Försäljning av medborgarskap – en ny inkomstkälla för den svenska staten?

Det är inte bara tusentals fattiga nigerianer som varje år flyr landet i jakt på ett bättre liv i Europa, vartefter politisk instabilitet och polisbrutalitet genererar en växande motvilja hos befolkningen börjar nu även de rika lämna landet.

En växande grupp med förmögna nigerianer som köper så kallade ”gyllene visum” eller utländska medborgarskap har ökat markant det här året. Många väljer till exempel att köpa ett medborgarskap i Malta för minst 800.000 EUR, eller så väljer man att skaffa sig ett medborgarskap i någon av de andra 92 länderna runt om i världen som erbjuder förmögna individer att bli medborgare för en avgift som ibland är så låg som 100.000 USD, men för det mesta uppgår till flera miljoner dollar.

Det hela ses som ”win-win” för alla inblandade parter eftersom landet som man köper in sig i får nödvändig utländsk investering, medan den nya medborgaren får nya pass som öppnar upp världen.

Ett av världens största rådgivningsföretag för medborgarskap, Londonbaserade Henley & Partners, bekräftar att ansökningar från nigerianer ökade med 185% under januari till september i år, vilket gör gruppen till den näst största nationaliteten efter indier som ansöker. Över 1.000 nigerianer har enbart det här året efterfrågat medborgarskap i ett annat land genom firman, vilket är anmärkningsvärt då man aldrig varit med om att så många människor kontaktat dem tidigare. Coronaviruset kan också ha bidragit till att många vill ha en plan B.

Men att ”flyga ut” från Nigeria är inte helt lätt under pandemin och bara 26 länder tillåter personer med nigerianska pass inträde utan visum. Både Storbritannien och Europas Schengenzon kräver giltigt visum för nigerianer. För de rika är detta krångligt för de som vill besöka ett EU-land, så de köper sig helt enkelt ett medborgarskap i ett land som har visumfri access till Europa. Många väljer att köpa ett medborgarskap i Karibien eftersom de är billigast och medför den eftertraktade visumfria accessen till Europa. Att vara medlem i ett land med mer stabil valuta är också något som attraherar de mer välbeställda.

Med tanke på antalet ansökningar som behandlats av medborgarskapskonsultföretaget, skulle en försiktig uppskattning av det belopp som nigerianerna investerade i medborgarskapsprogram bara i år uppgå till över 1 miljard dollar.

Men förlusten av förmögenhet i Nigeria får allvarliga konsekvenser för sysselsättningsnivån i landet. Med rika affärsmän som investerar sitt kapital utanför Nigeria snarare än i det, finns det mindre finansiering för lokala företag eller statliga projekt som annars skulle kunna skapa sysselsättning, vilket i sin tur får fler fattigare nigerianer att vilja migrera i jakt på bättre arbetsmöjligheter.

Det blir till slut en negativ spiral – ju mer rikedom som tas ut från Nigeria, desto färre jobb får de fattigaste, vilket innebär fortsatt stora migrantströmmar till Europa.

Men de länder som är i behov av utländskt kapital kommer så klart inte göra avkall på sina ”golden visas” bara för att i längden bidraga till att minska migrantströmmarna då kapitalet istället stannar i det egna landet, lika lite som de som tjänar på människohandeln – såväl människosmugglarna som europeiska höjdare högre upp i näringskedjan – inte kommer vilja strypa denna lukrativa inkomstkälla.

Cirkeln är sluten och pengarna talar sitt tydliga språk, varför skådespelet från EU:s sida som påstår sig vilja införa en mer restriktiv migrationspolitik lär fortgå under lång tid framöver, medan man bara fortsätter skjuta problemet framför sig.

Att sälja medborgarskap verkar dock vara en god inkomstkälla, så det kanske är en bransch som den svenska staten ska överväga att ge sig in i? Vi är redan vana att skänka bort medborgarskap till kreti och pleti utan några som helst krav, så varför inte tjäna en slant på det när vi ändå är i gång?! För att inte tala om alla svenska pass som redan finns ute på svarta marknaden. 😇

#followthemoney

https://www.aljazeera.com/features/2020/12/10/wealthy-nigerians-buying-citizenship-overseas

8 reaktioner till “Försäljning av medborgarskap – en ny inkomstkälla för den svenska staten?

