Skapade populär musikscen där båda könen fick uppträda – dömdes till sex månaders fängelse

Det finns många hjältar och hjältinnor i Iran som vågar stå upp mot mullornas diktatur där kvinnoförtrycket är utbrett. Oftast brukar jag lyfta kvinnor som straffats efter att ha kastat den förhatliga hijaben som tvingats på dem, men det finns även många män som står upp i kampen för ett fritt Iran där man inte gör skillnad mellan könen.

Kamyar Sheykh är en av dem och han närde en dröm att starta ett oberoende skivbolag för att stödja musiker i sitt hemland Iran. Drömmen började ta form när han studerade på universitet i Österrike och efter avslutade studier återvände han hem 2014, där han startade ett enkelt café, serverade kaffe från en espressomaskin han tagit med hemifrån samt förvandlade stället till en blomstrande musikscen som spände över många genrer.

Hans skivbolag, Teheran Sessions, blev centrum för en växande rörelse i Iran, men drömmen höll inte. Myndigheterna fick upp ögonen för dessa framträdanden där kvinnor beblandade sig med män, inte bar hijab samt det smugglades in flaskor med alkohol och olagliga droger. Kamyar fick flera varningar från myndigheterna, men valde ändå att fortsätta verksamheten.

I början av 2019 slog polisen till på Kamyars Tech Café efter att kvinnliga sångare setts uppträda och arrangören arresterades för att ha skapat en atmosfär av prostitution. Kamyar fick tillbringa sex nätter i fängelse, där han delade cell med en mördare och var tvungen att betala 83.000 USD i borgen. Han dömdes sedan till sex månaders fängelse, men frikändes till slut efter en lång juridisk kamp som lämnade Kamyar ekonomiskt utblottad och oförmögen att arbeta i musikbranschen i Iran igen.

Kamyar säger själv att han inte orkar börja om från ruta ett igen, även om det finns goda förutsättningar att likt den internationella musikscenen skapa något liknande i Iran.
-”Jag tänkte att om jag sade till män att de kan få sjunga samtidigt som jag nekade kvinnor så hade det inte varit rättvist. Det står inget sådant i Koranen, det finns ingenting som säger att det är dåligt med kvinnor som sjunger och när jag såg de spirande talangerna samt den gemenskap vi skapade var jag verkligen glad över det. Jag betalade ett högt pris, men jag är glad över att det var så många sångare som fick chansen att uppträda på scen. Kvinnliga artister samt könsblandad publik är ovanligt i Iran och licensieringen är väldigt restriktiv, oftast är det förbehållet stora namn som uppträder på teatrar. Många av de musiker som spelade på Tech Café hade aldrig stått på en scen innan och efter att cafét stängdes ned har deras möjligheter att uppträda reducerats till enbart deras följare på sociala medier.”

Återigen en inblick i hur präststyret gör allt för att strypa folkets glädjeämnen och tvinga människor att leva efter påhittade religiösa dogmer. Bedrövligt och all heder åt de som orkar kämpa!

https://english.alarabiya.net/en/features/2020/12/15/Iranian-sentenced-to-six-months-in-prison-for-organizing-mixed-gender-concerts

En reaktion till “Skapade populär musikscen där båda könen fick uppträda – dömdes till sex månaders fängelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s