Ann Lindes försök att förmå Iran att inte avrätta den svenska medborgaren Djalali föll inte i god jord

I går kontaktade Sveriges utrikesminister Ann Linde sin motsvarighet i Iran för att uppmana till att inte avrätta den svenska medborgaren Ahmadreza Djalali, som för tre år sedan dömdes till döden för spioneri och är planerad att avrättas inom kort. Djalali ska i går ha ringt till sin fru från fängelset och meddelat att han snart kommer att bli avrättad. Linde twittrade efteråt om sitt samtal med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Sent i går kväll avvisade dock Teheran någon ”inblandning” från Sveriges sida i ett uttalande av Irans utrikesministeriums talesperson Saeed Khatibzadeh.
”Den islamiska republikens rättsliga makt är oberoende – all inblandning i utfärdandet eller genomförandet av rättsliga beslut avvisas som oacceptabelt”.

Det iranska utrikesdepartementet bekräftade Lindes telefonsamtal i ett första uttalande, men nämnde inget om att man diskuterat Djalali. Enligt utrikesministeriet pratade Zarif med Linde om de ”olagliga och orättvisa sanktionerna från USA” som riktas mot Iran samt ”Europas oförmåga att genomdriva sina åtaganden” med referens till ett kärnvapenavtal från 2015 som USA: s president Donald Trump drog sig ur 2018. Zarif ska ha sagt till Linde att Europa inte borde ”offra sitt oberoende och suveränitet för USA:s mobbning samt grymhet”.

I ett annat uttalande som publicerades strax efter, bekräftade emellertid utrikesministeriets talesman Saeed Khatibzadeh att de två ministrarna diskuterade Djalali, men att de svenska myndigheternas information om Djalalis tillstånd är ”ofullständigt och felaktigt”.

Således ett misslyckat försök från Sveriges sida att rädda Djalali från att avrättas, vilket återigen påvisar det olämpliga i att Sverige kryper för denna islamiststyrda diktatur. Kanske hade man lyckats bättre med en manlig myndighetsrepresentant som inte anses underlägsen av motparten?

Men med tanke på att regimen inte heller lyssnade på omvärldens fördömanden och påtryckningar inför avrättningen av den Iranska brottaren Navid Afkari i september i år, så har jag inga större förhoppningar om att man ska göra ett undantag den här gången heller. Man får hoppas att hustrun hann säga farväl när de pratades vid för sista gången.

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/25/iran-defends-its-judiciary-as-sweden-intervenes-over-prisoner

11 reaktioner till “Ann Lindes försök att förmå Iran att inte avrätta den svenska medborgaren Djalali föll inte i god jord

 1. Ann Linde… nää nu går jag och lägger mig. Detta stolpskott till utrikesminister. Den förra var ju inte snäppet bättre heller. Give me a break please.

  Gillad av 1 person

 2. Som vanligt mörkar svenska media. Iran, likt Kina idag och tidigare Sverige, erkänner inte dubbla medborgarskap. Ahmadreza Djalali är alltså endast iransk medborgare och inte svensk medborgare i Iran. Om han är skyldig till spioneri vet jag inte, men i Iran är det en endast iransk medborgare som som åtalats och dömts för spioneri i sitt hemland. Att säga att han är en svensk medborgare är alltså fejk, inte hela sanningen. Detta är en parallell till fallet Gui Minhai, som är endast kinesisk medborgare i Kina, och hans eventuella svenska medborgarskap är helt ointressant för rättsväsendet. Brott har dessutom ingen med nationalitet att göra, även i Sverige. Ingen har immunitet mot brott och åtal bara för att dom har utländskt medborgarskap. Sveriges agerande är detsamma som om Uzbekistan skulle ringa svenska regeringen och kräva att Rakhmat Akilov (Drottninggatan terroristen), som är medborgare i Uzbekistan, skulle friges för han ar Uzbek. Själv är jag motståndare till dödsstraffet, det tillämpas i några länder, men i Kina håller det på att fasas ut. När det är genomfört kommer Kina att ändra lagen och avskaffa dödsstraffet.

  Gilla

 3. Det är ingen enkel sits Ahmadreza Djalali befinner sig i, gjort sig skyldigt till spionage och ”spridning av korruption på jorden” och att den “svarande” hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militära- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Jag har ju svårt att tro att det finns bevis för dessa påståenden men det räcker väl med att ”någon” tror att detta har skett, för att de ska bli en fallande dom. Tyvärr är det ingen större succé för honom att ha Ann Linde som back up i detta läget, att ha en som kryper för de styrande i detta land och där man får känslan att hon ser upp till dom, ger ingen bra känsla. Är detta är det bästa Sverige kan göra för honom så visar det vilken låg klass våran utrikespolitik håller, tror inom en snar framtid att vi kan läsa att domen är verkställd.

