärorikt och större delen av tiden har jag trivts bra. Jag är dock skrämd över att se det parallellsamhälle vi har skapat i Sverige. I Tensta finns många som knappt kommer i kontakt med någon som har svenska som modersmål förutom med mig, med sin lärare eller med någon socialarbetare. Unga pojkar introduceras i gängkulturen och den enda uppenbara vägen för dem till ett bra liv är kriminalitet.

Politiker i Stockholm talar om en jämlik vård men jag är ansvarig för fler patienter i Tensta än vad jag var när jag jobbade i Vasastan. Jag förväntas handlägga en komplicerad patient med tolk på en halvtimme och på den tiden hinner jag inte mer än att gå igenom deras medicinlista. Att undersöka mina patienter är att betrakta som en lyx som ofta inte hinns med. Väntetiden för att få ett läkarbesök är flera månader.

Man talar om en jämlik skola men jag får berättat för mig om Tenstaskolor som är i totalt förfall på ett sätt som aldrig hade accepterats i andra stadsdelar. Häromveckan var det poliser vid vårdcentralens entré som undersökte skotthål i dörren in till vårdcentralen efter en skjutning kvällen innan där en person dog och två skadades allvarligt.

Samtidigt i ett parallellt universum klipper Irene Svenonius röda band när Krys vårdcentral invigs i Gallerian och den styrande blågröna majoriteten berömmer nätläkarbolagens ”digifysiska” vårdcentraler som etablerar sig på löpande band i centrala stan.
De lockar till sig de friskare och mer lönsamma patienterna och lämnar resten till oss andra. De är framtiden och med den fria marknadens logik kommer vi genom dessa bolags försorg få fram de bästa vårdgivarna. Hur lätt är det att konkurrera med skotthål i sin entrédörr och varför är det ingen som etablerar sig i Tensta?

Under coronapandemin har Järvafältet drabbats hårt och en stor andel av de inneliggande på sjukhusen i Stockholm i våras kom just från Rinkeby, Tensta, Kista och Husby. Nu under hösten har man trots detta helt missat att sätta upp en bra infrastruktur för testning i dessa områden. De som testat sig mest är i stället invånare i centrala stan och i de välmående förorterna. De många i Tensta som inte har mobilt bank-id har hänvisats till vårdcentralen som redan är underbemannad. Detta är bara ett exempel av många på hur Tensta glöms bort.

Enligt statistik från regionen hade den vårdcentral jag jobbade på förut, Johannes husläkarmottagning i Vasastan, år 2019 en allmänläkare på 1.900 invånare och Tensta vårdcentral en allmänläkare på 2.600 invånare. Visserligen får Tensta vårdcentral en högre ersättning på grund av patienternas socioekonomi och vi har något fler sjuksköterskor, men trots det är vi långt ifrån att räcka till.

Att jobba som allmänläkare i ett socioekonomiskt utsatt område i Stockholm är ett mer eller mindre omöjligt uppdrag. Jag säger inte vad som är rättvist, men om målet är en likvärdig vård för alla Stockholms invånare så är misslyckandet kapitalt och de ekonomiska ersättningsmodellerna fullständigt undermåliga. Och då ska tilläggas att ersättningen till Johannes husläkarmottagning även den är långt ifrån tillräcklig för att bedriva en rimlig primärvård.

De styrande i Region Stockholm lägger hellre pengar på nya vårdval, nätläkare och närakuter som dränerar vårdcentralerna på pengar, trots att all forskning visar på att det viktigaste för en välfungerande primärvård är personlig kontinuitet med din allmänläkare på vårdcentralen.

På grund av dessa orimliga förutsättningar väljer jag nu att sluta på Tensta vårdcentral. Jag orkar inte förklara för mina patienter längre varför de får vänta i flera månader på en läkartid och varför jag måste skicka ut dem från rummet innan vi ens har hunnit halvvägs i läkarbesöket. Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda och jag lider med mina hårt kämpande patienter och kolleger. De förtjänar bättre än det här.

Av Magnus Isacson
Läkare och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin”

https://www.expressen.se/debatt/darfor-slutar-jag-pa-tensta-vardcentral/

8 reaktioner till “Parallellsamhället som ingen vill kännas vid

 1. Detta land har en befolkning och företrädare som lider av självskadebeteende.
  Eftersom förmågan till analys och kritiskt tänkande gått förlorad så finns det inget hopp om att nationen ska kunna läka.
  Det lär väl växa fram en annan samhällskonstruktion men i den finns det ingen plats för mig.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller helt med dig – tyvärr. Jag säger det ofta, Sverige liknar allt mer det forna Nazityskland i det avseendet att endast en sanning tillåts, ingen, eller få, granskar kritiskt. Man kan även likna dagens Sverige vid vissa tider under Ming Dynastin i Kina. Det var då man ansåg att kunskap om världen utanför är överflödig. Kina förföll i kaos. Sverige och USA är dagens exempel på samma utveckling.

