Fotbollsturnering för kvinnor i Somaliland ställdes in – för oislamisk

Somalias självutropade stat Somaliland, med 4 miljoner invånare, deklarerade förra veckan att man hade ställt in sin första kvinnliga fotbollsturnering eftersom det inte uppfyllde islamiska värderingar och beslutet har väckt stor vrede bland kvinnorättsgrupper.

Somaliland Women’s Football Tournament, bestod av sex kvinnliga lag som representerade Somalilands sex divisioner och skulle ha börjat i torsdags förra veckan i huvudstaden Hargeisa. Men Abdirashid Aidid, sportchef vid ministeriet för ungdomar och sport, meddelade att myndigheter ställt in sjudagarsturneringen eftersom det var oislamiskt, det vill säga inte i linje med islamiska värderingar och normer.

Aidid sade vid en presskonferens att man beslutat sig för att ställa ställa in evenemanget efter ilska hos folket – inklusive shejker – efter att alla sett kvinnorna träna fotboll på TV och sociala medier, vilket man ansåg vara oacceptabelt.

Amoun Adan – en atlet, kvinnorättsaktivist och affärskvinna som organiserat turneringen – uttalade att myndigheterna först hade gett grönt ljus tidigare denna månad, men att de senare blev översvämmade av klagomål från religiösa ledare efter att bilder kablats ut som visar när spelarna tränar, trots att man hade korrekt klädsel.
-”Ett sådant här beslut är ett förnekande av våra rättigheter som kvinnor. Vi har inte begått några synder. Vad vi gjorde på träningen är inget nytt. Kvinnorna var fullt täckta. Somaliland är en enstöring i den muslimska världen. Fotbollsturneringar för kvinnor anordnas i andra muslimska länder. Jag uppmanar regeringen att tänka om så att kvinnor kan idrotta och fritt njuta av sina rättigheter.”

Somaliland utropade sig som en självständig stat 1991 efter ett inbördeskrig, men erkänns inte internationellt som ett land. I andra regioner av Somalia är det tillåtet för kvinnor att spela fotboll och utöva andra former av sport om det sker på privata platser.

Saudiarabien lanserade en kvinnlig fotbollsliga i november, två år efter att det först blev tillåtet för kvinnor att titta på fotbollsmatcher på arenor. I Iran tog man bort förbudet för kvinnor att titta på fotbollsmatcher 2019, efter att FIFA hotat att suspendera landet på grund av sina kontroversiella restriktioner.

Bedrövligt och ett bakslag för det täcka könet, men inte särskilt förvånande. Kvinnors möjlighet till rättvisa i Somalia är begränsad och enligt FN har man alarmerande höga tal vad gäller våldtäkter, kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Märkligt nog verkar dock många som flytt från Somalia till bland annat Sverige inte uppskatta möjligheten att få sina rättigheter tillgodosedda, utan verkar vilja fortsätta leva precis som i hemlandet och överallt i vårt fria samhälle ser vi dagligen exempel på detta förtryck samtidigt som man för vidare dessa kvinnofientliga sedvänjor till barnen i generation efter generation. Inte konstigt att vi har en kapitalt misslyckad integration i det kravlösa Sverige.

Somaliland cans female football tournament as un-Islamic

En reaktion till “Fotbollsturnering för kvinnor i Somaliland ställdes in – för oislamisk

  1. Hur löser Sverige detta så här mitt i tider med försenade julklappsköp och transport av vaccin? Få se, få se, kan Morgan åka ner och tala dem tillrätta? Inte det, nej det blir väl bara ytterligare en utredning. Vår utrikesminister Linde då? Inte hon heller? Nej, jag håller med, det skulle inte funka, hon skulle nog bli slängd i en fängelsehåla. Vilket i och för sig skulle vara en fin om än försenad julklapp.
    Det blir nog ingen annan råd än att hela bunten får lov att flyga hit och få PUT. Här i Sverige har ALLA kvinnor det så bra och kan spela fotboll och gå på krogen när de vill. Vi har ju ett överskott på yngre män från lite varstans så det ska väl räcka för att 8 000 små Mohammed ska slå upp sina bruna om något år.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s