Kinesisk journalist dömd till fyra års fängelse för att ha rapporterat om virusutbrottet i Wuhan

En kinesisk medborgarjournalist dömdes i dag vid en domstol i Shanghai till fyra års fängelse för att ha rapporterat från Wuhan när coronavirusutbrottet skedde förra året i.

37-åriga Zhang Zhan är tidigare advokat och fick sitt straff efter en kort förhandling. Hon stod tilltalad för att ha uppmanat till våldsamheter och frammanat oroligheter under sin rapportering under den kaotiska inledande fasen av virusutbrottet och har under hela processen stått fast vid att hon är oskyldig. Hennes direktrapporteringe från Wuhan blev mycket delat på sociala medier i februari och det var så myndigheterna fick upp ögonen för henne. Zhang Zhan har varit kritisk över hur myndigheterna hanterat viruset i Wuhan och skrev i en artikel i februari att regeringen inte gett folk nog med information samt därefter bara stängt ned staden helt.

Hittills har de kinesiska myndigheterna straffat nio coronavirus-visselblåsare i ett försök att avvärja sig från kritiken av regeringens hanterande av virusutbrottet.

Zhang Zhan, som varit anhållen sedan i maj, inledde i juni en hungerstrejk och har därefter blivit tvångsmatad med en slang i näsan. Många är oroade över hennes hälsa och hon har sagt till sin försvarsadvokat att om hon döms till ett hårt straff kommer hon matvägra helt fram till slutet, hon tror själv att hon kommer dö i fängelset.

Rättegången skedde bara några veckor innan en grupp internationella experter från WHO förväntas anlända till Kina för att utreda uppkomsten av Covid-19.

https://www.berlingske.dk/internationalt/kvinde-faar-fire-aars-faengsel-for-virusrapportering-i-wuhan

15 reaktioner till “Kinesisk journalist dömd till fyra års fängelse för att ha rapporterat om virusutbrottet i Wuhan

 1. Det kommer kanske att visa sig att Trump hade rätt…
  Men den vänsterliberala globalisteliten kommer aldrig att erkänna sina tillkortakommanden.

  Gillad av 1 person

 2. Hur ska den svenska regeringens hantering av pandemin bedömas och bestraffas?

  Tänk er in i situationen på sjukhusen, ingen vet om patienter som söker till sjukhuset är smittade med Covid eller ej. Det är ju absolut galet. Samtliga patienter som söker bör naturligtvis testas. Samtlig personal bör naturligtvis testas, om och om igen.

  Saken är bara den att det inte finns testutrustning i tillräcklig omfattning – och att det anses ”för dyrt”.

  I Danmark satsade man pengarna på att spåra smitta och förebygga. I Sverige väntade man tills patienterna är sjuka (känns den strategin igen?) och satsade pengarna på att vårda dem som blev sjuka på sjukhus till otrolig kostnad. Alla planerade operationer och planerade behandlingar skjuts det på i åratal framöver som följd av den strategin. Sjukvårdspersonal blir sjuka. Med rätt strategi hade de inte insjuknat i samma omfattning. Personalen på sjukhusen hade inte drivits intill utmattningens gräns om Danmarks och världens strategier använts.

  Ändå kommer regeringen att få med beröm godkänt av sin egen media, Sveriges Radio, SVT och pappersmedia. Kvinnorna kommer göra tummen upp för Löfven. Spinndoktorerna triumferar och får förnyade kontrakt med socialdemokratin.

  Ett litet störningsmoment finns glädjande nog i och med att LO:s nya avtalssekreterare Susanna Gideonsson är rätt härsken över – regeringens Coronastrategi. Sprickan som funnits mellan regering och LO vidgas.

  Gillad av 1 person

 3. Politik är maktsökande, strategi och värderingar.

  De två första orden finns hos varje kraft som söker makten i ett land. Det gäller för de många Afrikanska diktatorerna, det gäller för Indiens partier, det gäller för Australien, Georgien och det gäller för Sverige.

