Coronapandemin har skapat en masspsykos där vi vanliga medborgare är de stora förlorarna

I dag träder ännu en läkare fram som vågar trotsa masspsykosen och skriver klokt om coronapandemin. Det är obegripligt att medan medborgarna i övriga världen protesterar på gatorna mot nedstängningar och utegångsförbud, efterfrågar svenskarna tvärtemot en lockdown samt hårdare restriktioner utan en tanke på hur det kommer att slå mot landet ekonomiskt eller hälsomässigt.

Vad hände med det sunda förnuftet och att människor ska tänka själva istället för att tro på allt som media, som för för övrigt tjänar pengar på att folk är rädda, sprider i ren masspropaganda?

En annan sak som slog mig är att jag för två år sedan hade säsongsinfluensan och då var däckad i två veckor med exakt samma symptom som i Covid-19, då jag även tappade smak- och luktsinnet – vet man således med säkerhet att covidtesterna kan skilja åt säsongsinfluensa och Covid-19? I annat fall förklarar det de höga smittotalen som man skriver braskande rubriker om i media.

Det är för övrigt intressant att nu när WHO nystar i virusets ursprung så försöker man från Kinas sida få det till att viruset inte uppstod där, utan i Indien – trots att det är uppenbart att de första fallen dök upp i Wuhan. Det finns många hundar begravna i allt som rör Coronaviruset och någon eller några har uppenbarligen tjänat på att världsekonomin fått sig en rejäl törn. De vanliga medborgarna är så klart de stora förlorarna, som läkaren i artikeln påpekar och när vaccinen snart rullas ut på allvar kommer återigen pengar att byta fickor.

#followthemoney


”Sverige dödstal stiger, om än långsammare än i våras. Medias larmande har ökat och riskerar att eskalera. Statistik från Our world in data visar att Sverige har haft den högsta underdödligheten i Europa denna höst, men utifrån SCB:s senaste siffror ser det ut att bli en viss överdödlighet från mitten av november. Förhoppningsvis blir den marginell och kortvarig. Det är viktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna.

Situationen är ansträngd, men ingen region är försatt i katastrofläge. Vi måste också komma ihåg att SARS-CoV-2 är ett luftvägsvirus som i många avseenden liknar vanliga influensavirus. Att det kommer en ny våg nu är normalt, under vinterhalvåret gynnas spridningen av luftvägsvirus.

Coronas dödlighet är också likartad en influensa. En av världens främsta forskare, epidemiologen Johan Ioannidis, har bedömt infektionsdödligheten, IFR, för covid-19. WHO delar hans uppfattning. Ioannidis anser att IFR globalt är 0,15-0,20 procent. Vid en vanlig influensa är IFR omkring 0,1 procent, vid en svår influensa 0,2-0,3 procent. Vid covid-19 får fler intensivvård och långtidssymtom och den bör därför klassas som en svår influensa.

Sveriges Folkhälsomyndighet och politiker har i det stora hela hanterat pandemin klokt. Den övriga världen har dessvärre agerat i panik. När bilderna från intensivvården i italienska Lombardiet kablades ut i våras blev vi alla förfärade.

Dessvärre lät politikerna i större delen av världen amygdala, den uråldriga delen av hjärnan som reagerar när vi utsätts för omedelbar fara, stå för beslutsfattandet. Det är lämpligt när vi står inför björnen eller vargen, men amygdala är mindre bra på att hantera mer komplexa problem. Då behövs pannloben, men liksom för tonåringar var kontakten med den delen av hjärnan bristfällig.

Reaktionen på scenerna som utspelade sig på sjukhusen i Lombardiet tillsammans med modelleringar om tiofaldigt högre antal döda än vad det blev medförde att mänskligheten drabbades av den kanske största masshysterin någonsin. Inom loppet av två veckor spred sig oron, som också har en förmåga att bli epidemisk, till i stort sett alla europeiska länder. Lockdown infördes. Världen iscensatte den kraftfullaste nedstängningen av samhället sedan andra världskriget, i förhoppningen om att det skulle minska dödligheten.

