Den kinesiska regeringen gjorde inte tillräckligt för att stoppa Covid-19 från att spridas

Videoklipp från de första dagarna när Covid-19 började spridas i Wuhan visar hur den kinesiska regeringen kunde ha gjort mer för att hindra coronaviruset från att spridas samt hur de försöker hindra journalister från att rapportera om det.

Det är två kinesiska journalister, vars namn hålls hemliga för att skydda deras identiteter, som genom att filma med dold kamera gjort videon ”3 Days that Stopped the World” och som visar hur staden med 11 miljoner invånare gick från nonchalans till panik och överfulla sjukhus inom några timmar. Deras berättelse är inte möjlig att publicera i Kina och sedan starten av virusutbrottet har nio kinesiska journalister blivit arresterade eller försvunnit.

Dessa bilder har inte visats tidigare och journalisterna reste till Wuhan några dagar innan staden stängdes ned fullständigt. De officiella smittotalen var fortfarande bara några hundra och regeringen ville inte delge någon information. Journalisterna stoppades av både poliser och säkerhetsvakter när de rörde sig på sjukhusen samt runt epicentret i Huanan skaldjursmarknad trots att de arbetade för Pekingbaserad statsmedia och hade tillstånd från Wuhans kommunala mediadepartement. Vart de än gick blev de stoppade och kunde inte fritt rapportera. Det var uppenbart att myndigheterna ville dölja virusutbrottet.

När de anlände till Wuhan den 19 januari 2020 var det fortfarande inte känt att viruset smittade mellan människor och invånarna var inte oroliga utan kallade det bara vanlig influensa samt bar inga ansiktsmasker. Även om Huanan-marknaden vid det här laget hade spärrats av medan myndigheterna undersökte viruset, hölls invånarna ovetandes om den allvarliga situationen.

Samtidigt som miljoner människor reste för att fira det kommande kinesiska nyåret, deklarerade regeringen på kvällen den 23 januari att staden skulle stängas ned morgonen efter och utlöste panik. Under den åtta timmar långa fristen innan staden skulle stängas ned lämnade 300.000 personer Wuhan, varav många redan var infekterade och sedan var det för sent. Miljoner människor hade redan rört sig genom landet och gett viruset möjlighet att sprida sig genom Kina och inte långt efter det, även utomlands.

Den kinesiska regeringens långsamma agerande dessa tre dagar samt deras brist på kommunikation, anses vara en av de största anledningarna till att viruset kunde spridas så snabbt. Många patienter nekades vård på sjukhusen och det var uppenbart att man ville dölja sanningen in i det sista.

Medan omvärlden fortfarande kämpar mot såväl smittan som svåra ekonomiska konsekvenser och många människor mist livet, har livet emellertid återgått till det normala i Wuhan. Människor pratar inte om viruset längre, det är som om det var väldigt länge sedan det hände. Invånarna känner sig lyckliga och stolta över att Kina är det enda landet som har kontrollerat viruset.

Kinas utrikesminister har sagt att det är tack vare de snabba åtgärder man tillsatte i det tidiga stadiet som man kunnat hindra ytterligare spridning av viruset i landet. En studie från University of Southampton påvisar dock att antalet smittade hade kunnat minska markant om regeringen hade agerat tidigare.

Det är för övrigt intressant i sammanhanget att WHO:s inspektörer är på väg till Kina för att utröna virusets ursprung och det är inte svårt att gissa varför det tog så lång tid innan de fick grönt ljus. Men nu ska det nog vara ”färdigstädat”.

#followthemoney

https://www.aljazeera.com/news/2021/1/18/new-footage-shows-wuhan-during-earliest-days-of-covid-pandemic

29 reaktioner till “Den kinesiska regeringen gjorde inte tillräckligt för att stoppa Covid-19 från att spridas