  Värderingarna är det som till slut formar hur den vid makten utövar den. I Kina gör man på ett visst sätt utifrån de värderingarna som politiken där har. I Sverige har det regeringsbärande partiet S inga värderingar längre, ingen övertygelse längre om vad de vill med makten. Det är därför det ser ut som det gör i Sverige. S låter inte bara de närmast religiösa galningarna i MP bestämma vad som ska ske, utan många andra har inflytande över det som sker. S nöjer sig med makten och får sitta kvar där så länge de genomför andras idéer.

  Det är dags för Sverige att få en kraft vid makten som har en genomtänkt tanke vad de vill med den. Den kraften bör självklart berätta för svenska folket före valet vad den ideologin innehåller. Vad den innebär konkret för svensken. Den bör beskriva hur de många svåra problem Sverige har ska lösas.

  Det är just detta som inte fungerat och inte kommer att fungera inför 2022. Det blir bara strategi och taktik. När vi kommer närmare valet, då kommer vallöftena som vi självklart inte kan lita på alls längre. En gång i världen kunde vi skapligt lita på vad som utlovades. Men inte längre. Det enda tydliga som varit konstant i många, många år är SD:s löfte att minska immigrationen. Allt annat har svängt hit och dit oavbrutet.

  Det räcker att titta på förstasidan i Expressen för att få en illustration till det jag skriver. Kampen om positionerna inför valet 2022 är nu igång på allvar.

  Gillad av 1 person

 4. I Kina (det började i USA för många år sedan) poängsätter man medborgarna med negativa poäng om den inte sköter sig. Får man för många negativa poäng blir det taskigt för kinesen.

  Visst borde vi ha ett liknande system i Sverige för våra politiker? Ett öppet, väl synligt system där medborgarna får sätta poäng när de anser det behövs. Tom projicerat på höghusens väggar här i huvudstaden?

  Årets fetaste poäng har vår avvikande justitieminister Morgan Jossahannanon redan fått när han med livvakter travade in i köpcentrum på mellandagsrean för att ”köpa julklappar till mina föräldrar”.

  Han bröt mot lagen, denne vår justitieminister. MÅSTE hans föräldrar få en julklapp? Morgan hade ju kunnat sjunga för dem t ex. Fast, det blev då förstås skärande falsksång. Han kunde ju som julklapp ha lovat dem att följa landets lagar och sluta ljuga? Det borde vara en present som föräldrarna skulle uppskatta. Varje förälder uppskattar väl att barnen inte ljuger, eller hur? Nå, jag hörde från en av livvakterna att Morgan svor över föräldrarna som varje år KRÄVER en julklapp. Kan ni tänka er? Är det därför Morgan är som han är? Kanske borde vi ha överseende med honom, ja rentav tycka synd om honom. Det verkar ju vara föräldrarna det är fel på, inte Morgan. Som Morgan hördes muttra, ”dom är dumma”.

  Jag kan avslöja att just det konceptet som Löfven och tjejerna i toppen (inte Mona, hon får inte basta längre) tog till sig som politisk ideologi. ”Skitbra” sa Lölfven vid bastubesöket på Bommersvik, ”det där var inte dumt, vi kör på så”.

  Sa Löfven och det är ju det vi ser nu som socialdemokraternas ideologi. Det är någon annans fel.

  Gillad av 1 person

  1. Helt galet. Sverige har ett sådant system, inte Kina, det förs av domstolarna, belastningsregister, och kronofogden, skuldregister, datalagringsdirektivet, organisationer som EXPO, MSM eller Public Service osv. Vad Kina försöker etablera, men inte får att fungera, är ett meritsystem, som Sverige har med att dela ut medaljer, ordnar och utmärkelser. Personer som gör gott i samhället. Intressant hur propagandan kan förvrida verkligheten hos naiva och okunniga svenskar, precis som i Tyskland 1933.