Det tragiska är att amygdalas beslut sannolikt kommer att medföra att boten blir värre än soten. Mycket, mycket värre.

De sekundära effekterna av nedstängningen kommer att få konsekvenser i decennier. De drakoniska åtgärderna riskerar att medföra att miljontals barn i fattiga länder inte får vaccinationer och behandling mot malaria; att miljontals människor i fattiga länder dör av tuberkulos för att det saknas resurser att ställa diagnosen; att miljontals människor i fattiga länder svälter ihjäl på grund av den ekonomiska recessionen; att miljontals människor dör på grund av utebliven vård för hjärtkärlsjukdom, stroke och cancer; att hundratals miljoner barns framtid försämras avsevärt av utebliven skolgång.

Nedstängningen medför isolering och världsekonomisk nedgång som sannolikt ökar psykisk ohälsa, missbruk, misshandel, arbetslöshet och oroligheter.

Jag hoppas innerligt att skadorna inte ska bli för stora och att mänskligheten kan lära sig av detta fatala misstag. En klen tröst är att Sverige inte kommer att drabbas värst av dessa sekundära effekter, men de kommer att vara kännbara även för oss. Vi lever dock i ett av världens mest jämlika och jämställda länder med ett mycket starkt socialt skyddsnät. De flesta länder har det inte lika bra förspänt.

Sven Román
Överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri”

https://www.expressen.se/debatt/nu-pagar-den-storsta-masshysterin-nagonsin/

28 reaktioner till “Coronapandemin har skapat en masspsykos där vi vanliga medborgare är de stora förlorarna

 1. Vill man vara en smula konspiratorisk så känns det ibland som att vi är utsatta för ett gigantiskt experiment.
  Hur långt kan man driva folk?
  Hur mycket lagstiftning kan man införa som inte skulle gått annars…?
  Visst avlider folk tyvärr men hur ser siffrorna ut jämfört med andra år med influensa?

  Gillad av 2 personer

 2. Även om Corona är fake så hoppas man ju att företag och myndigheter har lärt sig att ha beredskapslager,att företag tar hem produktion från andra länder,det är inte rimligt att nästan all enklare produktion har förlagts till låglöneländer som tex Kina eller Polen.Ett bra exempel är munskydden som det hölls auktion på under färden från Kina.Den som betalade bäst fick dem.Lager ligger på transportbärare och just in time gäller numera.Så kan man inte ha det.Kanske är Coronan en generalrepetition för en kommande verklig kris.

  Gillad av 2 personer

  1. Det var länge sedan Kina var ett låglöneland. En ingenjör i Kina tjänar mellan två till fyra gånger så mycket som i Sverige, mätt i köpkraft. Sedan är Kina väldigt snabb på att reagera och få saker gjorda, medan länder som Sverige är otroligt tröga, allt skall utredas och ändlöst debatteras. Sedan har Kina en fördel i sin storlek, om en del av landet drabbas kan alla andra delar snabbt mobilisera för att hjälpa den drabbade delen. Sveriges storlek, toppstyrning, byråkrati och splittring gör sådant nästan omöjligt. Skatterna är en katastrof. Jag mätte just en kvinna i kvarteret som berättade att hon just betalt ”avgiften”, alltså motsvarande kommunalskatten i Sverige, för hela nästa år. Hur många av er kan betala kommunalskatten ett år i förskott. Hon fick dessutom 20% rabatt.

   Gilla

   1. Fick jag 20% rabatt så skulle jag omedelbart betala in kommunalskatten ett år i förskott utan att tveka.

    Gilla

   2. tompas11 Det visar hur smart man är i Kina. Kina har ett pensionssystem liknande Sverige. Man betalar in när man arbetar och beroende på hur mycket man betalar får man pension när man blir gammal. Väldigt få betalade, för det var bara en policy som framtida regeringar kunde ändra på. Nyligen ändrade regeringen det och stiftade en lag som framtida regeringar inte kan ändra, och så erbjöd man alla att betala in det man inte betalat tidigare, och då skulle dom få sin pension. Skattekontoren nästan stormades. En dam jag känner hade pengar sparade utomlands, så jag hjälpte henne att föra in dom till Kina. I november nådde hon pensionsåldern, hon betalade in 200,000 kronor, och om hon lever lika länge som sin mor som är 88, får hon tillbaka 1.6 miljoner genom åren. Dessutom går hennes företag utmärkt och hon kan fortsätta hela livet få inkomst från det. För regeringen flödar nu miljarderna in, just som man behöver dom för att ställa om till Dual Circulation. Smart och inte ”svenskt”.

