Klimatojämlikheten i Sverige måste stoppad så de rikaste ska betala för den klimatskada man orsakar

Oxfam, den globala hjälporganisation som för några år sedan hamnade i rampljuset när det blev känt att några av deras hjälparbetare utsatt minderåriga flickor så unga som 12 år för våldtäkt och sexuella övergrepp i Manila, har tagit fram en ny rapport som påvisar att den halva av befolkningen som har lägst inkomster släppte ut 4 ton koldioxid per person och år, medan den rikaste procenten släppte ut 43 ton, varför det nu behöver införas styrmedel som säkerställer att de som släpper ut mest också minskar sina utsläpp mest, varför de får betala mest för den klimatskada man orsakar.

Rapporten ”Svensk klimatojämlikhet”, som släpps i morgon, visar att de 10% med högst inkomst i Sverige släpper ut fyra gånger mer per person än de 50% med lägst inkomst och 24 gånger mer per person än de som befinner sig i den fattigaste hälften av jordens befolkning. Nu krävs således ”kraftfull politisk handling” för att få ner de svenska konsumtions­utsläppen och som av en händelse har den parlamentariska miljömålsberedningen i riksdagen redan fått ett uppdrag om att ta fram en strategi för hållbar konsumtion och ska bereda frågan om mål för konsumtionsutsläppen. Jippi!

För att vi ska kunna uppnå målet med 1,5 graders uppvärmning måste koldioxidutsläppen tydligen minska med cirka 2,1 ton per capita år 2030, vilket innebär att utsläppen för den rikaste procenten i Sverige måste minska med 95% på mindre än tio år. Utsläppen för de rikaste 10% behöver minska med cirka 87% och minsknings­takten per capita för denna grupp måste vara snabbare än tidigare.

Enligt skribenterna är utsläppen starkt kopplade till inkomst och ju mer pengar en person spenderar, desto mer släpper den i nästan alla fall ut. Den största skillnaden i vad olika inkomstgrupper lägger sina pengar på är att höginkomsttagare reser mer, både med bil och flyg. Det är även denna grupp som har störst möjlighet att minska utsläppen, för den som spenderar större delen av sin inkomst på mat, hyra och det allra nödvändigaste har inte i närheten av lika stora möjligheter att minska sina utsläpp som den som flyger flera gånger om året, äger flera bilar samt köper kläder och prylar för tiotusentals kronor.

Man föreslår således extra avgifter på varor och tjänster som är särskilt utsläppsintensiva, avgifter vid köp av bensin och diesel samt flygresor och särskilt utsläppsintensiva varor såsom tunga personbilar. Vidare kan sänkt moms på klimat­vänliga tjänster, stöd till delnings­ekonomi, införande av klimatkrav i upphandlingar och i nybyggnation inklusive utsläpp från byggfasen vara tänkbara åtgärder tillsammans med införandet av förbud för nyförsäljning av bensin- och dieselbilar samt ett stop för försäljning av fossila bränslen. Ja, för alla i Sverige har råd med elbilar och elen räcker dessutom till för detta!

Summa summarum konstaterar skribenterna att ingen av inkomstgrupperna i Sverige ligger på en hållbar utsläppsnivå, utan de allra flesta svenska medborgare har använt och använder mycket mer än sin rättvisa andel koldioxid så nu är det dags att ta ansvar och betala. Shame on us!

Men vi måste så klart även tänka på låginkomstländer så att de får tillgång till klimatfinansiering för att kunna bygga upp sina ekonomier på ett hållbart sätt och för att få stöd att hantera klimat­krisens effekter. För även om Sverige ger relativt stora summor i klimatbistånd är det inte utöver det ordinarie biståndet, så Sverige bör åtaga sig att ge klimatfinansiering i tillägg till biståndsramen på 1% av brutto­nationalinkomsten, eftersom den betalning för klimatskadan vi ställt till med inte bör ske på bekostnad av viktigt bistånd för demokratisk utveckling. Så klart – vi lånar så gärna mer pengar för att betala åt andra länder!

