Ännu ett rasistiskt ord har sett dagens ljus och måste förbjudas

Under det senaste året har det flödat av ”rasistiska” och ”kränkande” filmer, choklad, glassförpackningar, glassnamn, namn på hockeylag, designprylar, skor, klädesplagg, statyer och gud vet vad. Nu börjar man även att brännmärka ord.

Studenttidningen The College Fix vid universitetet i Michigan har satt ihop en lista med ord som enligt universitetets ledning ska vara förbjudet att använda eftersom de annars kan kränka människor. Listan innehåller så här långt 25 ord, men meningen är att den ska utökas med andra uttryck som kan uppfattas som nedsättande.

Man kan till exempel inte längre säga ”disabled” utan ska istället använda ”weakened” och det har även blivit omöjligt att skriva ihop en ”black list” eftersom det nu istället ska heta ”exclusion list”, men det som står ut mest är ordet ”picnic” som anses rasistiskt och rätt term är istället “gathering”.

Anledningen till att ordet ”picnic” inte längre anses vara politiskt korrekt, ska enligt antirasistiska amerikanska rörelser härröra till att uttrycket härstammar från det segregerade 1800-talets Amerika där det refererar till rasistiska lynchningar av afroamerikaner utförda av den vita befolkningen, som kallades ”pick-a-nigger”.

Men enligt den franska tidningen Le Figaro är detta helt fel och uttrycket härstammar snarare från 1600-talets Frankrike, där att gå på ”picnic” innebar att man satte ihop en måltid där alla antingen tog med sig eller betalade sin del.

Denna information verkar dock ha undgått de unga snillena på universitetet i Michigan, som likt många andra faller till föga för extremistiska krafter som till varje pris vill stöpa om vårt samhälle, men förhoppningsvis hinner de växa till sig och komma på bättre tankar.

#snowflakes

University of Michigan bans the word ‘picnic’

5 reaktioner till “Ännu ett rasistiskt ord har sett dagens ljus och måste förbjudas

 1. Det visar även på hur utbildningssystemen har åderlåtits under ett antal årtionden, så var är alla berörda och kompetenta akademiker? Dessa borde reagera om några! Vad som uppenbart saknas i utbildningarna, är att förklara vad ett språk egentligen är, vilket berörda studenter uppenbart har missat (men med lite sunt förnuft, så går det att räkna ut ändå …)

  Gillad av 1 person

 2. Detta är mycket intressant! Det har som en pest spridit sig över den akademiska världen i väst, främst då USA men även i England flämtar man upprört på universitet och högskolor.
  Det är en sjuklig känslighet mot företeelser, bänkar, statyer och numer alltså även ord. Det har räckt med att någon av dessa yngre vuxna (för det är det för det mesta) har sett en staty av en gammal kolonialgubbe för att personen skulle bli upprörd intill andfåddhetens gräns. Om en lärare påstått att jorden skapades genom Big Bang och inte av Gud har auditoriet nästan svimmat av upprördhet. Om en lärare påstått att det bara finns 2 kön och så personer som av naturens nyck hamnat mittemellan så har han av en rasande mobb tvingats lämna sin tjänst.

  Otaliga exempel finns från just USA och England. Böcker har försetts med varningstexter så att de stackars studenterna inte ska bli så triggade att de började flämtandas och må jättedåligt. Föreläsare har INNAN föreläsningen varnat känsliga personer för vad han skulle säga och gett dem valfrihet att gå om det skulle kännas för svårt. Trigging kallas ju begreppet. Vi har det är i Sverige också, speciellt i Lund. Där har lärare blivit anmälda uppåt av enstaka elever. Några har tom fått lämna sina tjänster.

  Det där är nog svansen på det vi andra i samhället har blivit utsatta för av de där människorna vid makten. Kanske är det något annat också? Kanske är det unga som håller på att bli vuxna och som inte har förberetts tillräckligt för vuxenlivet? Vi minns hon den där människan Elin Ersson som stoppade ett flygplan genom att resa sig upp och vägra sätta sig ner när kaptenen gav order om det. Planet skulle föra ut en äldre kriminell person till Afghanistan. Ersson hade vitt uppspärrade ögon, hon flämtade, ögonen tårades, hon var upprörd ända in i själen. Kanske trodde hon att jorden skulle gå under? Inom psykiatrin kallas sådant för vanföreställningar.

  Den typen av vanföreställningar verkar vara vanliga bland Miljöpartiets anhängare. De kan inte ta till sig verkligheten utan tolkar den på sitt sätt.

  Gillad av 1 person

 3. Apopå ämnet, ord som triggar. Kom att tänka på när Greta lotsats in i FN:s stora sal och när hon höll sitt ”anförande” för världen. Om ni inte hört så lyssna. Hon kunde inte kontrollera rösten, hon darrade, hela hon närmast skakade när hon formligen väste fram sitt ”how dare you”. Hon var supertriggad, hela hon är ju uppenbarligen supertriggad. Församlingen applåderade artigt. Vad som sedan sades i korridorerna kan man ju tänka sig. ”My good, ännu en galning från det där landet i norr”.

  Greta skulle nog mått bäst av att leva ett normalt liv och vid behov gå i någon form av stödsamtal. Hon är ju inte Jeanne D´arc även om de som bestämmer gjort allt för att få henne till det. Jeanne D´arc var också en produkt av dåtidens maktelit, påbättrad under historiens gång av andra maktmänniskor.

  Men så kul, nu kan vi få fart på någon sån där, vi kan säga en massa ord som får dem att bli jätteupprörda och börja flämtandas. Bakom munskyddet. Kul tycker jag! Hoppas det består så man kan trigga lite vid valstugorna 2022.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s