    Gilla

 3. Taktiken att härska genom att skrämma folk har alltid använts.

  Grejen är väl att Corona finns överallt ungefär samtidigt pga vårt sätt att flänga runt klotet. Men i sig är den inte så mycket dödligare eller värre än normalinfluensan. Så nog blev Corona ett streck i räkningen när globalisterna ville ha en gränslös värd…..tänkte inte på det. När man väl förstod att hon är här så använde man Corona till att göra som man brukar, man skrämmer folk mer än vad som behövs. Men inte förstod S och regeringen att om man skräms med en sjukdom så måste man leverera åtgärder som OM det var på allvar. Det faktum att regeringen via Tegnell så tydligt visar att man totalt tappat greppet skadar förtroendet för regeringen. Vår regering är ju van vid att skjuta allt framför sig och skylla ifrån sig. Man skyllde länge på kasperdockan Tegnell, det gick inte längre. Vad brukar makten göra i sådana lägen? Jo man pekar åt ett annat håll, titta där, titta där…. Endast i Sverige funkar inte munskydd” (men väl i andra länder). Nu är WHO:s rekommendation att munskydd ska bäras. Få se vad regeringen säger om det.

  Vi i Sverige har hållits konstant oroade över decennierna. Inte ens en lugn stund kan man få framför tv utan att något utmärglat barn stirrar på min macka och öl.

  Makten har dunkat i svensken att ”vi har det så bra här”. Därför har det blivit möjligt att SIDA för ut pengar till andra länder i stället för att satsa på ett svenskt försvar.

  Har vi det så bra? Kolla pensioner och vad som blir kvar i lönekuvertet. Du betalar skatt men får inte det du lovades längre.

  Utanför Skatteverkets kontor i Göteborg kommer väggarna prydas av målade fittor, läs om detta vedervärdiga som kan ske i denna galenskapens tid.
  https://nyheteridag.se/vaginor-och-bondage-blir-konst-utanfor-skatteverkets-kontor/

  P.S. Det var också i Göteborg som det under 4 års tid gick att driva ett projekt om kameler som skulle berika förorterna och göra livet gladare. Föreningarna fick miljoner, åkte på studiebesök. Nån kamel syntes aldrig till. Däremot importerades kamelmjölk från Holland och salufördes som undermedicin mot alla möjliga sjukdomar. Behållningen i föreningarnas kassor idag är ca 6.000 kr. Livet i förorterna blev inte gladare. Miljonerna är säkert investerade utomlands där de är väldigt glada.