 1. Det är sant att det kunde ha gjorts mer, om man kunde ha förutsett vad som hände. För det första är det inte regeringens uppgift, utan uppgiften och ansvaret ligger hos en särskild avdelning inom hälsovårdsministeriet. Där kan besluten tas, inte av regeringen. Hade det fungerat skulle läkarna ha skickat en rapport dit. Instruktionerna krävde dock att det skulle vara ”verifierade fakta”. Dom verifierade fakta fanns inte så rapporten kom inte iväg omedelbart. Det var en byråkratisk flopp i rutinerna som vi har känt till i över ett år, och som fixades i januari 2020. Allt detta diskuterades helt öppet på nätverken, med läkarna med, och jag var själv med. Vad man hindrade var att media satte igång en panik med sensation och rykten. Det är normalt i Kina, det är inte lagligt att sprida overifierade rykten som kan orsaka panik. Sedan visste man inte hur smittsamt viruset var, eller hur det smittade, till och med WHO gick ut och ansåg att det inte var speciellt smittsamt.
  Sean är det som vanligt en förbannad lögn att det rör sig om några ”kinesiska journalister”. Vad det rör sig om är politiska extremister och politiska agitatorer, inte journalister. Sådana, som ofta är finansierade av USA för att skapa upplopp, våld och förvirring med politiska motiv. Detta har vi vetat i över ett år, så vad är det som är så nytt. De administrativa rutinerna floppade och fungerade inte. Inget nytt. Vi vet även vilka dessa ”journalister” är, vi vet deras namn, det är ingen hemlighet, och dom arresterades för att dom hade förfalskade legitimationer, inte följde säkerhetskraven, använde ingen skyddsutrustning som krävdes, och dom smittades själva men vägrade isolera sig. Dom blev vandrande viruskällor. En eller ett par av dom hade tidigare arbeta på en tidning som praktikant i Peking, men fått sparken då han inte följde reglerna. Att dom var anställda journalister är bara lögn. Dessa är bedragare och lögnare. Dom hade ingen rätt alls att ens vistas på sjukhusen. Att kalla sig för journalister ger ingen rätt till tillträde till områden med restriktioner. Försök själv att gå in på till exempel rikskansliet med falsk legitimation och säg att du är journalist. En journalist i Kina skall ha legitimation precis som en läkare eller polis, och skall ha funnits lämplig för yrket. Dessa är bara billiga bedragare, lögnare och i klartext, rena skitstövlar av värsta sorten. Skulle någon gå till sopgubben för att söka läkarvård.
  Innevånarna fick veta allt vad man visste, men man visste inte hur smittsamt viruset var eller hur det smittade. Någon panik förekom inte, men det är sant att många hade reste ut på semester innan man förstod vad det rörde sig om rådde till att inte resa, och det bidrog till spridningen. Att det var panik är en efterkonstruktion, lögn och påhitt.
  Sedan vet vi med stor sannolikhet idag att viruset kom från ett biolabb i USA, det var först inte farligt, spreds vida i USA, och muterade sedan till de farliga varianten, som spreds till Kina och identifierades i Wuhan. Nu har det muterar igen i England och Sydafrika. Kina hade redan en rutin på plats för att upptäcka sådana virus. Det är sant att hade den byråkratiska rutinen varit skriven annorlunda hade spridningen i Kina kunnat vara mindre, men inte utomlands, viruset fanns ju bevisligen i flera länder, USA, Spanien, Italien, osv. innan det fanns i Kina. Därifrån spreds det, även till Kina. Viruset var redan vida spritt innan det fanns i Kina, så att isolera Kina hade inte påverka spridningen utanför Kina. Varför det tog lång tid är för att man ville förhindra att USA tog kontroll och använde en utredningen i politisk syften. Det går inte att, ”städa undan” något. Spåren kommer alltid att finnas oberoende av tid. I Egypten har man hitta spår av virus för 2,400 år sedan. Ingen brådska att leta, spåren finns kvar. Sedan är det heller inte ”WHO:s inspektörer”, utan ett oberoende team av erfarna virologer och forskare från åtskilliga länder, inklusive USA. WHO leder projektet. Det är inte ”WHO inspektörer”.
  I Kina är det straffbart att sprida falska rykten. Så borde det även vara i Sverige.