I en tid när landet befinner sig i ekonomisk kris, anarkin är ett faktum, medborgarna är otrygga, folket splittrade, välfärden nedmonterad, skolorna och vården går på knäna, polariseringen är total och den oansvariga migrations- och integrationspolitiken dagligen påminner oss om sitt kapitala misslyckande, är det alltså klimaträttvisa vi ska lägga pengar, tid och resurser på i Sverige! Betänk då också att en stor del av svenska folket gått på hela klimathysterin och tycker att det här är något jätteviktigt att satsa på – man tror inte det är sant och idiotin vet inga gränser. 🤦‍♀️

#onlyinsweden

#followthemoney

#vembetalar

https://www.dn.se/debatt/rika-svenskar-maste-minska-utslappen-med-90-procent/

7 reaktioner till “Klimatojämlikheten i Sverige måste stoppad så de rikaste ska betala för den klimatskada man orsakar

 1. Uppenbarligen ger sig inte PK-folket förrän allt som är gott, trevligt och roligt är förbjudet eller sönderbeskattat.
  Det ankommer på väljarna att förhålla sig till det…

  Gillad av 1 person

 2. Men snälla nån, detta är ju totalt crazy, fullständigt vansinnigt. Rika svenskar eller svenskar överhuvudtaget behöver inte göra ett skit. Själv ska jag göra det motsatta, jag ska nämligen öka mina koldioxidutsläpp, inte fördubbla, inte tredubbla utan tiodubbla utsläppen. Jag ska elda spillolja så det står härliga till. Pilutta Oxfam, där fick ni så ni teg!

  Gillad av 1 person

 3. Jag ska också köra bilen på tomgång utan katalysator och maxvarva emellanåt samtidigt som motorcykelmotorn, också utan katalysator, för den har jag lite finurligt demonterat, får stå och puttra och maxvarvas så fort jag kommer åt. Som sylt på gröten så startar jag förstås mina två gräsklippare som får stå och gå på fullvarv. Som om inte detta vore nog så kör jag min oljepanna på en blandning av diesel och spillolja så det ryker som fan. Men vänta det är inte slut än. Som krydda på laxen kör jag igång min hemmagjorda smältugn för aluminium och mässing och den ugnen drivs också på en blandning av spillolja och diesel. Nu tror ni kanske att det är slut? Nä då jag har mer att komma med. Jag har också en fristående tvåtaktsmotor som jag sätter till extra tvåtaktsolja så det ryker och vrålar som fan. Som lök på biffen och lite extra piff så bränner jag förstås lite däck också. Visst är det härligt när det ryker och doftar bränt gummi? Vad grannarna tycker? Who cares. De lär väl sälja och flytta snabbt som en avlöning antar jag.

  Gillad av 2 personer

 4. Problemet som jag ser med Sverige är att inget tillåts förändras. Elbilar, OK, men dom skall gå i 120 Km/t och kunna köra 50 mil, och skall vara suvar. Då blir dom värre miljömonster än gamla fossilfordon. Alla kör bil till jobbet, dagis, skolan, stormarknaden, osv för kommunen har lagt avgifter på lokaltrafiken vilken gör den dyr. Alla skall ha hela huset varmt 24 immar om dygnet. I Kina använder vi digitalkulturen, vi behöver inte åka med bil och handla, vi behöver inte gå till jobbet var dag, eller att resa på möten och konferenser. Som exempel. Den bostad jag just nu skriver detta från är på 100 Kvm. Hade den haft vattenburen värme skulle en stå på 100% 24 timmar om dygnet. Nu har jag värmepumpar i varje rum som jag kan kontrollera från min mobil var som helst i världen. Rummet jag sitter i är på 20 Kvm, och är uppvärmt, resten av bostaden får bli kall, ingen energiförbrukning. När jag inte är hemma får bostaden bli kall, på vägen hem slår jag på värmen i det rum jag skall använda så det är varmt när jag kommer hem. Tar 10 minuter att värma upp. På det sättet blir energiförbrukningen bara omkring 15% av en traditionell uppvärmning. Tacka digitaltekniken. Sverige utreder.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s