  Gillad av 1 person

 4. Ja tyvärr eller lyckligtvis finns ingen större oro pga viruset. Däremot, N.B. mina siffror kan vara gågra dagar gamlamen trenderna är persistenta.
  avlidna 60-, 250,
  avlidna 70- 750
  och
  avlidna 70+ 6.250.
  Tidigare skrev jag konstaterat smittade
  MEN efter senaste rön så har det visat sig att speciellt det 70+ har getts pallativ vård efter tydliga symtom vilket är ren hoax eller häxkonst.
  Och det helt nya som dök upp i veckan är att man ifrågasätter hela resultatet med testerna dvs totalt stokastiska….
  Med ovan sagla så är dödstalen skapade på felaktig grund eller så har det nya blivit som kallkälla eller För n.b. endasttyp 10% av de avlidna 70+ har vårdats på IVA och den andra vården är inte speciellt tillfrisknande.
  Dagens siffror ser dock bättre ut än i våras för trots samma antal konstaterat smittade på sjukhus (symtom iaf) är endast halva antalet inlagda på IVA i dagsläget.
  Smittan/viruset kan som ofta ha muterat till en mildare variant för ju mildare virus desto mer hinner viruset spridas… ett aggresivt fatalt virus tar ju död på värdfolket snabbare så dessa virus hinner då spridas till färre och då smitta färre osså.
  Och visst har personalen i vården det tufft och visst kan någon IVA vara full och visst är det ”byngligt” med all denna skyddsutrustning
  DOCK är den stora delen av problemet att vi har sämst med vårdplatser, nästan, jämfört med andra länder dvs vi fyller lättare sjukhusen och det blir lättare kris iom att man inte har ett ”slack” i vården utan hela tiden ”bråda dagar” och bra är att säsongsinfluensan såväl som vinterkräksjukan så gott som försvunnit i år vilket avlastat sjukvården… för siffrorna är att det finns 20.000 vårdplatser och som mest har 2.000 varit upptagna i år… och i somras var det under ett par månader under 200 på sjukhus…..
  En underdimensionerad sjukvård har svårt att leverera och med för liten kapacitet i vårdapparaten blir värre/sämre per patient än med lite högre i tak…
  Så varför inte i våras ha permanentat det utökade antalet IVA-platser osv.?
  Brist på persoanl förvisson……

  men vi spenderar för mycket pengar på annat…. för det som fått minst neddragningar under året är ju beviljandet av UT….. att spendera andras surt förvärvade slantar gör gott……

  Gillad av 1 person

 5. Att viruset inte uppstod i Kina, det vet vi redan, och det är verifierat och har bevisats. Det finns spår i åtskilliga länder, och i USA flera år tillbaka, och sådana spår finns inga i Kina. Sedan har ingen påstått att viruset uppstod i Indien. Man har följt muteringarna bakåt, och hamnade då i Indien, det betyder bara att det är en smittväg, av många. Hur kom det till Indien då? Sedan juni i år har man hitta nya smittor i Kina på 16 platser på importerad mat, huvudsakligen från USA, men även områden som EU, Brasilien, och Mexiko. Det tidigaste fallen dök inte upp i Wuhan, utan bevisligen i Italien, Spanien, Frankrike, USA, Brasilien, Mexiko, men tidpunkterna är osäkra utan att det var ibland år innan det först identifierades i Wuhan. Vi vet alltså bevisligen att det inte uppstod i Wuhan genom genetisk spårning, det var bara där det först identifierades. Viruset uppstod alltså inte i Wuhan utan bara först identifierades där. Vi vet inte var det kom ifrån – ännu. En annan intressant iakttagelse, om det först fanns i Kina, varför spreds det inte snabbt i det tätbefolkade landet mer än i USA. Den uppenbara förklaringen är att det funnits och spridits i USA oidentifierat i många år innan det kom till Kina och identifierades. USAs biolabbs är dessutom helt oreglerade, saknar biosäkerhet, och man har uppdagat otaliga liknande fall av spridning i USA av mindre farliga virus. Sveriges smitta i antal är mellan två till åtta gånger det i Kina, trots att Kina är 140 gånger större. Låter inte så klokt. Sedan skall de påpekas att läkare saknar kvalifikationer när det gäller pandemier. Dom är endast specialister på individen. När det gäller pandemier är det fysik och matematik som gäller, och där är läkare rent ut okunniga, även om dom har åsikter. I Kina slog epidemin inte hårt mot ekonomin eller individen psykologiskt därför Kina har en långt utvecklad digitalekonomi som bara fortsatte under, och rivstartade efter, epidemin. Sverige saknar digitalekonomi. Inte heller slog epidemin psykologiskt i Kina därför att man kan umgås digital och är vana att göra det.

