Risk att infekteras av Covid-19 även efter vaccinering

Årets första lördag levererar en stiltje på nyhetsfronten såväl nationellt som internationellt och fokus fortsätter att ligga på klimatet och coronapandemin, månne inväntar alla onsdagens kongressomröstning i USA där Biden vs. Trump ställs på sin spets.

Tidigare i veckan godkände Storbritannien AstraZenecas och Oxford Universitetets lokalproducerade vaccin mot Covid-19.
Förutom att de använt en annan teknologi än Pfizer och Moderna som använder mRNA, skiljer sig vaccinen även åt vad gäller effektivitet (AstraZenecas vaccin ger 70.4% skydd, jmf med 95% från Pfizer), pris och förvaring (Pfizers måste transporteras i flytande kväve).

Priset för AstraZenecas vaccin kommer att ligga på bara några få dollar per dos och inte generera någon vinst, i jämförelse med Pfizers vaccin som kostar 18.40-19.50 USD per dos, medan Modernas vaccin kostar upp mot 37 USD per dos. Vaccinet som redan producerats i miljoner doser, behöver dessutom inte frysas till -70 grader samt kan förvaras i kylskåp i sex månader. Eftersom det är billigare att framställa väcker det hopp hos utvecklingsländer som utelämnats från den tidiga processen för att bli garanterade vaccin.

Det finns dock andra aspekter att beakta, till exempel det faktum att det tar flera veckor innan vaccinet börjar skydda och däremellan löper man stor risk att smittas av corona. Detta har många israeler erfarit, där vaccineringen pågått sedan den 20 december och man hittills vaccinerat nästan 12% av befolkningen med vaccin från Pfizer/BioNTech, vilket är mest i världen per capita så här långt.

Cirka 240 israeliska medborgare har diagnosticerats med Covid-19 några dagar efter att de blivit vaccinerade med vaccin från Pfizer/BioNTech, som inte innehåller coronavirus som kan infektera mottagaren, utan det tar tid innan den genetiska koden i vaccinet tränat upp immunsystemet att känna igen en attack från viruset. Det krävs dessutom två sprutor där 21 dagar måste gå emellan och enligt en studie ökar möjligheten till immunitet inom åtta till tio dagar efter första sprutan samt når så småningom 50%, en vecka efter den andra sprutan har möjligheten till immunitet ökat till 95%.

Enligt landets hälsominister har en på tusen rapporterat milda biverkningar efter att ha fått injektionen, bara ett fåtal har behövt medicinsk vård. Fyra personer har hittills avlidit efter att ha fått sprutan, men enligt israeliska myndigheter var tre dödsfall inte kopplade till vaccinet och det fjärde fallet var en 88-årig man med underliggande sjukdomar.

Eftersom det är stor risk att man ändå blir smittad av Covid-19 under de veckor man inväntar att vaccinet ska bli effektivt, är det frågan om det är värt att utsätta sig för ett relativt oprövat vaccin som använder en ny teknik med okända långsiktiga biverkningar?

För min del är valet lätt då jag aldrig vaccinerat mig förutom grundvaccinerna man fick som barn och är en frisk person överlag, så i mitt fall förlitar jag mig på mitt immunförsvar. Jag misstänker dessutom att jag haft en släng av corona i november när jag tappade smak- och luktsinne i en vecka, men inte hade några andra sjukdomssymptom. Men för många som är i en annan sits, är det så klart ett svårt val och alla bör noga tänka igenom sitt beslut.

https://www.rt.com/news/511332-israel-vaccination-coronavirus-pfizer/

https://english.alarabiya.net/en/coronavirus/2020/12/31/Coronavirus-How-does-AstraZeneca-s-vaccine-compare-with-Pfizer-BioNTech-

7 reaktioner till “Risk att infekteras av Covid-19 även efter vaccinering

 1. Samordnad gammelmediakampanj nu för att få alla att ta Covid-vaccin.
  Tidigare var det samordnad gammelmediakampanj för att avsätta Trump.
  Snart dammar gammelmedia av Gretus och börjar klimatkampanja igenom…
  Media är som en hyenaflock. De tittar ut ett byte och jagar det till det fälls och äts. Sedan tar man vittring på ett nytt byte.

  Gillad av 1 person

 2. lllll

  Gilla

 3. Pandemin avslöjar för alla med normal syn och normalt förstånd att Sverige inte fungerar.

  Sverige har sedan länge en dysfunktionell ledning där statsapparaten inte fungerar som den ska. Det har varit uppenbart för alla medborgare. Alltför många har blundat hårt och ljugit för sig själva.

  Regeringen måste bort och oppositionen måste ta sitt ansvar som en opposition ska göra. Partierna i opposition är lika ansvariga för det förfärliga tillståndet i landet som den dysfunktionella regeringen.

  Staten förmår inte ens se till att medborgarna blir vaccinerade med bra vaccin på rimlig tid som det anstår ett normalfungerande och demokratiskt land.

  En demokrati kräver skötsel och ansvarstagande av medborgarna, annars väntar ännu mer av totalitärt styre.

  Vakna medborgare!

  Gillad av 1 person

  1. Så blir det när högern flyttsr fram sina positioner.Nog skall vi vakna alltid och tidningen Ystads Allehanda informerar om att vänstern går starkt framåt.Fasta anställningar inom äldrevården,en återupprättad fackförening,långsiktighet och förutsägbarhet är bland mycket annat som Sverige behöver.Det bästa med att ”syndaren vaknar” kan vara att ta lärdom och inte göra om misstagen.Jag trodde ta mig fan aldrig att samhällssituationen skulle göra mig till kommunist.Aldrig trodde jag det.

   Gilla

 4. Jag undrar om Astras Z vaccin är gjort på mer traditionellt vis? Har de lyckats plocka ut själva viruset? Vill inte ta vaccin som kommer ligga kvar i mitt DNA resten av livet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s