Okvalificerade tolkar hotar rättssäkerheten utan repressalier

Sverige är ett av få länder i världen som på skattebetalarnas bekostnad erbjuder gratis tolk till alla invånare som inte kan språket oavsett hur länge du har bott i Sverige och det nyttjas inom såväl sjukvården som rättsväsendet och asylprocesser.

Detta är inte bara en gigantisk utgift, dessutom är det ett hot mot rättssäkerheten eftersom det i en granskning som SVT gjort visar att tolkbranschen har stora brister.

En dålig tolkning kan till exempel sabotera en rättegång eller ett asylärende. I statens tillsyn av de auktoriserade tolkarna, där det förekommit flera fall där tolkarna agerat olämpligt, läggs dock många ärenden ned när ord står mot ord och den tolk som saknar auktorisation kan fortfarande få nya uppdrag även från myndigheter.

De auktoriserade tolkarna i Sverige måste genomgå prov och står under tillsyn av statliga Kammarkollegiet som kan dela ut varningar eller dra in auktorisationen – genomgången visar dock att det är mycket ovanligt, vilket i sig är väldigt allvarligt eftersom det påvisar att samhället inte reagerar när det förekommer brister.

Av 49 ärenden som SVT gått igenom, där auktoriserade tolkar anmälts till Kammarkollegiet under perioden 2015-2020, har tolken fått en varning i tio fall. I fyra av dessa har auktorisationen dragits in och i inget av dessa fall har ord stått mot ord på någon avgörande punkt.

Det krävs allvarliga fel för en indragning. I ett fall har det handlat om flera bedrägerier. I ett annat fall att tolken uppmanat en asylsökande att inte smutskasta islam.

Fyra av fem anmälningar avskrivs, ofta med hänvisning till att ord står mot ord. Av de ärenden som avskrivits har anmälningarna i fem fall gjorts av myndighetsföreträdare, bland annat en kriminalinspektör vid polisen och en lagman vid en tingsrätt.

15 anmälningar gjordes av olika tolkförmedlingar, 11 av olika företrädare för myndigheter, i 10 fall är anmälaren okänd och i övriga fall har anmälan gjorts av privatpersoner, jurister eller andra tolkar. I ett fall har en indragning av en auktorisation upphävts av förvaltningsrätten.

En indragen auktorisation behöver dock inte vara något tungt straff, vem som helst kan nämligen jobba som icke-auktoriserad tolk och räkna med uppdrag, vilket innebär att oskyldiga kan dömas medan skyldiga går fria i exempelvis rättsprocesser samt människors livsöden påverkas i migrationsprocesser – allt på grund av dåliga tolkar.

Egentligen är det inte förvånande – ännu ett bedrägeri där man slösar med våra skattemedel utan rim och reson samtidigt som ingen ids ta tag i problemet. Låter som Sverige i ett nötskal!

Det är klart att människor som bott i landet i 18 år ska få gratis tolk, ”stackars” människor som inte haft tid eller ork att lära sig språket i det land man valt att bosätta sig i och självklart anlitar myndigheter, landsting samt statliga inrättningar vilken tolk som helst oavsett om de är auktoriserade eller inte – det är nämligen inte de som betalar personligen!

#onlyinsweden

#vibetalar

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tolkar-anklagas-for-allvarliga-fel-anmalningar-laggs-ned-nar-ord-star-mot-ord

5 reaktioner till “Okvalificerade tolkar hotar rättssäkerheten utan repressalier

 1. Ord behöver inte stå mot ord om alla samtal spelas in och snabbgranskas av andra tolkar, så att allvarliga fel kan rättas till. Man behöver heller inte lägga ned fall, men i så fall stämma tolkens företag, samt ev. få tolken kickad om denne begår allvarliga fel.

  Gillad av 1 person

  1. I Kina har man nu börjat med att live-sända rättegångar. Rättegångar skall ju var offentliga, så varför inte offentliga via internet. Enligt lagen i Kina får man inte neka någon att närvara vi en rättegång, till exempel genom att begränsa antalet platser i rättssalen. Det har medfört att man tidigare har tvingats hyra en hel stadium för att få plats med åhörarna i vissa fall. Kina blir alltmer avancerat när det gäller teknologin. Det betyder även att envar kan spela i en rättegång, vilket är förbjudet i Sverige. Inspelningen skall vara offentlig handling i Sverige, men i praktiken har man lindat in allt i processer som i verkligheten betyder hemliga rättegångar som inte kan kollas.

   Gillad av 1 person

 2. Det som faktiskt gör mig överaskande glad och förvånad är online det nu stämmer, att SVT har gjort en granskning och vågar framföra kritik. Det kanske finns hopp ändå. Tack för fin blogg dessutom, jag glömde säga det sist.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s