  Gilla

   1. Och vilket sanningsvittne tror du den enda propagandakanalen är. Det falska ryktet är heller inte nytt, det spreds första gången i januari 2020, och har malts om nästan varje månad sedan av propagandamaskinen i väst, och Pompeo har tråkigt repetitivt domderat om det. Nu kör dom om det igen. Sensations-torka tydligen så dom maler om lögnerna. Diskussionerna om detta gick i vågor i månader. Däremot har man lagt på locket för utländska snokande journalister som flyter omkring och letar smuts, och detta är reaktionen. Avsikten är förstås att sprida falska rykten som en slags hämnd och hotelse, vilket är väl ganska normalt när det gäller västerländska murvlar. Får inte vi snoka i det måste det väl vara raderat. Vad som är raderat är sidor på en webbsajt, inte informationen på forskningscentrumet i Wuhan. När informationen börjar missbrukas och används för desinformation och propaganda raderade man det. Även USA har raderat väldigt mycket på webben för att stoppa massa vilda spekulationer med sensation som bara onödigt skrämmer upp folk. Det står även mycket tydligt i artikeln att ”published online – are no longer available”. Bara att läsa innantill.

    Gilla

   2. Vi behöver inte vänta på någonting. Dom här falska journalisterna har gång efter annan poppat upp i media eller bloggarna, med namn och bild, inklusive reguljära media, och gett intervjuer. Det är nästan roande. Flera gånger har USAs propagandamaskin påstått att Kina har förstört materialet man testat på för att dölja något, men efter testen är materialet förbrukat och skall alltid förstöras av säkerhetsskäl. Dokumentationen och resultatet sparas, inte avskrädet. Det är som att göra omelett, du sparar inte äggskalen för att använda äggen en gång till i nästa omelett. Det går inte. Lögn-tiraderna är nästa fanatiska och grova fejknyheter, och allt kommer från USA propagandan, och de flesta är så blint okunniga och naiva att man tror på det.

    Gilla

 2. Det var en Svensk journalist som var i Kina under november månad 2018
  Som skrev att han fick corona och att han smittade sin katt och
  Att den dog några dagar senare.
  Att han var riktig sjuk i flera veckor men vågade inte ta sig till läkare
  Att de spreds ryktet på nätet och att läkare som varnade försvann.
  I januari kom det folk från Kina och andra länder till Sverige som var sjuka.

  Så när FHM förnekade spridning i Sverige och pratade bara om
  Bara skidresor under sportlovsveckan.
  Så kan man inte mer än bli mörkrädd.
  Svenska myndigheter tror igen att det vet bäst, och om de inte vet så
  Är det inte sant.
  Smittan var redan här och de går ut och säger att den kommer inte sprida sig.
  Åter igen en besserwisser attityd. Med noll kunskaper

  Gilla

  1. Så blir det när myndigheterna i Sverige inte vågar tänka och agera självständigt. Så blir det när S tillsatt ledande positioner med sitt eget folk. Så blir det när dessa människor i myndigheterna både är lojala mot politiken (regeringen) och samtidigt rädda att bli straffade om de inte fattar beslut som gillas av regimen. Det är t ex därför den extremt skadliga införseln av främmande människor fortsätter fastän alla inblandade vet hur den förstör Sverige.

   Detta har vi sett alltmer i flera decennier på alla områden. Det är därför S skadar demokratin.

   Gilla

   1. Det är innevånarna i Sverige som varken vågar tänka och agera. Varför har inte politiker gänget avpolletterats på över 100 år. FHM med flera gör nog sitt bästa, och detta är det bäst dom kan prestera. Robert Townsend (Up the organisation) skrev att människor med första klassens kompetens engagerar människor med första klassens kompetens, de med andra klassens kompetens engagerar människor med tredje klassens kompetens. Det är ju precis det vi ser i den svenska ledningen på alla nivåer. I Kina krävs sådär 30 års erfarenhet och en högre utbildning för att ens tillåta kandidera till ett jobb i landets ledning. Inga smileys eller yuppies – tack. I Sverige finns inte ens ett krav på att kunna läsa och skriva. Skillnaden i resultat är väl mycket tydlig.

    Gilla

  2. Idag är man mer och mer säkra på att corona kommer från ett biolabb i USA, och har sedan många år varit vida spritt i USA. Det finns klara spår efter det flera år tillbaka i USA, vilket svenska media mörkar. Först var det ofarligt, bara gav lite vanlig förkylning, sedan muterade det till en farliga variant, och nu har det muterat igen. Från USA spreds det över världen till både Europa och Kina.

   Gilla

   1. Nej, utbrottet skedde inte i Wuhan, det var där patogenen identifierades. Före Wuhan finns inga spår i Kina, men mycket gott om spår i Europa och USA. Speciellt välkänt i Spanien nio månader tidigare.