   Gilla

 5. Finns det någon grupp, kanske på FB, som vill ha en jättestaty av Trump i Sverige? Jag är med.
  Kanske kan vi kräva att den byggs bredvid Wilks snickerier vid västkusten?

  Dessutom bör vi kräva att nästa justitieminister inte ljuger jämt och ständigt. Visst borde det vara ett minimikrav?

  Gillad av 1 person

 6. ”There is a battle raging for humanity. Dr Carrie Madej reveals how Big Tech collaborates with Big Pharma to introduce new technologies in the coming vaccines, that will alter our DNA and turn us into hybrids. This will end humanity as we know it, and start the process of transhumanism: HUMAN 2.0 The plans are to use vaccines to inject nanotechnology into our bodies and connect us to the Cloud and artificial intelligence. This will enable corrupt governments and tech giants to control us, without us being aware of it.”

  https://www.stopworldcontrol.com/madej

  Gilla

 7. Det enda som är oföränderligt inom socialdemokraterna är hyckleriet och deras maktbegär, hade de haft möjligheten att med våra lagar få ett land som Kina eller Nord Korea hade de gjort det, nu gör de allt för att pandemi lagarna ska gå igenom och lyckas de med de så har de rätten att styra Sverige precis som de vill.

  Gilla

 8. Här är lite mer dyster information. Den är varningsmärkt för normala människor och avsedd enbart för miljöpartister och andra människor som inte kan skilja mellan fantasi och verklighet. Vår justitieminister får också läsa detta om han hinner. Men han har väl fullt upp med att försöka vika julklappspapper och sätta på julklappssnöre runt hästkorven han köpte i julklapp till lilla mammsen och storpappa så han hinner nog inte läsa.

  Visste ni att hans mamma fortfarande kallar honom ”min egen lilla snuttekorv”? Vem kunde tro det? Snuttekorv!

  https://ledarsidorna.se/2020/12/projektavtalet-mellan-tro-och-solidaritet-om-islamisterna-detta-ar-vad-som-hande-sen/

  Gilla

 9. Israel ska vaccinera 150 000 personer om dagen med start nästa vecka.

  Hur många klarar den humanitära supermakten Sverige/dag?

  Strunt samma, Sverige är bäst ändå säger vår vördade kansler Lööven och queen Lööv.

  Gilla

 10. Detta är ett ypperligt, rent briljant, exempel på hur väl nazisternas propaganda metoder fungerar på samma sätt idag i Sverige där naiva och okunniga människor förleds och desinformeras. Denna personen är välkänd i Kina, en våldsbejakande extrem agitator som även var med i drev på våldet i Hong Kong. Hon har en välkänd lång historia av uppmaningar till våld. Hon skulle gärna se en ”långa knivarnas natt ” i Kina. Hon är inte alls någon journalist.
  Kina tar mycket allvarligt på journalism, det är ett seriöst och respekterat yrke och har liksom läkare, advokater, civilingenjörer eller piloter krav på kompetens, lämplighet, och utövare skall licens och legitimation för att utöva yrket.
  Hur skulle ni själva reagera om Sverige tillät medborgarläkare, medborgaradvokater, eller vill ni flyga med en medborgarpilot. Alltså bara personer som utan varken lämplig träning eller ansvar som tagit sig titeln och utövar yrket.
  Kinas journalister har världens högsta förtroende, källa US Trustbarometer, och dom ska inte behöva acceptera att någon media-kvackare utger sig för att vara journalist lika lite som läkarkåren eller advokatsamfundet i Sverige accepterar några falska yrkesutövare.
  Hon skall jämföras Ruhollah Zam, som uppviglade till upploppen i Iran maskerad som journalist, har arresterades i Turkiet, återbördats till Iran, dömdes och avrättats. Upploppen kostade 25 personer livet
  Kina har länge haft lagar mot sådan här verksamhet som undergräver samhället, och det går tillbaka över 2,000 år och är inget nytt. Kina har inbyggda funktionella system för att innevånarna skall kunna förändra samhället och forma det som dom själva vill eller få missförhållanden rättade. Problemet är att dessa extremister inte vill använda dom, för det ger inte de resultat extremisterna vill se. Kinas förändrings system försäkrar att alla som påverkas av en förändring eller beslut skall ha rätt att säga sin mening och vara med och påverka, men det håller inte extremisterna med om. Dom vill driva frågorna och styra förändringarna så endast deras vilja bestämmer resultatet. Att endast en liten minoritetsgrupp skall bestämma och besluta över majoriteten är inte accepterat i Kina. Kina har ett genuint fungerande folkstyre, men det vill inte extremisterna var med om. Dom vill härska över andra på egna villkor. Får dom inte som dom vill ställer dom gärna till med ett upplopp, som dom kallar demonstration.

