Måste vi förbjuda fyrverkeriförsäljning för att slippa utsättas för fara?

Hela veckan har det avfyrats raketer mot människor, bilar och fastigheter som orsakat såväl personskador som materiella skador. Under gårdagen fortsatte det vara extremt stökigt, vilket eskalerade när klockan slog midnatt. Till och med lilla Ystad hade en obehaglig händelse där ett gäng krossat ett lägenhetsfönster och kastat in en fyrverkeripjäs så att en säng började brinna.

Videon från Möllevångstorget i Malmö påminner snarare om ett upplopp på Västbanken än firande av nyårsafton i Sverige. Men det är denna bild vi numera fått vänja oss vid – unga män, främst med invandrarbakgrund, som löper amok med fyrverkerier och utsätter såväl blåljuspersonal som allmänheten för fara.

Att det råder coronarestriktioner märktes inte heller då tusentals människor samlades i vissa områden. Men efter att diverse ministrar och politiker under julhelgen visat att det är riskfritt att vistas bland folk, blir så klart resultatet därefter.

Frågan är om vi ska fortsätta anpassa oss efter den här nya vilda västernkulturen där det är acceptabelt att barn och ungdomar skjuter raketer mot allt och alla, eller om vi ska förbjuda fyrverkerier helt och hållet?

Kan man få ett slut på eländet om man bara tillåter fyrverkeriförsäljning på nyårsafton eller inför fyrverkeriförbud för alla utom kommuner och föreningar som arrangerar ett officiellt fyrverkeri vid tolvslaget? Men samtidigt är det en tradition att privatpersoner avfyrar fyrverkerier på nyårsafton och förr var det aldrig något problem. Återstår att se om politikerna anser att något måste göras.

Tur att man bor på landet – här smälldes det bara under kvällen i går, de som bor i storstäderna däremot och som fått leva med dessa obehagliga störningsmoment i flera veckor innan nyårsafton, lär ha minst en vecka till framför sig med detta otyg.

#detnyasverige

Ett utdrag från gårdagens händelser:

I region Stockholm och Gotland fick polisen under fem timmar in mer än dubbelt så många samtal rörande fyrverkerier och raketer, jämfört med året innan – totalt 194 ärenden jämfört med 74 år 2019.

Mellan klockan 20 och 02 har 585 händelserapporter registrerats.
– En tredjedel av alla samtal har varit brott mot ordningslagen, smällar och raketer. Folk är mäkta irriterade på mängden, hur och var man skjuter och att man inte tar hänsyn, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

*I Sollentuna centrum blev polis beskjutna med raketer av flera ungdomsgäng vid 21-tiden på nyårskvällen. De sprang från platsen och har inte kunnat gripas. Ingen skadades dock i händelsen.

*I Liljeholmen i södra Stockholm larmade boende om att ungdomar skjutit fyrverkerier från en balkong och ner på en innergård. När boende sa åt dem att sluta kastades glasflaskor ner på dem. Polisen fick smällare kastade mot sin bil när de anlände till platsen.

*Vid 01-tiden hittades en person liggandes i vattnet i centrala Stockholm och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Skadeläget är oklart.

Även i polisregion Syd, Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar vittnar polisen om en extremt stökig natt med mycket hög arbetsbelastning. Från klockan 18 till 05.30 kom totalt 900 ärenden in, vilket är nära en fördubbling jämfört med en vanlig natt.
100 ärenden är relaterade till bråk och misshandel och man har fått in larm om 57 bränder och 20-tal som gäller fylleri. Totalt har 302 ärenden om fyrverkerier kommit in.

– Det har varit extremt många människor som ute och skjutit raketer, många ungdomar. En del samtal har handlat rent allmänt om att det är mycket smällande men det är även att man skjuter mot bilar, fastigheter och människor, säger Magnus Lefévre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

*Strax efter tolvslaget kom larm om att ett 20-tal personer inblandade i ett storbråk i Klippan. En man i 20-årsåldern fick stick- eller skärskador och fördes i ambulans till sjukhus. Händelsen klassas som mordförsök.

*Vid 01-tiden ska ett gäng personer i Ystad ha krossat ett lägenhetsfönster och kastat in en fyrverkeripjäs. Pjäsen tände eld på en säng i lägenheten, men ingen person ska ha skadats.

*Vid tolvslaget fick polisen larm om att en man sköt med jaktgevär i Linderöd, Kristianstad. Skotten avlossades i närheten av en kyrka som träffades och skadades. Händelsen rubriceras som framkallande av fara för annan, då personer befann sig i närheten.

Även i Västra Götaland har polisen haft fullt sjå med larm om skjutande av raketer, framför allt mellan midnatt och ett. Man har fått in totalt 160 ärenden om vårdslöst skjutande av raketer, flera av dem mot poliser. Man har också haft problem med flera stora folksamlingar. Vid Masthuggskyrkan samlades 500 personer för att se på fyrverkerier och flera tusen på Götaplatsen.

