Har Sverige tandlösa lagar mot nyårsraketer eller är det polisen som inte gör sitt jobb?

Om några dagar är det återigen nyårsafton, men raketskjutningar har redan pågått en längre tid. Det säljs till exempel fyrverkerier i en butik mitt emot mitt jobb och där ränner det frekvent ungar utan vuxet sällskap in och ut under dagen.

Jag pratade i dag med en bekant som bor i ett område i Malmö där det skjuts raketer varje dag, vilket pågått i flera veckor och gör att hundar inte vågar gå ut längre eftersom de är rädda för de höga smällarna samtidigt som polisen åker förbi utan att ingripa.

De senaste dagarna har det rapporterats om raketskjutningar på flera håll i landet där polisen tagit emot flertalet larm om att man kastat fyrverkerier mot fordon och människor samt i trapphus och mot balkonger – bland annat i Uppsala (främst i områdena kring Gottsunda, Gränby och Stenhagenområdet) samt Trollhättan (Kronogården).

Polisen i Uppsala uppmanar vuxna att prata med sina ungdomar samt konstaterat att fyrverkerier har eskalerat de senaste åren och används för att jäklas med andra medborgare.

Händelserna i Trollhättan, där ett 20-tal ungdomar var aktiva med smällare och raketer, rubriceras som blåljussabotage samt brott mot lagen om explosiva varor, men ingen misstänkt är ännu gripen.

Det är fascinerande att trots att reglerna för nyårsraketer har ändrats under de senaste åren och blivit hårdare, så ökar alltså fyrverkeriskjutningarna med främst raketer där man uppenbart är ute efter att skada såväl människor som materiella saker. Så är det lagen som är tandlös eller är det polisen som inte vill ingripa?

Som synes daltas det återigen med stökiga ungdomar som bryter mot lagen och man kan fråga sig varför man överhuvudtaget inför hårdare regler när det inte efterlevs? Jag är tämligen övertygad om att det inte hjälper att föräldrarna talar ungdomarna till rätta eftersom majoriteten av vårdnadshavarna, inte ens vet vad deras yngel har för sig när de ränner ute!

2002: Smällare förbjuds.
2008: Förbud mot fyratums stjärnrör.
2014: Förbud mot raketer med krutvikt på över 75 gram.
2019: Från mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, vilket innefattar utbildning. Detta krävs för att skjuta raketer med pinne.

#onlyinsweden

Källa: SVT Nyheter, Fria Tider, Expressen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/flera-larm-om-raketskjutningar-polisen-unga-anvander-det-som-en-leksak

https://www.friatider.se/raketattack-mot-poliser-i-kronogarden

9 reaktioner till “Har Sverige tandlösa lagar mot nyårsraketer eller är det polisen som inte gör sitt jobb?

 1. Vänsterliberala oikofober till makthavare i symbios med en viss kategori medborgare som är representanter för ondskan ger detta utfall.
  Märkligt att just ökända områden som domineras av en viss kategori individer sticker ut även i detta sammanhang. Man ska ju ”ha flytt till tryggheten”…
  Men hade svensken röstat annorlunda så hade inte detta varit Pajaslandet Absurdistan idag.
  Sänk skatten, avveckla bidragen.

  Gillad av 1 person

 2. Ja, absolut, Sverige har upprörande tandlösa lagar mot just nyårsraketer!!!
  Nu krävs krafttag av polisen och rättsväsendet.
  Så här kan vi ju inte ha det varje nyår. Det smäller och natthimlen lyses upp av stjärnregn och våra stackars små hundar blir vettskrämda.
  Näääe, krafttag krävs nu!

  Gilla

 3. För mig får skiten gärna förbjudas eller enbart säljas till godkända arrangörer av fyrverkerier vid typ nyår och valborg!

  Gilla

 4. Allt handlar om att vilja, men vill man inte göra ändringar från högre ort så blir det ingen ändring hellre. Hade alla eftersträvat samma sak så hade de redan hänt, men vi lever i värld där politiker inte vågar ta konsekvenserna då blir det problem. När ingen vågar se lösningar så är det lättare att skapa problem, problem som vi vanliga människor får ta hand om, problem som vi får lära oss leva med. Allt för att dessa politiker inte vågar ta konsekvenserna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s