    Gilla

  3. Vilken fantastisk journalist. Han är alltså så kvalificerad i medicin att han har identifierat viruset utan ens några tester två år innan kvalificerade forskare ens visste att det existerade. Katter kan smittas sällsynt, men man vet att deras immunsystem rensar ut viruset på ett par dagar, dom blir inte ens sjuka och definitivt inte dör. Vilka fantastiska journalister det finns, och hur naiva kan folk vara som lyssnar och tror på dom. Vilka underverk. Ursäkta, nu måste jag gå och hitta något som sänker blodtrycket.

   Gilla

 3. Kinas BNP ökade med 6,5 % senaste kvartalet – tack vare Corona!

  Kina har skeppat iväg mer ön 3 miljarder ansiktsmasker och enorma mängder värdelösa test-kit till världen på kort tid.

  Nästa gång du köper en ansiktsmask- på stan, på nätet,, hos Apotea t ex, kolla tillverkningsland så ska du se att det står Kina på nästan allt.

  Gillad av 1 person

  1. Någon ansiktsmask har jag inte använt. Jag är 74 år, lever ungefär som vanligt, umgås med barn och barnbarn. Givetvis kramar jag mina barnbarn ordentligt varje gång vi träffas. Är jag inte riktigt klok? Jodå, men skulle jag pausa mitt liv nu? Varför det?

   Gillad av 1 person

  2. Kinas ökning, tillväxt, av BNP var 6.5% före corona, nu har Kina återhämtat sig till 6.5% i december. Det finns inget som tvingar någon att köpa ansiktsmasker eller något från Kina, men Kina har en mycket överlägsen priskvalitet. Nästa år tror världsbanken och IMF att Kinas tillväxt blir närmare 9%. Det är inte på grund av corona, utan därför att andra länder har mycket grovt misskött hanteringen av coronaepidemin. Se bara på Sverige. Det är bara Kina som fungerar väl, och det beror i tur på Kinas mycket utvecklade, välfungerande och effektiva samhällssystem. 35% av Kinas BNP är digitalt nu, 0% i Sverige, Kina har tagit 800,000 5G basstationer i bruk 2020, Sverige ingen. Nästa år rapporteras det bli 600,000 basstationer. Sverige ??? Ingen slår helt enkelt Kinas kvalitet och effektivitet i stortillverkning. Den som inte gillar Kinas produkter är välkommen att köpa något annat.

   Gilla

 4. Normal försiktighet är sunt förnuft.

  Folkhälsomyndighetens sätt att hantera frågan om ansiktsmask eller ej är inte sunt förnuft. Om en person som fortfarande är symtomfri men smittar bär ansiktsmask så smittar den personen ju inte andra lika lätt om han/hon bär mask. Så resonerade hela Europa utom FMH. FMH sade att det inte fanns några studier som visade att ansiktsmask förhindrade smitta.

  Idag säger FHM att det har visat sig vara så att många personer i ett trångt rum eller 27 000 personer på Friends Arena visst innebär ökad smittrisk. Häpp!

  Så går det när sunda förnuftet frikopplas. En sådan person som Tegnell skulle omedelbart ha friställts av politiken, dvs regeringen. Regeringen har att vara sista ansvariga instans som väger samman olika saker och bestämmer. S chansade och chansningen höll inte och opinionssiffrorna sjönk för S.

  Själv gör jag vad jag kan inom rimliga gränser för att inte bli smittad. Jag använder vid behov ansiktsmask. Det är så man gör vid operationer, när man hanterar andra smittor osv. Man bär ansiktsmask. Det är sunt förnuft. Att hamna på IVA och i respirator är något jag inte vill. Hellre uthärda en tid tills bra vaccin finns och tillräckligt många blivit vaccinerade.

  Gilla

 5. Varför rapporteras det inget om Kina idag? Om USA, Brasilien, Italien m.fl. Men så tyst från kina. Lyckades de med något som resten av världen inte lyckas med?