   Gillad av 1 person

 2. Folk som jobbar på golvet behöver inte anstränga sig för att förstå var utvecklingen är på väg och länge har varit.Problemet är att -mann,Hertz och Baas med flera med konstiga namn har jagat sanningssägare och konraktat arbetsgivare och uppdragsgivare och meddelat dem att de har människor med ”felaktiga’åsikter.Jag skule vilja påstå att vänsterjudar varit drivande i att skapa detta ruttna samhälle.Det är tabu att diskutera även detta men skall vi få en förändring måste det komma fram vem som ytterst ligger bakom.Vänsterjudar konraktade fd kriminalvårdschefen i Ystad och sedan var mitt arbete finished.När övergår en god föresats till att bli ond kan man ju fråga sig./Rolf Olsson

  Gillad av 1 person

  1. Med det sagt så är det i dessa av -mann,Hertz och Baas skapade parallellsamhällen som verklig och potent extremism komner att uppstå och dit i dessa miljöer har småpåvar som nämnda inget tillträde.De är som en främmande fågel och villebråd där.Det är då lättare att jaga påhittade högerspöken än att förstå verkligheten.Lönsamt är det också och helt PK.Att man inte skäms.Detta är en vänsterfalang som drivs av judar.Samhällsskadan är total.

   Gilla

   1. Jag håller med dig i princip. Det ger en otäck känsla av maktlöshet att på avstånd sitta och iaktta hur landet Sverige förfaller och det svenska arvet förskingras. Det perfekta Sverige isolerar sig och tycker att hela världen är idioter som inte ansluter sig till det perfekta systemet i Sverige. Narcissm i praktik. Likt narcissus sitter alla och beundrar sig själva medan samhället ruttnar och förfaller omkring dom, och ändå tycker det är det perfekta landet. Tragiskt.

    Gilla

 3. Vore det inte bättre att göra något konkret istället för att rymma? Gå ihop, kontakta och bjud in regionpolitiker, häng ut de som tackar nej. Alla partier bjuds naturligtvis in till verkligheten. Är själv emot KRY varianten med enkla behandlingar via nät, halv ersättning är naturligare. Släpp inte taget och jag förstår varför Ebba Busch KD tog upp problemet med smittan idessa områden, då blev hon utpekad som rasist. Konstigt när vi ser hur stora problemen är i dessa stadsdelar.

  Gillad av 1 person

  1. Intressant att du säger det, för här i Kina behöver man inte bjuda in dom, folk går ihop och kallar både politiker och tjänstemän till förhör. Dom har skyldighet att infinna sig, och det går att begära polishandräckning om dom trilskas. Dom är skyldiga att svara på frågor och förklara, och följa folkviljan. Trilskas dom ändå är det tjänstefel, och dom kan avskedas, från ena dagen till den andra, och det finns inga ”fallskärmar”. Media rapporterar, men det är inte deras uppgift att granska. Här granska allmänheten själva. Sverige behöver förändras till sådant folkstyre.

   Gillad av 1 person

 4. En bra beskrivning av de arbetsförhållanden som bjuds en läkare i ett område där tolk behövs hela livet. Oftast med en stor del av familjen och släkten i rummet. Tolken kommer från samma klan, tolkbolagen gör enorma vinster varje år. Stackars doktor, han hade säkert en god tro som nu då krockade med verkligheten.

  Först ägnar sig S åt att bygga upp Sverige även om de inte var goda hela vägen precis. Nu ägnar S sig åt att förstöra alltsammans. Bara för att de inte tillåtit en diskussion inom rörelsen om vad de skulle göra med makten. När medborgare frågar ”varför gör ni sådär” så tystas medborgarna. S skapar tom myndigheter vars enda uppgift är att få medborgarna att tänka rätt.

  Det är många läkare som blivit mordhotade. Se hur personalen på akutmottagningarna måste ha larm, väktare är anställda osv osv. Absolut förfärligt. Det är som i filmerna från något arabland.

  Så svårt det kan vara att våga se och tänka själv.

  ”Om jag kniper samman ögonen riktigt hårt och stoppar fingrarna i öronen och låtsas att det är som förr i Sverige så är det säkert som förr när jag tittar upp och ser ut över Sverige. Om det inte är som förr så blundar jag igen och fortsätter låtsas. Jag står nämligen inte ut med att se hur verkligheten är”.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s