  Gilla

   1. Lite mer att läsa
    Speciellt intressant
    https://eu.usatoday.com/story/news/2015/05/28/biolabs-pathogens-location-incidents/26587505/
    http://mychinaway.blog.se/uppgifter-covid-smittan-i-qingdao-kom-fran-usa/
    https://www.friatider.se/markliga-fyndet-immunitet-mot-covid-19-redan-2015
    Inrikes. Forskare har hittat så kallad T-cellsimmunitet mot coronaviruset redan 2015. Viruset kan ha
    funnits innan pandemin bröt ut, uppger SVT.
    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/immunitet-upptackt-i-blodprover-fran-2015-fanns-viruset- redan-da
    https://www.independent.co.uk/news/world/americas/virus-biological-us-army-weapons-fortdetrick-leak-ebola-anthrax-smallpox-ricin-a9042641.html
    https://www.dn.se/nyheter/varlden/falska-pastaenden-sprids-om-det-nya-coronaviruset/
    https://sputniknews.com/asia/202011211081236900-chinas-bat-woman-virologist-says-new-testsprove-coronavirus-did-not-originate-in-wuhan-lab/
    https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/06/sars-cov-2-kom-fran-flertal-lander-visar-forstagenetisk-kartlaggning/
    https://newsaf.cgtn.com/news/2020-11-16/Italian-study-Coronavirus-genesis-in-Italy-earlier-thanthought-VrX7lU44uI/index.html
    http://www.china.org.cn/china/2020-11/16/content_76913810.htm
    https://www.nzherald.co.nz/nz/covid-19-coronavirus-china-claims-virus-found-on-nz-frozen-meatardern-says-not-our-beef/JR32GFKBB5375GHHM7MXZSBINM/
    https://www.globaltimes.cn/content/1206907.shtml
    https://www.globaltimes.cn/content/1206796.shtml
    https://www.globaltimes.cn/content/1206024.shtml
    http://en.people.cn/n3/2020/1029/c90000-9774322.html
    http://en.people.cn/n3/2020/1022/c90000-9771738.html

    Gilla

   1. Precis som mannen som fejkade en covid kollaps på tunnelbanan.
    Sjukt skämt. Han riskerar nu fem års fängelse.
    https://www.rt.com/russia/480518-coronavirus-prank-moscow-metro/
    Sick joke: Blogger arrested after brutal coronavirus prank on Moscow subway
    Det finns åtskilliga sådana exempel i media.
    Glöm inte, jag har ju varit på plats i Kina genom hela epidemin. Folk kollapsar inte av covid, det är ett mycket långsamt och smygande förlopp över flera dagar.

    Gilla

   2. Men det var dylika bilder som hela världen sände ut från Wuhan i början av pandemin, men du menar att media blev prankade av ett skämt således? 🤔

    Gilla

   3. Det är nog ändå så att ”världen” är mycket välinformerad. Coronavirus kom till Kina och först identifierades där, inte från Kina. Det finns nu 16 dokumenterade fall av coronavirus som kommit till Kina sedan juni. Och så undanber jag mig klyschan att allt det kan man ju inte lita på, när verklighet och fakta inte passar narrativet, propagandan och spekulationerna, eller Trump’s tweets. Första fallet av covid i Kina har spårats till 17 november, alltså direkt efter besöket av den amerikanska delegationen till Wuhan. I USA och Indien har det spårats flera år tillbaka, och det finns även gott om narrativa beskrivningar av sjukdomen sedan lång tid i USA.
    https://www.scmp.com/news/china/science/article/3110731/coronavirus-china-not-origin-diseasetop-scientist-says
    https://www.globaltimes.cn/content/1203836.shtml
    https://www.globaltimes.cn/content/1192146.shtml
    https://www.scmp.com/news/china/society/article/3089674/coronavirus-beijing-market-outbreakinvestigation-zeroes-seafood
    https://edition.cnn.com/2020/08/13/asia/china-coronavirus-chicken-wings-intl-hnk/index.html
    https://www.globaltimes.cn/content/1206735.shtml
    https://www.cnnphilippines.com/world/2020/9/28/Beijing-China-frozen-food-import-COVID.html
    https://www.globaltimes.cn/content/1204930.shtml
    https://www.globaltimes.cn/content/1206907.shtml
    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-13/chinese-city-says-chicken-wings-frombrazil-test-positive
    https://www.globaltimes.cn/content/1208396.shtml
    https://chinadigitaltimes.net/2020/11/chinese-state-media-echoes-claims-covid-19-originated-abroad/
    https://thenewamerican.com/who-maybe-covid-19-didn-t-originate-in-wuhan-after-all/
    https://www.theguardian.com/world/2020/mar/13/first-covid-19-case-happened-in-november-china-government-records-show-report
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8016077/First-coronavirus-patient-NO-connection-Wuhan-seafood-market.html
    https://www.express.co.uk/news/science/1246207/coronavirus-uk-virus-origin-wuhan-china-seafood-market-covid-19-spread
    https://nypost.com/2020/09/11/chinese-virologist-says-she-has-proof-covid-19-was-made-in-wuhan-lab/
    Meanwhile, California scientists published a report in a medical journal a month earlier mapping out the virus’ genetic sequence — which they say proves it was not made in a lab.
    https://www.webmd.com/lung/news/20200529/china-says-wuhan-market-not-origin-of-covid-19
    https://www.rt.com/news/508060-chinese-academics-covid-origins-india/
    https://canoe.com/news/world/china-suggests-coronavirus-existed-outside-country-did-not-start-in-wuhan
    https://www.livescience.com/covid-19-did-not-start-at-wuhan-wet-market.html
    Räcker det. Jag fick 11 miljoner träffar. Med respekt, du borde nog läsa på lite.