– Vi trodde inte att det skulle vara så mycket folk ute, förutom att det är coronatider så ösregnade det. Alla restauranger och krogar är ju stängda nu, så det har säkert bidragit, säger vakthavande befäl Morten Gunneng i polisregion Väst.

Tio anmälningar om personrån och tio knivskärningar har rapporterats in i regionen, vilket är ovanligt många enligt Gunneng. Polisen har också ingripit mot en del svartklubbar i regionen.

*Vid 22.30–tiden knivhöggs en man i Mölndal oprovocerat i ryggen av okända gärningsmän. Mannen fördes i ambulans till sjukhus och händelsen rubriceras som grov misshandel. Skadorna ska inte vara livshotande. I nuläget finns inga misstänkta gärningsmän.

*Vid halvett skjuter en man i 20-årsåldern raketer mot poliser i Lidköping, till synes oprovocerat.

*Strax efter halvett kastar en grupp ungdomar sten mot polis i Vårgårda.

Även i polisregion Bergslagen beskrivs nyårsnatten som mycket stökig med exceptionellt många anmälningar om raketskjutningar, varav flera av dem mot blåljuspersonal.

– Det har varit väldigt mycket stök runt raketer och vi har åtminstone två ärenden som kommer rubriceras som blåljussabotage, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl.

I Örebro blev en ambulans beskjuten av raketer under en utryckning i stadsdelen Väster och det har också varit bilbränder och bränder i sopcontainrar och sorum.

Även i Mora och i Karlskoga har polispatruller utsatts för raketskjutning.

Polisregion Öst delar bilden av en ovanligt stökig nyårsnatt, säger Erik Creutz, vakthavande befäl i regionen.
– Vi har haft ganska högt tryck, extremt många som ringer om raketer och ordningsstörningar. Vi har fått biträda räddningstjänsten flera gånger när de åkt ut på mindre bränder på platser där det varit stökigt och mycket folk på plats. Ett antal personer har avvisats.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgM4b1/ovanligt-stokig-nyarsnatt-i-landet–tusentals-samlades-pa-firande

16 reaktioner till “Måste vi förbjuda fyrverkeriförsäljning för att slippa utsättas för fara?

 1. Hjälper knappast nu när vi är med i det avskyvärda EU. Om vi, mot förmodan, kan förbjuda det så är ju gränserna öppna och dessa produkter forslas över de öppna gränserna…
  Noterbart att den fyrverkeriterror som rapporteras ofta är mer frekvent förekommande i ”vissa” områden…
  Trodde att dess invånare ”flytt” och sökt sig till lugn och ordning. Istället verkar man i dessa områden sakna krig och terror och tar med det hit.
  Kanske det som är ”integration” ? Svensken ska få smaka på våld och terror?
  I normala länder tillämpar polisen verkanseld. Men Sverige är ett dysfunktionellt sozzeland.
  På tal om dårskap. Har Miljöpartiet bestämt ännu när de kvarvarande kärnkraftsreaktorerna ska stängas?
  Nästa vecka?
  Sverige RIP. Avlivat av väljarna.

  Gillad av 2 personer

  1. Men polisen vågar inte ingripa. Har en bekant som bor i en del av Malmö där de skjutit raketer i flera veckor innan nyårsafton och folk är rädda när de går ut, men polisen ingriper inte utan åker bara förbi.

   Gilla

 2. Min första tanke är att förbjuda fyrverkerier.
  Men det är feltänkt.
  Det är inte fyrverkerierna det är fel på.
  Det är fel på de som inte kan använda dessa på rätt sätt.
  Under min uppväxt förekom inte detta.
  Allt är ett importerat problem.
  Sveriges politiker har importerat dysfunktionella inavlade idioter.
  Därför ser det ut som det gör.
  För att få till en varaktig förändring då det gäller handhavandet av fyrverkerier finns bara en lösning.
  Massutvisning.
  Kan inte detta tillämpas så återstår endast skjut, gräv, glöm.

  Gillad av 1 person

 3. Vad gäller polisens agerande så är det under all kritik.
  Man skapar inte respekt och ordning genom att vara passiv.
  Vad ska vi med en poliskår till som bara står och tittar på?
  Är det så som polisen ska uppträda så kan vi lika gärna avveckla hela kåren!

  Gillad av 2 personer

 4. Vi har själv röstat för denna samhällsutveckling.Vi har alla ett ansvar men för egen del kommer jag nästa gång att rösta för militärparader och Gulag.Annie Lööf och co skall få bli den första att inviga lägret.Sanna mina ord att vi oundvikligen kommer att få ett samhälle få av oss ville ha.

