Regeringens klimathets blir vår död

Om bara några få dagar går Ringhals 1 i graven efter 45 års drift och då återstår bara sex kärnkraftsreaktorer i Sverige. Efter årsskiftet börjar arbetet med att avveckla och riva både Ringhals 2, som stängdes ned förra året och Ringhals 1 som stängs på Nyårsafton.

Den rödgröna regeringens galenskaper driver landet i botten och flera relevanta frågor infinner sig. Har vi råd med detta? Vem ska vi köpa energi av om det börjar snöa i Europa och det blir elbrist? När priserna rusar i höjden, ska staten då kompensera prisskillnaden för att behålla företagen och arbetstillfällena i Sverige?

Man undrar också om Liberalerna, som hårdast drivit på för att bevara kärnkraften i Sverige, nu i efterhand ångrar att de hjälpte S till makten i fyra år till och således själva bidragit till kärnkraftens nedmontering tack vare sin digra önskan att få komma nära köttgrytorna?

Det naiva kungadömet i norr som slår knut på sig själv i sin strävan efter att vara bäst i klassen vad gäller klimathysterin, kommer således att vara utelämnade till att köpa av den som vill sälja och då är det helt plötsligt säljarens marknad som gäller samt vi kan inte räkna med att vi kan välja energikällor som anses vara ”bra” för klimatet.

Detta påverkar dock inte Socialdemokraternas kärnväljare, eftersom de i dagens Sverige är en skattefinansierad grupp som slipper undan höjt elpris då bidragstagarna inte betalar elen själva. Således betalar den lojala arbetaren både för sin egen och bidragstagarnas elförbrukning! 👌

#onlyinsweden

#followthemoney

Bildkälla: Aftonbladet

22 reaktioner till “Regeringens klimathets blir vår död

 1. Jag utgår ifrån att de första som kopplas bort vid effektbrist är miljöpartister och sozzar.
  Eller kan det vara så vidrigt att just dessa ska prioriteras och vanligt folk är de som ska bli utan el…?
  Fast det är ju väljarmajoriteten som är ytterst ansvariga för vanstyret så…

  Gilla

   1. Det läcker kontinueligt ut radioaktiv strålning från ett kärnkraftverk plus följderna vid ett haveri.

    Gilla

   2. Hmm,ja då är det ju en annan sak förstås.Vet ej hur kylning fungerar med ny teknik.På de gamla sköts ju kylning med vatten och med kylvattnet följer radioaktivitet.Det är inte en slump att intag och utlopp av kylvatten sker en halvmil ut i havet.

    Gilla

   3. Rolf, jag har varit med att konstruera kärnkraftverk jag vet ganska bra hur dom fungerar. Grundprincipen är att kärnklyvningen i reaktorn hettar upp vatten som blir ånga, reaktorn ersätter alltså bara en kol eller oljebrännare, och antingen direkt eller via värmeväxlare, driver en turbin som driver en generator, som ger elektricitet, sedan kyls vattnet ner i värmeväxlare, liknande som kylaren i din bil, och pumpas tillbaka till reaktorn. Effektiviteten är temperaturskillnaden före och efter turbinen, därför kylningen. Det är alltså samma vatten som går runt hela tiden. På ned-sidan, alltså efter ångturbinen, kyls det vattnet antingen med havs eller flodvatten eller med vatten i kyltorn. Det är dom där stora runda tornen som det ångar ur du ser på bilder. Anledningen till att intag och utlopp av kylvatten sker en halvmil ut i havet är att man vill ha dels kallare vatten än det som finns vid ytan vid kusten, och utlopp och intag ligger på olika ställen för man vill ju inte pumpa tillbaka det varma vattnet man pumpar ut. Sedan finns det lättvatten, vanligt vatten, och tungvattenreaktorer, och man kan använda gaser, som helium eller luft, eller salt eller fluorid i reaktorn. Sedan har vi den kinesiska ”pebble bed” reaktorn där man använder bollar av uranium och grafit, Även den kyld med gas. Sedan utvecklar Kina Torium reaktorer, vilka bland annat ger mindre avfall, men det finns många fördelar. ”Avfall” är dessutom en dålig beskrivning för det innehåller mängder av energi, det är bara ännu inte ekonomiskt att använda den, så denna ”slutförvaring” är egentligen bränslelager. Kärntekniken är säker, problemet är människan, politik och byråkrati, vilket vi såg effekten av i Fukushima i Japan, Chernobyl och andra ställen.

