Region Skånes nya journalsystem är inte bara kostsam utan kan även vara en säkerhetsrisk

Fascinerande att Region Skåne inte gjort en konsekvensanalys innan man gjorde en investering på drygt en miljard kronor för att införa ett nytt digitalt amerikanskt journalsystem.

Varför gjorde till exempel inte Region Skåne som Västra Götaland, som köpt in samma amerikanska journalsystem men till skillnad från Region Skåne valt att göra ett strategiskt vägval genom att skydda invånarnas känsliga patientuppgifter i egna servrar?

Dessutom kan man fråga sig varför överföringen av patientuppgifter till Cerners servrar pausades först i torsdags när SVT Nyheter började sin granskning och det kom fram att det är en säkerhetsrisk att patientjournaler kan lämnas ut till amerikanska myndigheter om det kommer in en begäran enligt lagen Cloud Act, har man från regionens sida inte undersökt sådant här innan man investerade så stora summor?

Att höra hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundblom försöka bortförklara denna grova miss när en ihärdig reporter intervjuar henne är en behållning i sig. Men det är bara skattebetalarnas pengar så det gör inget!

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/regionens-egen-analys-visar-pa-risker-med-nya-journalsystemet

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/vgr-ett-strategiskt-vagval

3 reaktioner till “Region Skånes nya journalsystem är inte bara kostsam utan kan även vara en säkerhetsrisk

    1. Det är i klartext inskrivet i USAs lagar. Allt någon lägger inom räckhåll för USA blir del av massövervakningen och propagandastyrningen. Det som dom inte får serverat på så sätt försöker dom hacka.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s