    Gilla

   4. Konstigt att det bara är Kina som hävdar att coronaviruset inte uppstod i Kina. Till och med WHO som leder undersökningen hävdar att det är så och att Kina nu försöker få det till något annat, det är väl märkligt?!

    Gilla

   5. ”Men det var dylika bilder som hela världen” Vad jag menar är att det inte hade något med covid att göra. Det var inte bara dåliga skämt. Mannen som föll ihop på tunnelbanan i New York till exempel visade sig vara en epileptiker. Media blåste upp det till något helt annat. Covid är inte ett medicinskt problem där en person plötsligt drabbas och faller ihop på gatan, det är en långsam smygande ansättning över dagar, och den som är allvarligt drabbat tar sig inte ens ut på gatan.

    Gilla

   6. Inte bara Kina. I början gjordes en hel del bedömningar som visat sig vara fel, även från WHO och även jag trodde först att viruset hade uppstått på marknaden i Wuhan. Nu har vi mer information. Jag ber naturligtvis inte dig att läsa alla artiklarna som jag sände, men huvuddelen är inte av ”bara är Kina som hävdar ”, utan tvärt om.
    ”WHO: Maybe COVID-19 Didn’t Originate in Wuhan, After All”
    https://thenewamerican.com/who-maybe-covid-19-didn-t-originate-in-wuhan-after-all/
    Coronavirus didn’t originate in Wuhan, WHO confirms
    https://www.manilatimes.net/2020/08/08/news/world/coronavirus-didnt-originate-in-wuhan-who-confirms/752234/
    Kinas vetenskapsmän har ett viss försprång för att dom är på plats, och här talar vi om något som är exakt mätbart, precis som kroppstemperaturen, något som kan identifieras och följas, som bilar med registreringsplåtar. Det går alltså att mäta och verifiera fakta, förändringar, rörelser och länkar så man får så kallat ”hard evidence”. Det visar att covid inte uppstod i Wuhan, men det löser inte frågan varifrån det kom, eller hur det uppstod, eller hur det kom till Wuhan. Också värt att notera, Kina hade ett övervakningssystem och rutin på plats just för att upptäcka sådana virus som inte fanns på andra platser. En anledning till varför det identifierades i Wuhan. Min gissning, baserat på resonemang och sannolikhet, inte fakta, är att det uppstod i USA, men upptäcktes inte och spreds i flera år i USA. Eftersom det hade blivit så vida spritt obemärkt är varför USA har drabbats så hårt nu. Sådan här virus verksamhet är stenhårt reglerad och övervakat i Kina, men i USA inte alls. Den här artikeln är speciellt intressant. Livsfarliga patogenes har flera gånger spridits i USA av misstag eller illegalt förvarats i osäkra förhållanden.
    https://eu.usatoday.com/story/news/2015/05/28/biolabs-pathogens-location-incidents/26587505/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s