  Gillad av 1 person

  1. Förmodligen därför etablissemanget är livrädda att folk ska förstå hur det verkligen går för Kina. Sverige kommer i jämförelse att framstå som rejält efterbliven idioti. Allt man gör är att ljuga grovt. Nyligen hade SVT ett inslag om Kina, svepte med kameran över en del videokameror längs gatan, och påstod att dom övervakar oss som bor i Kina. Dom ljög å det grövsta. Kamerorna mäter trafikflödena och typen av fordon, sedan bearbetas det i en dator. De som kör bil laddar ner en app till mobilen, slår in destinationen, och systemet leder föraren med ljud och bild bästa och snabbaste vägen till målet så att det inte blir trafikstockningar. Folk läser inte kartor, vägskylta eller hastighetsskyltar längre. Allt kommer på mobilen framför föraren. Shoppar, umgås, turistar, går i skola, betalar räkningar, skickar räkningar, skriver kvitton gör man nu digitalt i Kina. Även alla tidningar är digitala. Tidningskioskerna är borta sedan många år. Sverige har inte lyft ändan ur teknologisk stenålder ännu. De vill dom inte di skall få veta.

   Gilla

 6. Det är ju en enpartistat med ett kommunistparti som har total kontroll över det mesta. Tillåt mig tvivla på att man där lyckats hantera Corona bättre. Det är kanske bara så att det inte spelar någon roll om det stryker med 5-10-20 miljoner eller så. Befolkningen lyder diciplinerat påbuden uppifrån. Vidare är regimen handlingskraftig, proaktiv. Här i Sverige börjar man först nu fundera på hur vaccineringen i stor skala ska gå till. Det borde man självklart ha tänkt ut för flera år sedan och förberett praktiskt i höstas. Det visar hur uselt ledarskapet är i Sverige på de flesta områden bland maktstrukturerna. Militären är kanske snart jämte viss sjukvård det enda som verkar stabilt. Inte fullt så kanske, men det känns så.

  Inte ville jag bo i Kina, den saken är klar. Undrar hur Kina kommer uppträda som stormakt jfrt med USA? Mycket, mycket hellre jänkarna än både Kina och Ryssland.

  Sverige vinglar och velar vidare.

  Gilla

  1. Det ryktas att Kina är på rejäl dekis ekonomiskt och det är därför Biden måste bli president eftersom man behöver komma in på den amerikanska marknaden, vilket man sett till genom att ge Biden pengar under bordet samt deltaga i valmanipuleringen. Skulle det nu inte bli som Kina tänkt sig är det inte omöjligt att vi kommer att få se ett mycket svagare Kina framöver.

   Gilla

   1. ”Ryktas”, det var så nazisterna propaganda fungerade, nu adopterad av USA med vilda falska rykten USA sprider om ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”förföljelser”, ”fängslande”, ”läckta dokument”, ”falska vittnen” ”tvångsaborter”, ”massövervakning”, ”diktatur”, och nu ”ekonomin” i Kina, alltid från något okänt vittne, betalt av USA, allt falskt och lögn. Kinas export i världen har ökat 20%, och 20% bara i december på årsbasis. Handelsöverskottet med USA ökade 70% under Trump. Ekonomin är den starkaste och bästa och bäst skötta i världen, nytt avtal med EU, RCEP, CPTPP, BRI, eller AIIB, men handeln med USA sägs minska, USA ekonomin är så dålig och i recession att dom inte kan betala. Jag känner en dam i 50-årsåldern jag hjälper ibland. Hon är typisk för Kina. Hon började med två tomma händer som analfabet när hon var 11 år, att sy klänningar. Nu är hon mångmiljonär, äger eget hem och fastigheter, skuldfri och med omkring 5 miljoner i kontanter på banken. Det är länder som USA och Sverige som är skuldsatta över skorstenen och har väldigt skakig ekonomi. Varenda levande amerikan är skyldiga 600,000 konor, men har inga tillgångar för det. Motsvarande siffra i Sverige är omkring 400,000 (SCB) 77% i bostäder. Det rapporteras att USA spenderar omkring 50% mer än sina inkomster nu (budgetunderskottet). Sverige är en låneekonomi, men lånen är mest för bostäder, vilka inte ger någon avkastning. Kinas lån är för produktion, som ger avkastning. Kinas export till USA nu är omkring 5% av BNP och minskar. När USA startade handelskriget satte sig Kina ner och väntade ut USA tills den amerikanska ekonomin skrek av smärta och USA tvingades krypa till korset. Man märker det verkligen när man bor i Kina, parkeringen är nu full a stora nya lyx-åk. Kina varken behöver eller ens vill ha den amerikanska marknaden, och USA har gjort allt för att stänga ute dom. Dual Cirkulation. Plats för skratt.

