Hur tillser man att de nya coronarestriktionerna når hela befolkningen?

I Sverige pratar vi som bekant inte om problemet med att smittan är som störst bland personer med utländskt påbrå, men i våra nordiska länder är det en ständigt pågående diskussion i kampen för att minska antalet smittade coronapatienter som belastar vården.

Jag har i flera artiklar belyst hur Norge hanterat denna fråga, där det tydligt framgått att invandrare med icke-västlig bakgrund stuckit ut i statistiken, varför man satt extra fokus på att få ut informationen till dessa grupper. I Danmark har det också konstaterats att det är människor med annan etnisk bakgrund som fyller upp sängarna.

Det var Dansk Folkepartis talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor som ställt frågan till ansvarig minister i Folketinget om hur många med annan etnisk bakgrund än dansk som varit inlagda med Covid-19 i Danmark från den 1 mars fram till nu, där svaret blev 1.329 personer. Det motsvarar 26% av de totalt 5.052 inlagda coronarelaterade patienterna, vilket betyder att de är överrepresenterade.

Enligt statistik från Danmarks Statistik, utgör invandrare och ättlingar 14% av befolkningen i landet, där enbart invandrare utgörs av 10 av dessa 14%.

I november utgjorde patienter med annan etnisk bakgrund än dansk 36% av de coronainlagda, i oktober 32% och i augusti utgjorde de över hälften av de inlagda, 57%.

Coronasmittan drabbar helt klart de med socioekonomiskt dålig ställning hårdast.
Dessa grupper står ofta för så kallat ”frontlinjearbete” där de kommer människor nära över en längre tid samt dessutom bor de i regel dubbelt så många jämfört med vanlig etnisk nordisk husstandard. Det är några faktorer som kan förklara de höga smittotalen.

Därtill har vi språkbarriären som försvårar kommunikationen av exempelvis råd och restriktioner som alla måste förhålla sig till för att det ska vara möjligt att få ned smittan.

På det området brister om inte annat Sverige, där man varken kommunicerade sms:et från MSB på fler språk än svenska och inte likt våra grannländer arbetat aktivt med att engagera representanter från invandrarmiljöer som kan hjälpa till att sprida budskapet så att det når ut ordentligt där det behövs mest.

Jag ställer mig därför tveksam till om Sveriges nya restriktioner kommer att få önskad effekt. Så länge våra politiker inte vågar prata om problemen och förmedla dylik information till allmänheten, lär vi stå kvar och trampa på samma ställe som tidigare medan vårdpersonalen dukar under.

#onlyinsweden

#vigillarintefegapolitiker

Källa: Berlingske

10 reaktioner till “Hur tillser man att de nya coronarestriktionerna når hela befolkningen?

 1. Det är ojämlikhet och vidöppna gränser som har skapat trångboddhet och det är det nordliga klimatets d-vitaminbrist som gör att invandrare drabbas särskilt hårt. Det är de senaste 30 årens EU-vurmare som har förstört beredskapen mot sådant här, med sitt satans ”just-in-time” som gör att liemannen kan skörda extra offer bland invandrare, efter att de har kvävts till döds långsamt.

  De trodde på lögnerna från imperialistiska girigbukar som lockade hit dem, i syfte att skapa bostadsbubbla, men blev en ny underklass i Sverige och efter att ha riskerat livhanken i imperialismens krig och misär, samt i gummibåt på Medelhavet, så ska de nu kvävas till döds.

  Regeringens åtgärd, sent om sider, är ett SMS… men knappast om D-vitamin. Det säger allt om deras rasism. De är inte bara mördare som är för etnisk rensning och reaktionär sekterism. De är rasistiska massmördare.

  Gilla

 2. Det är inte informationsbrist som gör att dessa människor både smittas och sprider smittan till andra inklusive svenskar. Man bryr sig inte om den info man får av ett flertal orsaker. En orsak är bristande normalkunskap (vad är ett virus, hur smittar ett virus osv.), en annan orsak är att ”händer det så händer det, det är guds vilja”, en tredje orsak är att man förstås inte litar på myndigheterna osv osv. Det finns massor med orsaker. En som säkert gäller för många är ren hänsynslöshet, man hoppas inte drabbas och struntar fullkomligt om man för smittan vidare till en svensk. Lojaliteten mot landet som erbjudit dem fristad är noll, zero.

  Men, det är fanimej inte brist på info, det kan jag garantera! Jag är mycket och konkret insatt i detta. Vi kommer att fortsatt få se hur staten, regeringen, hanterar det ökade smittan och smittspridningen hos dessa människor som brist på information, dvs att det är nån myndighet som inte gjort som den ska. De där människorna kommer att ursäktas oavsett vad de håller på med.

  Det är ju precis samma sorts ursäkter och förklaringar som anförs av regeringen när de begår brott. Det är samhällets fel, dåliga bostäder, för få möteslokaler och all den där skiten.

  De som fått förmånen att bli behandlade i respiratorer, försök se om ni kan få ut några siffror på det. Jag har tillgång till siffror från ett sjukhus men skulle självklart aldrig publicera denna info, aldrig.

  Personligen tycker jag att det är ett jävla sätt av jävla hänsynslösa människor som inte lyder vårt lands lagar. Kanske kommer någon form av rättvisa med Corona.

  Gilla

  1. Sverige ligger minst 20 år efter i utvecklingen. SMS strulade man med i Kina för 20 år sedan, det fungerade lika dåligt där som idag i Sverige. I Sverige läger man upp information på webben eller på media, och folk måste leta efter den och gå och hämta den. De flesta bryr sig inte. I dag i Kina skickar man ut informationen, entydig och lättförstådd, direkt till innevånarna, som personligen får den. Appen heter WeChat och hanterar alla språk, ljud och bild, för de som har syn eller hörselproblem. Teknologin är gratis tillgänglig för Sverige, men svenskarna är alldeles för tröga och efterblivna för att bry sig.

   Gilla

  2. I Norge har man samma problem, men betydligt färre invandrare och där har man lyckats få ned talen sedan man engagerat representanter från invandrarmiljöerna, främst kvinnor, som hjälpt till att sprida informationen både IRL och på sociala medier. Just saying.

   Gilla

 3. Klanledningen har makt över klanmedlemmarna. Klanledningen är oftast begåvade människor med djupa kunskaper om det svenska välfärdssamhället. OM det nu var så att några klanmedlemmar inte fattar elementa skulle självklart klanledningen kunna informera bestämma hur de ska agera.

  Men, det kan ju också vara så att klanledningen av olika skäl vill att smittan ska spridas. Kan man sätta bombbälten på barn är det väl en skitsak att låta eget folk bli vandrande smittbomber. Något syfte fyller det, för alla i de utsatta områdena har tillgång till korrekt info.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s