EU bygger nya mottagningscenter i Grekland istället för att skicka tillbaka migranter

När migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann tidigare i år var vi många som hoppades på att EU skulle göra något drastiskt – till exempel agera humant och bistå de tusentals migranter, varav många saknar legala skyddsskäl, som i åratal väntat på asylbesked så att de får hjälp att återvända till sina hemländer.

Men godhetsapostlarna valde återigen att tänka med hjärtat framför huvudet, eller det är åtminstone vad det ska framstå som och beslutade istället att bygga upp ett nytt läger. I dag skrev EU-kommissionen nämligen under ett avtal om en detaljplan som godkänts av såväl grekiska myndigheter som EU och innebär att ett nytt mottagningscenter kommer att byggas upp på ön Lesbos för att stå färdigt i början av september 2021. Syftet från EU:s sida är att hitta en hållbar lösning som erbjuder anständiga förhållanden till migranter och flyktingar som anländer till ön samt även de som redan finns där. Avtalet medför att EU står för finansieringen av bygget – utöver de 121 miljoner EUR som man redan godkänt förra månaden för byggnationer av tre mindre mottagningscenter på öarna Samos, Kos och Lesbos som också kommer att stå färdiga i september nästa år.

EU-kommissionär Ursula von der Leyen deklarerade att avtalet i dag innebär att Grekland och Europa tillsammans skapar snabba samt rättvisa procedurer så att centren enbart blir tillfälliga stopp innan migranter återvänder eller påbörjar sin integrering.

Sveriges stolthet Ylva Johansson fanns också med på ett hörn och proklamerade att det handlar om att få människor att känna sig trygga och se till att situationen med det överfulla lägret Moria aldrig händer igen. Hon påpekade också att detta är ett steg på vägen mot EU:s nya migrationspakt.

Alltihop andas verkligen humanitet och solidaritet! Men när ska EU-topparna någonsin skänka en tanke åt de europeiska medborgarnas trygghet och säkerhet? Hur kan man stå och säga att man med denna lösning kommer att skapa en effektiv process där migranter snabbt kommer att få asylbesked och på så vis antingen släppas in i Europa eller skickas tillbaka, när man är fullt medveten om att det dagligen strömmar in nya migranter som kommer att placeras längst bak i den redan långa listan av migranter som ännu inte fått sina asylsökningar prövade? Hade man skickat hem alla existerande migranter och börjat om på ny kula hade jag kunnat köpa deras entusiasm, men detta är inte trovärdigt.

Det man istället gör är att signalera till omvärlden att Europa fortsätter ha öppna portar för alla de ekonomiska migranter som bara väntar på att få bege sig iväg över havet för att söka lyckan och det är samma sak i Spanien, Italien och på Malta – för att inte tala om Balkanrutten. Återigen ett fiasko och det är vi som betalar!

#swexit

#vigillarintefegapolitiker

#returntosender

https://www.ekathimerini.com/259870/article/ekathimerini/news/eu-greece-sign-agreement-for-new-migrant-center-on-lesvos

6 reaktioner till “EU bygger nya mottagningscenter i Grekland istället för att skicka tillbaka migranter

 1. Ylva är som en sadist. Offret ligger på tortyrbänken och Ylva frågar ”ligger du bra”?
  Skicka tillbaka allihop. Det är galenskap det som pågår. Dyrt dessutom.

  Gillad av 1 person

 2. Å nu ska vi engagera oss i kriget som pågår i Tigray också. Som om inte all annat skit i Sverige vore nog. Ärligt talat så skiter jag i kriget i Tigray. Men vänta bara, snart så öppnar regeringen portarna, öppnar och öppnar förresten de är väl redan så öppna de kan vara, för flyktingar från Tigray.

  Gillad av 1 person

  1. Jag skiter också i det kriget och alla andra krig kring klotet.
   Det enda som berör mig är det krig som pågår här varje dag. Regeringens, politikernas krig mot svenskarna och islams krig mot svenskarna.
   Ut med båda. Kanske kan de dra till Afrika? Tigray? Tchad? Eller till de fina lägren i Grekland? Ryssland kanske blir bäst. Tack Putin för att du behandlar dem efter förtjänst.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s