    Gilla

 2. Problemet är att vårt elnät inte kan transportera den efterfrågade elen, det saknas nätkapacitet. Elektrifiering av transporter och industrier riskerar helt att avstanna om vi inte löser nätkapacitetsbristen, vilket blir oerhört dyrt för konsumenterna. Dessutom kommer det att ta väldigt många år innan kapaciteten är utbyggd. Så länge vi har denna situation där det saknas nätkapacitet så finns risken att vissa områden måste kopplas ifrån vid kall väderlek.

  Gillad av 1 person

  1. Elbrist och flaskhalsar i överföringen är en myt som kraftindustrin odlar. Studera noga på flödena hos svenska kraftnät!

   Gilla

 3. Ett kärnkraftverk som är 45 år har nått sin tekniskt ekonomisk livslängd. Grundproblemet är att ingen räknar och planerar eller ser till helheten. Svenska ingenjörer var en gång duktiga på att räkna och planera och det byggde hela det svenska samhället. Nu har dom skuffats undan av tyckare, åsiktsmånglare och ideologer. Detta har två sidor, generera el – och förbruka den. Vattenkraften tycks vara utbyggd, Kina satsar stort på vindkraft, solkraft och sterling, men Sverige är i jämförelse vind och solfattigt och inte idealt för det. Återstår kärnkraft och mindre förbrukning som lösningar. Mindre förbrukning tror jag är bäst. Elbilar, OK, men varför skall dom väga 2 ton-plus, gå i 150 Km/t och 50 mil i sträck när dom mycket sällan behövs för det. Lite idéer från min egen värld. Varje rum har egen värmepump, som jag kan styra från min mobil var jag än är. Jag värmer bara det rum jag använder när jag använder det. Besparing 85% mot vattenburen värme. Belysning, allt LED som sitter nära där jag behöver ljuset. Besparing 80%. Park och gatubelysning har sensorer så det lyser bara när någon behöver ljuset, annars går det på sparlåga. Besparing 65%. Alla trapphus har ljudsensorer, när någon kommer går ljuset på. Besparing 90%. Jag digitalhandlar och umgås digitalt, inte kör till stormarknaden eller shoppingcentret. Turistar digitalt. Ett par guider som tar en digitalgrupp live genom någon berömd turistattraktion behöver bara ta ett par kronor för att tjäna bra pengar. Lokalresor. Stoppa lokala myndigheter från att profitera med ”avgifter”, då kan biljettpriset sänkas med en faktor tio, så folk använder servicen. Det behövs inga utredningar utan mer verkstad och mindre snack. Sedan kommer den nya kärnkraftsteknologin snart som Kina nu utvecklar.

  Gilla

   1. Du kan nog ha helt rätt där. Tyvärr. Sverige blir alltmer ett efterblivet underutvecklat land när det gäller teknologi. Det bådar verkligen illa för Sveriges och innevånarnas framtid. Det har alltid varit teknologin som bygger välfärd och framsteg. För 2,000 år sedan byggde Kina upp ett blomstrande samhälle med teknologi, som bevattningssystem vid Dujiangyan som gav mat 256 F.Kr, eller transport, stora kanalen, 581 E.Kr. Båda i full drift till denna dag. Sedan bytte man fot, teknologin byttes mot ideologi, och 100 miljoner dog. Idag i Sverige är teknologin ”smutsig” och ideologin den rätta läran. Sveriges förfall är redan ett faktum, och det accelererar, massimporten en katalysator.

    Gilla

 4. Ny kärnkraftsteknologi finns och är redan förbi stadiet med testreaktorer (generation IV. Vattenfall projekterar för ett nytt sådant projekt i Baltikum.

  KTH och andra instanser och utredningar har kommit fram till att en mix av 1/3 vattenkraft, 1/3 vindkraft och 1/3 kärnkraft är den optimala lösningen för landet Sverige. När sådana bedömningar görs tar man hänsyn till ett mycket stort antal faktorer. Några av dem är det självklara om det blåser och hur mycket och hur starkt. Andra är stamnätets kondition och förmåga att ta emot el från t ex vindkraftverk. Näten klarar en viss mängd av sådant innan de blir för instabila, svajiga, och tar skada. Det finns en stor mängd sådana tekniska saker att ta hänsyn till.