  Gilla

  1. Nej, VI har inte röstat för denna utveckling.
   Möjligen har DU eller någon ANNAN röstat för detta.
   Men absolut inte JAG eller VI!

   Gilla

   1. I en de facto diktatur som Sverige, precis som i Sovjet, går det i praktiken bara att rösta p de alternativ som makteliten tillhandahåller.

    Gilla

  2. Historien lär oss att när vi tror en viss utveckling är oundviklig så händer något som tvärt ändrar utvecklingen. Kanske kan regeringens arrogans kring Corona vara en sådan händelse som får folk att vakna till. Löfven talade brett och självsäkert om tilliten i det svenska samhället mot regler och medmänniskor, ”the swedish way”. Det landar illa när de själva avslöjas med brallor och kjolar nere vid fotknölarna framför fröken och unge herr Corona. Som svar på fråga vad de höll på med blev svaret ”jamen så här brukar vi ju göra, lägg er inte i det här”.

   Vi är många som inte röstat för denna utveckling. Vi är många som såg faran i tid och gjorde vad som krävdes vid valurnorna.

   Bättre att ”syndarna” kommer till insikt sent än aldrig alls.

   Gilla

 5. God Fortsättning alla på det nya året!

  En schysst frukost där man själv bestämmer kan väl vara en god början på det nya året.

  Så får vi se vad som bjuds. Inledningen lovar inte gott. Blåljusattacker där polisen uppger att de ”blev tagna på sängen”. Visst borde polisen inte ligga i sängen utan vara uppe och skjuta de som begår våldsdåd? Det är vad den normalt fungerande delen av svenska folket numer önskar.

  Jag har en tid skrivit om behovet av ett starkt försvar. Ett sådant skulle kunna bidra med adekvat våld när vår polis inte kan eller får ingripa mot samhällsomstörtande kriminella. Det gäller bara att S släpper till mer pengar….

  Jag hoppas staten använder sitt våldsmonopol på ett adekvat sätt under 2021. Jag hoppas polisen tillåts slå med batonger, skjuta och arrestera de som begår lagbrott. Slut på pizza och förödmjukande backande från de muslimska terrorområdena. Jag hoppas rättsväsendet dömer ut maximala straff. Jag hoppas ett antal politiker personligen får ta konsekvenserna av införseln av våldsamma muslimer m fl, dvs jag hoppas de drabbas av våldet personligen. Endast så begriper de.

  Gillad av 1 person

 6. Så länge polisen och de styrande tror att de ska räcka med ”saft och bulle”, ”pizza” eller med ”armband” kommer de att misslyckas. Polis och blåljus personal borde agera på raketer och nyårsbomber som vilken skarp skjutning som helst, helt enkelt skjuta tillbaka.
  Polisen måste ta tillbaka våldskapitalet från de som äger våldskapitalet idag, det fungerar inte med dagens taktik. Politikerna måste förstå att så länge denna situation gäller kommer de som jävlas att flyta fram sina positioner genom att hota, bespotta och förstöra för alla oss andra. Men som vanligt finns det ingen politiker som vågar sätta in de åtgärderna som behövs, alla är lika rädda för konsekvenserna och därför blir som vanligt vi som får ta hand om/lära oss att leva med problemet som politikerna har skapat genom att de inte vågar agera.

  Gilla

 7. Förstörelsen av icke inbjudna gäster har kostat Sverige allt.
  Nya skolor, fritids, hus, fängelser, bränder ,mord, gator och torg.
  Allt brinner precis som de länder de lämnat för att förstöra här.

  Så varför är man förvånad.

  Det har inget att göra med vem vi röstar på.

  Politikerna har släppt in dem. 90 % har och hade inte asyl skäl men lever ändå
  På våra skattepengar.

  Trots att folket blev lovat asyl till 1900 per år. Så kommer det in 120 000
  Människor med massa falska skäl.

  Politiker utan moral och etik släpper in kriminella nätverk och
  Människor som kastar sina handlingar. Utan minsta inse riskerna
  Med sina handlingar.
  Att vi har maktgalna idioter som har makten och som skyddar kriminella företagare
  Är bara ett tecken på korruption och maktmissbruk.

  Gillad av 1 person

 8. Fyrverkeri uppfanns som bekant i Kina, närmare bestämt under Song dynastin (960–1279). Det har aldrig använts som vapen eller att attackera någon, men används mycket sparsamt i dag i Kina. Jag hörde inte en enda bang vid nyåret. Orsaken är att det blev så populärt att det blev för mycket luftföroreningar. I Sverige som säger sig måna om luftföroreningar går det tydligen bra att smutsa ner fortfarande. Vad man gjorde i Kina var att inte ändra lagar eller bestämmelser, däremot utfärdade man inga nya tillstånd till försäljning, men uppmanade folk för deras eget bästa att hålla igen med fyrverkeriet, och det har fungerat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s