Föga troligt att ökat tryck på Turkiet kommer att leda till att de tar tillbaka avvisade migranter

I går deklarerade Greklands migrationsminister Notis Mitarachi att den grekiska regeringen skickat in en begäran till EU-kommissionen om att Turkiet ska uppfylla sin del av migrationsavtalet och ta tillbaka cirka 1.500 migranter som fått avslag på sin asylansökan. I dagsläget finns dessa migranter utspridda på de grekiska öarna Lesbos, Chios, Samos och Kos. Med hänvisning till coronaviruset tog Turkiet förra året bara tillbaka 139 migranter.

I det avtal som EU och Turkiet ingick 2016, som genererade miljarder Euro till Turkiet, har Ankara förutom att hålla gränsen mot EU även åtagit sig att ta tillbaka migranter som inte har rätt till internationellt skydd. Otaliga båtar har under de år som förflutit sedan avtalet ingicks lämnat turkiska kusten för att illegalt ta sig iland i såväl Grekland som andra EU-länder, varav vissa dessutom fått aktiv hjälp från Turkiet.

Ankara å sin sida har länge anklagat EU för att inte uppfylla sin del av avtalet då Turkiet tar hand om över 3,6 miljoner syriska flyktingar.

Återstår att se om EU-kommissionen ska sätta hårt mot hårt mot Erdogan eller om de som vanligt kommer skjuta problemet framför sig. Jag tror på det sistnämnda eftersom man inte vill riskera att de kaotiska scenerna som utspelade sig vid den turkiska gränsen förra året, när Turkiet hotade släppa gränsen mot Europa, ska återupprepas. Dessutom vill Turkiet ha mer pengar för att ta hand om de miljoner migranter som väntar vid gränsen och som hela tiden fylls på.

Detta är ett prekärt problem som EU länge skjutit ifrån sig och som genom åren genererat tusentals dödsoffer både till land samt till havs från de olika migrantrutterna via Turkiet, Libyen, Marocko/Tunisien och Balkanrutten, när människor som är i desperat behov av att söka lyckan i andra länder lockas till Europa. Men som bekant avser våra ledare i EU inte att en gång för alla stänga gränserna och sända ut rätt budskap för att stävja det som pågår, utan istället ämnar man inom kort ingå den så kallade migrationspakten som på ett ”humant” sätt istället underlättar fortsatt illegal migration in i Europa på skattebetalarnas bekostnad.

Således kan vi konstatera att det vi nu ser utspelas återigen är ett spel för gallerierna där Turkiet inte kommer att vika ned sig och EU inte kommer att ändra uppfattning. De stora förlorarna är så klart den lilla människan, dels migranterna som fastnar i limbo och dels medborgarna som ska bekosta de oansvariga politikernas lekstuga.

#swexit

#vibetalar

https://www.arabnews.com/node/1792861/world

3 reaktioner till “Föga troligt att ökat tryck på Turkiet kommer att leda till att de tar tillbaka avvisade migranter

 1. Miljöpartiet har i så många år tillåtits driva sin politik som i det mesta går ut på att föra in främst muslimer i landet. Deras mycket lyckade strategi att hantera allt förfärligt och negativ som den fört med sig har varit att göra det till en icke-fråga.
  Det är så extremt konstigt att denna strategi har varit så lyckad att detta extremistparti inte kunnat ställas till svars på allvar överhuvud taget. Man kan med fog påstå att de demokratiska spelregler inte fungerar.

  Gilla

 2. Stefan Löfven lovade ju att vi skulle få pengar och att några flyktingar skulle
  Vi skicka tillbaka till EU . Men det hände inget utan vi tar emot mest.
  89000 har kommit i år hur många som bär på Corona och andra sjukdomar vet vi
  Inte.
  EU är inget annat än en politisk parasit som gör att politiker ska visa sig
  Bra och med mänskliga när de använder stulna pengar av folket och
  Skuld belägger våra barn för att göda kriminella och
  Massa illigalt migranter .
  Utvisa alla illigalt Afghanistanier och ekonomiska migranter och alla falska
  Ensamkommande, och alla utan giltiga papper. Kan du inte visa vem du är
  Så har du inget här att göra.

  En svensk medborgare får inte ett skit om dem inte har alla papper
  I ordning, alltså diskrimineras Svenskar av sina anställda.
  Alla politiker och myndighetspersoner som försöker bestämma över oss,
  Är faktiskt betalda av oss. Och på något konstigt sätt har de tagit makten
  och missbrukar den.

  Korrupta och köpta politiker och mass importerat valboskap kommer att förstöra
  Hela världen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s