Nu tas första steget mot att eventuellt återförstatliga skolan

I morgon kommer regeringen och samarbetspartierna tillsätta en utredning om hur ett förstatligande av skolan ska gå till, vilket står inskrivet i Januarisamarbetet. Utredningen ska omfatta samtliga skolformer utom förskolan och den kommunala vuxenutbildningen.

Jag hade gärna sett ett förstatligande av skolan, så på den här punkten är jag för ovanlighetens skull överens med L som starkast driver denna fråga. Men eftersom Centerpartiet förväntas sätta sig på tvären kan det bli svårt att få igenom och sådana här utredningar brukar som bekant dra ut på tiden. När partiernas olika talespersoner för skolfrågor tillfrågades i augusti i år, var det bara L och SD som sade tydligt ja medan övriga vill avvakta utredningen.

Kan de inte införa ett förbud mot religiösa friskolor oavsett religion när de ändå har fokus på skolan?! Det lär nog tyvärr förbli en utopi eftersom det fortfarande bara är Socialdemokraterna som vill genomföra den förändringen.

https://www.lararen.se/nyheter/fackligt/statlig-skola-sa-sager-politikerna

Bildkälla: Aftonbladet

7 reaktioner till “Nu tas första steget mot att eventuellt återförstatliga skolan

 1. Första steget mot att förbjuda friskolor och många som studerar där blir besvikna. Som tur är hinner de flesta bli klara innan det är slutfört.

  Gillad av 1 person

 2. Tror också att förstatligande av skolan är rätt väg att gå.
  Nästa steg är att få bort de styrande vänsterliberala oikofoberna och istället få företrädare med sunda konservativa värderingar som har Sveriges och svenskarnas bästa för ögonen.

  Gillad av 1 person

 3. Vad jag kan minnas när jag gick i skolan, främst 40- och 50-talet, fanns det bara två privatskolor, Franska Skolan och Stockholms Tekniska Institut, båda med erkänt mycket hög utbildningsnivå och gräddan av svensk utbildning – och en nagel i ögat på den dåvarande enpartistaten Sverige. Detta var alldeles efter kriget och Sverige hade byggt svenska utbildning efter samma modell som Nazi-Tyskland. Skolan skulle inte bara förmedla utbildning, men även vara en indoktrinering för lojalitet mot regimen. Sovjet var föraktligt och USA var modellen alla skulle dyrka. (S) var landets enda tänkbara regering och skulle slaviskt följas, medan oppositionen mer framställdes som en demokratisk dekoration. Vi får väl se vad som händer nu, förhoppningsvis går det att hålla politiken borta från utbildningen.

  Gilla

 4. De första stegen mot en minskning av importen av utlänningar har ännu inte rapporterats.
  Det vore glädjande med ett återförstatligande av skolan. Processen kommet bara ta 9 år. Fördelarna blir många, plötsligt blir alla skolbarn intelligenta, glada och läraktiga. Med förstatligandet följer automatiskt 12 000 välutbildade och hängivna lärare som alla kan se fram emot en könsneutral skola med jämlik fördelning av olika människoraser. Alla kommer där att vara värda lika mycket och alla kommer att ha lika mycket att säga till om kring vilka böcker som ska ingå i undervisningen. Om någon känner obehag inför olika moment i undervisningen har denna person rätt att begära att läraren ska avskedas.

  Gilla

 5. Förstatliga skolan? Det blir arbete för tusentals byråkrater. Kan vi gissa vilka politiska schatteringar de tillhör. Nej nej nej. Det kommer att bli ett elände.

  Gilla

 6. En statlig skola tror jag är rätt väg, det viktigaste är att skolan bygger på vetenskap, beprövade sätt och att vi sätter eleverna i första rummet. De är och förblir barnen som är vår framtid, som vi bygger blir det. En annan viktig sak är att skolan inte blir politisk, skolan ska styras av lärda människor. Politik och politiska beslut har visat sig vara en katastrof för den svenska skolan, så detta fel ska inte begås igen. Så länge vi släpper in politiker i skolans värld kommer de att finnas politiska extremister som sätter sin tro till sina politiska visioner först och de är just detta som måste undvikas, alla har vi facit för hur det har gått för den svenska politiska modellen/skolan och det är ingen rolig upplevelse varken för elever, lärare eller för Sverige.

  Gillad av 1 person

 7. När skolan var statlig så var lärarnas löner och förmåner i paritet med riksdagspolitikernas löner och förmåner.
  När skolan kommunaliserades nedgraderades lärarna och politikerna uppgraderades…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s