    Gilla

  2. Lögn. Det finns nio partier, men inget parti varken väljs eller regerar eller en får vara med och fatta beslut. I Kina väljer man personer, som sedan ska följa folkviljan i varenda beslut, annars blir dom folkligt avskedade. En ordförande i Peking fick sparken på 24 timmar när han inte lyssnade. Kina har omkring 5,000 avlidna i corona, Sverige över tiotusen. Hade Kina kört den svenska modellen hade 1.4 miljoner varit döda, så nog är det skillnad. Befolkningen, inklusive mig, lyder inga påbud uppifrån, men de uppifrån lyder påbud från oss underifrån. Ett okänt fenomen i diktaturen Sverige. På så sätt sätter man gemensamma mål och samarbetar. Det är inte ”regimen” som är handlingskraftig och proaktiv, utan innevånarna i Kina. Kommunismen avskaffade man redan 1978 i Kina, Sverige kör ännu med ideologin. Håll dig gärna till jänkarna, 30% fattigdom, våld, motsättningar, och död. Kina kommer aldrig att uppträda som stormakt jfrt med USA, man är alldeles för klyftiga för det. En bra artikel här om det.
   https://www.rt.com/news/511351-china-us-world-wang-interview/
   Sant, Sverige vinglar och velar vidare, i spåren efter USA. Kina har stadig kurs och lyckas. Jag trivs bäst med det.

   Gilla

 7. Jag skulle gissa att Karl W är anställd av kineserna. Ren propaganda för Kina. Ingen idé att läsa allt pjolt han skriver. Tror någon på sagorna? Företrädare för EU gör det nog. De verkar tro att statskapitalism är grejen. Herregud.

  Gillad av 1 person

  1. Nej, jag är inte anställd av någon, jag lever på min egen insparade pension, jag bara beskriver det samhälle jag lever i. Tror du inte på det, kom hit och ta reda på sanningen själv. Under kommunisttiden 1949 till 1978 hade Kina statskapitalism, den är borta idag, 90% av alla företag är privata, inga är statliga, men ett fåtal ägs av stiftelser. Förra seklet indoktrinerades tyskarna att tro på nazismen, idag indoktrineras svenskarna med samma metoder att tro på USA doktrinerna, som kallas ”demokrati”. Du är uppenbart ett offer. Låt inte historien upprepa sig.

   Gilla

   1. Samtliga företag i Kina är underställda statsapparaten. Delar de inte med sig av den information de har så händer det något. Som till exempel att företaget inte kan sälja sina produkter. Titta vad som händer när det ”privata” Huawei inte får vara med i Sveriges 5G utrullning. Kina hotar med vedergällning. Ericssons VD agerar nyttig idiot. Femtekolonnare. Nej, jag undviker allt kinesiskt så gott jag kan.

    Gilla

   2. uppstigersolen Samtliga företag i Sverige är underställd statsapparaten. Statsapparaten i Sverige sätter alla lagar och regler. Delar företagen i Sverige inte med sig av den information statsapparaten bestämmer varje månad, kvartal och år ”så händer det något”. Vem var det i Sverige som införde Huawei förbudet, var det statsapparaten eller Ericsson. Det är knappast någon skillnad. Ekvationen är enkel. Stänger Sverige sin marknad för Kina stänger Kina sin marknad för Sverige. Vad vi nu kanske får se är att Kina stänger ner Sveriges försäljning i Kina, handels delegationen, och för förhoppningsvis erbjuder företag Ericsson och Volvo att flytta sin verksamhet till en friare marknad i Kina. Dom två är väl de enda större teknologibolag som finns kvar i det forna teknologi landet Sverige. Tetra Pak har ju redan flyttat till Schweiz, ASEA likaså, och alla mjukvaruföretagen som Skype och Spotify har stuckit. Svenskarna får väl leva på att tvätta skjortor åt varandra och predika allas lika värde, utjämning, humanistisk stormakt, och sådant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s