  Sådan fakta, så som de tekniskt ser ut idag, landar i politikernas knä, knådas därefter om så att de passar den för tillfället rådande politiska övertygelsen. ”Övertygelsen” idag är av närmast religiös karaktär där alla som vågar komma med tekniskt kritiska frågor stenas. De har då vågat gå utanför den smala åsiktskorridoren och straffas. Vindkraftverk är synföroreningar som förfular landskap och kultur. Dessutom låter de oerhört irriterande. Vi får se när första vindkraftverket utsätts för en sprängning.

  Vi har alla sett konkreta beskrivningar av företag som inte kunnat etablera sig därför att de inte kunnat garanteras säker leverans av el.

  Angående kärnkraft av generation IV finns mycket att läsa, både tyckande och fakta.

  Det kan vara intressant för den som är vetgirig att sätta sig in i hur mycket el de stora techbolagens serverhallar förbrukar. Vi har ju sådana i Sverige. Passa på och läs på siffrorna om vad bitcointillverkningen slukar av el. Det är ofattbara kvantiteter. I Tibet tillverkar Kina bitcoin och energin kommer där från kolkraftverk. På Island, där stora mängder bitcoin tillverkas, används el från vattenkraft.

  Oavsett de tekniska lösningarna som kommer användas kommer det tvivelsutan bli fråga om prioriteringar för landet Sverige framöver. Det är ju så själva livet måste hanteras, vi tvingas till prioriteringar, dagarna i ända.

  Gillad av 1 person

  1. Teknologiska framsteg utsätts redan för sprängningar, nästan bokstavligen. 5G ett exempel. De stora techbolagens serverhallar finns i västvärlden och u USA, Utah, för det är en del av massövervakningen, Kina har gått ifrån dessa stora masslagringar och använder distribuerad lagring endast på mobilerna, det sparar enorma mängder energi och omöjliggör all massövervakning. Därför går USA i taket. Energin i Tibet kommer inte från kolkraftverk utan från billig vattenkraft, det är just därför dom håller till i Tibet, billig el från vattenkraft. Försök få fakta rätt.

   Gilla

 5. De som tror på vindkraftverk kan ju bo nära dessa parker av vindkraftverk så får vi se vad de säger, hade de inte varit skattesubventionerat hade de inte funnits några vindkraftverk. Min granne är ordförande i en vindkraftpark på 6 snurror och han vill inte berätta hur mycket i skattemedel de har fått, men han skrattar och säger att de är helt sjukt mycket och utan detta hade de aldrig funnits några snurror. Sen enligt vad han säger så tar de ändå bortåt 5-9 år innan de är självbärande och efter tio år måste man börja byta ut allt igen, snacka om hållbart. Har ni inte hört dem så åk ut i skogen där de finns och fundera hur mycket dessa förstör både miljön och naturen allt från döda fåglar till ingen fågelsång allt bara dånar, och detta kallar de för framtidens energikälla!

  Gilla

  1. Kina bygger huvudsakligen sina vindkraftsparker och solkraftsparker i öknarna där ingen bor, och där solen skiner konstant eller där det blåser konstant. Sverige har inga sådana platser.

   Gilla

 6. Ett (1) vindkraftverk av normalstorleken har ca 1000 liter olja i växellådan, dessutom 300 liter hydraulolja och 250 liter glykol. Dessa vätskor måste bytas ut efter 3-5 år. Enligt MP så ska vi sluta använda olja, gott då försvinner samtliga vindkraftverk.

  Gilla

   1. Det räcker tyvärr inte med filtrering och centrifugering. Oljans egenskaper förändras över tid varför speciella tillsatser måste tillsättas oljan för att den ska få alla de egenskaper som man eftersträvar.

    Gillad av 1 person

   2. tompas11 Det gäller olja från fossilmotorer. Problemet i vindkraftverk är partiklar och att oljan tar upp vatten efter tid.

    Gilla

  1. Jag kollade upp det med specs. På de största vindkraftverken innehåller växellådan 250 liter olja. Varken smörjolja eller hydraulolja behöver bytas, däremot behöver filter systemen underhållas en gång om året. När kraftverket skrotas efter att ha nått sin tekniska ekonomisk livslängd kan allt användas i nästa kraftverk. Glykol används inte längre, men även det kan återanvändas från gamla kraftverk.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s