Upplopp I Dublin efter att afrikan skjutits ihjäl av polis

Under helgen har det varit våldsamma protester i Dublin efter att en nigerian skjutits ihjäl av polisen när han attackerade en polis med kniv. Till och med den nigerianska regeringen har fördömt dödsskjutningen och kallat händelsen för hänsynslös och ond samt krävt en oberoende offentlig utredning.

27-årige George Nkencho dödades i onsdags utanför sitt hem nära Clonee i västra Dublin. Det hade rapporterats om en man som viftade med en kniv i en närbelägen affär.

En talesperson för den nigerianska samfundet säger att omständigheterna kring mordet på en ung man med intellektuell funktionsnedsättning upprört afrikanerna i landet. African Advocacy Network Ireland kallar Nkechos död för en ”avrättning”.

Enligt en vän till Nkecho så hade han dock ingen funktionsnedsättning utan psykiska problem.

Enligt irländsk media gick Nkencho in i en livsmedelsaffär i Hartstown, slog ägaren i ansiktet så att han skadade sin näsa samt fick föras till sjukhus. När polisen anlände till platsen var de tvungna att använda pepparspray samt avlossade två elchockvapen. De beordrade även Nkencho flera gånger verbalt att släppa sin kniv innan de använda våld.

Det är givetvis tragiskt när människor dör, men det känns som vi hört det här förut under BLM-protesterna i USA till exempel, där vänsteraktivister tagit tillfället i akt att kräva rättvisa genom att starta upplopp trots att många av de uppmärksammade fallen grundat sig i att personen ifråga varit kriminell och beväpnad samt att polisen sköt i självförsvar. Utredningen får väl visa vad som hänt på Irland, men vid en första anblick ser jag ingen anledning till dessa kraftiga reaktioner.

Ireland: Knife-wielding African shot, black activists ‘demand justice’

4 reaktioner till “Upplopp I Dublin efter att afrikan skjutits ihjäl av polis

 1. Bra polisarbete! Resolut. Det är sådant som är polisens uppgift, att hantera våldsamma och farliga människor. Det är enbart en stat som har våldsmonopolet i ett land.

  Alla i Afrika vet att man blir skjuten om man attackerar en polis med kniv världen över, inte minst i Afrika. Möjligtvis Sverige undantaget.

  I USA är det fler svarta poliser som dödar vita civila än tvärtom.

  Funktionsnedsättning eller ej (hur ska man kunna avgöra det i en tumultartad situation förresten) så skadar en kniv lika mycket som när en icke funktionsnedsatt använder den.

  Man kan lätt tänka sig hur PK-etablissemanget skulle skrika om det hela hade utspelat sig i Sverige.

  Men inte fan skriker de vidriga PK-människorna när våldtäktsoffren skriker i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 2. Så fort det är en afrikan så är det människor som ser
  Svart och anklagar för rasism.
  Nu har det gått för långt dessa hatiska och ”hämnd”
  Krävande människor
  Får väl gräva upp de skyldiga istället för att straffa oskyldiga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s