  Gilla

 11. Låt mig fylla på med lite mer information. Ni har säkert hört talas om rödgardisterna som härjade de första åren under kulturrevolutionen 1966 till 1968. Dom som överlevde lever idag och kan berätta. Mao beordrade militären att inte ingripa. Grupper av unga människor hetsades mot varandra, att döda blev det normala dagliga. Överlevande berättar att dom bröt sig in i militärråden och beväpnade sig, ”Vi hade allt utom jetflygplan”.

  Tusental unga människor hetsades till att döda varandra och just på det sätt som denna person, som kallar sig ”journalist”, gör idag. Dom begravdes på särskilda kyrkogårdar, alla utom en har idag förstörts. Den som finns kvar ligger i Chongqing (GPS 29.552983,106.449457) gömd alldeles bakom Shapingba’s järnvägsstation och skyddas sedan 10 år som ett historiskt minnesmärke, men många vill ha den förstörd så den bevakas dygnet runt av vakter och är inte öppen för besök.

  Kommentarerna på nätverken har varit uttrycksfulla. Det är inte acceptabelt i Kina att uppmana till våld, men indirekta uttryck om denna aktivist som propagandan kallar ”journalist” finns det gott om, som ”dom borde göra bruk av närmaste lyktstolpe”, eller ”Domstolen kan inte räkna, dom glömde en nolla i strafftiden”.

  Försök samtidigt förstå hur grovt missledda och dragna vid näsan ni är av den amerikanska propagandan på MSM och Public Service med ”läger”, ”tvångsarbete”, ”förtryck”, ”förföljelser”, ”fängslande”, ”läckta dokument”, ”falska vittnen”, osv. Ni är inte ens en tumsbredd från vad tyska folket utsattes för förra seklet, bara avsändaren har ett annat namn. Lite länkar.

  http://www.chinadaily.com.cn/china/2010-04/08/content_9699494_3.htmhttp://www.chinadaily.com.cn/china/2010-04/08/content_9699494.htmhttps://cn.nytimes.com/china/20160405/c05chongqing/en-us/https://www.mcclatchydc.com/news/nation-world/world/article24595612.htmlhttps://www.nytimes.com/2016/04/05/world/asia/china-cultural-revolution-chongqing.htmlhttps://www.cnn.com/2016/05/15/asia/china-cultural-revolution-red-guard-confession/index.htmlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Red_Guardshttps://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/1969051/former-red-guards-remember-time-when-killing-was-normalhttp://slinkingtowardretirement.com/?p=244580

  Ta sedan en titt på fotografen Tian Taiquan verk nedan. Det kommer att få propagandamaskinens gafflande om ”pressfrihet”, ”yttrandefrihet” och ”journalistisk frihet” att sätta sig i halsen på er. Detta är vad dåtidens falska journalister åstadkom, detta är vad nutidens falska journalister åstadkommer. Hon är bara en av dem.

  När ni ändå är på spåret, försök greppa varför Peking har satt stopp för samma slags verksamhet i Xinjiang, bara idag driven av USA för att få fram en ”regimbyte”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s