 1. Glöm inte att detta inte bara gäller de som är förmögna och inte bara till Sverige, utan även från Sverige. Inte heller bara Nigerianer. Även svenskar flyr ju skattfascismen, massövervakningen och förtrycket i Sverige. Ett flertal länder erbjuder bosättning och medborgarskap till högutbildade erfarna personer som är viktiga för landets välfärd och utveckling, utan betalning. Sverige sägs erfara den högsta utvandringen någonsin idag som välutbildade och kompetenta entreprenörer flyr Sverige och bosätter sig i mer vänligt inställda nationer. Detta utan att behöva betala något. Folkutbytet. De som köper sina medborgarskap är dessutom ofta personer med högst tvivelaktig bakgrund. Sverige är ju välkänt som en fristad för kriminella och terrorister på flykt undan rättvisan i sina hemländer. I Sverige får dom skydd som ”flyktingar”. Att sälja medborgarskap är inte bara en god inkomstkälla, medborgarskap ”betalas” även med en hög utbildning eller annan erfarenhet och kompetens. Att starta och bygga företag och skapa jobb.

  Gillad av 1 person

 2. Sverige har ju i decennier framgångsrikt deltagit i dessa affärstransaktioner med människor.
  Men eftersom vi är ett land med hög och god moral så har våra kloka politiker låtit bli att ta emot pengarna från de nya medborgarna. Våra politiker bestämde sig i sin välvillighet och klokskap för att de icke föraktliga beloppen skulle få stanna hos transportörerna. Sverige har därför en mycket god relation till många transportfirmor snart sagt klotet runt. Undersökningar visar att de nya svenskarna är mycket nöjda med den affärsuppgörelsen. Tilläggas skall att Sverige är en storkund hos dessa transportfirmor, vi lägger stora beställningar ett par gånger i månaden.
  Förr var Sveriges motto väldigt inskränkt, ”Sverige, ett hem för det svenska folket”, tänk så egoistiskt. Nä, Sverige har nu blivit hyllat och fått mycket goodwill för sitt nya, moderna motto, ”Sverige, ett land för all världens folk”.

  Visserligen är det måhända en förlust att inte ta emot det erbjudna arvodet, men Sverige har nu berikats ofantligt på alla möjliga sätt och vis av de nya medborgarna. Sverige ör nu ett rikt land!

  Gillad av 1 person

 3. Det är väldig bra att veta myckeet men ju mer man vet ju rädder blir man
  Och ju dummare inser man att vår regering är

  Alla varningar och falska pass, medborgarskap, brottsvåg och handel om
  Fribiljetter till hela EU som kommer leda till massinvandring för att plundra välfärden
  För även om de är rika vill de komma till det generösare landet.
  Så de kan hämta hela släkten som blir försörjd, samtidig som
  De behåller sina rikedomar i hemlandet.
  Svenska politiker gör invandrare dubbelt så rika.
  Och svenskarna dubbelt så fattiga

  Permanent uppehållstillstånd eller tillfälligt uppehållstillstånd
  Är i verkligheten samma sak enligt Svenska jurister.

  Alla som fått tillfälligt uppehållstillstånd har fått permanenta uppehållstillstånd
  Efter några år. Det är bara Sverige som är så generösa.
  Juristerna skrattar och säger det är bara ett politiskt spel.
  De låtsas skärpa migrationen när folk blir arga.
  Men gör tvärt om.
  Svenska politiker ljuger om lagar som vi ska rösta om och
  Är det största hotet mot demokratin.

  Det finns ingen demokrati värt namnet
  när de ljuger om lagarna och reglerna
  De gör allt för att låta som de ska är för stramare asyl invandring.
  Men gör tvärt om allt för att ge alla asyl.

  Gilla

  1. Det kallas ”folkstyre”, maktelitens metoder att styra folket. Metoden uppfanns av romarna, Acta Diurna, världens första dagliga tidning, där innevånarna upplystes om vad makten ansåg dom skulle veta, och allt uteslöts som makten inte ansåg att allmänheten borde få veta. Nazisterna fulländade systemet och det tillämpas idag i Sverige. Makteliten i Sverige är nu väldigt orolig för oberoende media och bloggare har börjat punktera ballongen, så nu letar man desperat efter metoder att tysta de oliktänkande, som att införa ny regler mot ”desinformation” och ”näthat”, och även ändra grundlagen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s