  Gillad av 1 person

 4. Sedan kan man fråga sig: ”vad är den sanna orsaken till folkförflyttning från Iran till Sverige?”

  Efter personliga kontakter med denna folkgrupp har jag ett starkt intryck av att det är hemliga överenskommelser mellan iranier och vissa i makteliten. Det svenska folket förs bakom ljuset.

  Gillad av 1 person

  1. Min åsikt. Den sanna orsaken till folkförflyttning från Iran till Sverige är att valboskapen får betalt för det i Sverige. Mer intressant är folkförflyttningen från Sverige, de som får betala för det.

   Gilla

 5. Sveriges utrikesminister fortsätter med sitt destruktiva sätt att inte tillvarata Sveriges intressen internationellt. Hon drar fram likt en liten terrorist och skapar ilska och vrede mot Sverige med sitt sätt att inte uppträda enligt det diplomatiska protokollet. Hon uppträder som ombud för S och mästrar och läxar upp andra länders diplomater på samma sätt som regeringen läxar upp alla här i Sverige som har en annan åsikt än regeringen. Tystar ner dem och läxar upp. Sådan går givetvis inte an och kommer straffa sig.

  Detta sätt att uppträda har hon lärt sig inom socialdemokratin där man har föreställningen att man representerar rörelsen och inte Sverige och Sveriges befolkning.

  Jämför t ex sättet att uppträda och visa omdöme, att sammanfatta och formulera sig med vad den franske ambassadören visade upp i intervju i tv nyligen.

  Den största fadäsen som var en diplomatisk oförskämdhet som gav eko inom hela EU var när utrikesminister A Linde intervjuades i tysk tv och uppträdde som om hon var hemma i kafferummet på UD.

  Den kvinnan har viss utbildning vilken dock inte har kunnat påverka hennes dåliga omdöme i positiv riktning.

  Gillad av 1 person

 6. Den forskaren visste naturligtvis vad han gjorde när han antog en erbjudan om att få komma till Iran och föreläsa. Personligen skulle jag, om jag inte hade verkligt god kontakt med den högsta ledningen, inte åkt tillbaka och säga saker som regimen inte accepterar. Gör man så frivilligt får man väl stå sitt kast, ungefär som Gui Min Hai.

  Sedan är det ju en annan femma med dessa stackars flyktingar i Sverige som flytt sitt fädernesland där de varit förföljda, de åker ju hem på semester titt som tätt. En titt i passet och en slagning i datasystemet borde väl rendera utvisning direkt kan man tycka. Varifrån kommer pengarna till detta leverne? Är bidragen månne för höga i Sverige?

  Gillad av 2 personer

 7. En titt i fru utrikesministers CV visar att hon från åtminstone 20-årsåldern aldrig har vistats utanför den politiska sfären, dvs den socialdemokratiska rörelsen. Hon är marinerad likt en fin köttbit i hur man som socialdemokrat uppfattar världen och vad som ska göras åt det man ser.
  För oss alla finns ju bara en och samma verklighet, det som skiljer är hur vi uppfattar det vi ser. När vi ser en våldsverkare ser Ann Linde en utsatt. När vi ser en bidragsfuskare som inte har en tanke på att göra rätt för sig i tacksamhet mot det land som tog emot honom, då ser A Linde och några till en person som är utsatt av systemet, en person som trycks ner och förnedras av rasistiska och elaka svenskar.

  Så kan det bli när man bär ideologiska glasögon som förvränger verklighetsbilden och anser sig veta vad som är rätt och dessutom tar sig rätten att med hjälp av makten förstöra Sverige. Ingen tveksamhet där inte över hur världen är beskaffad.

  Undrar var nästa nedslag av utrikesministern kommer att ske? Spännande!

  Gilla

 8. Lämnar man ett land för att man anser sig förföljd i detta land är det nog rätt så obegåvat att resa tillbaka till detta land. Särskilt om landet ifråga är en otäck diktatur som tar livet av folk de inte gillar. Så, Sverige tog emot denne man samt gav honom en fristad här. När han väljer att åka tillbaka till Iran så får han stå sitt kast. Ska vi gnälla över alla som döms till döden överallt? Eller ska vi kanske utvisa de som predikar avlivning av kättare i Sverige istället?

  Gilla

 9. I Borlänge attackerades en 70-årig man på väg hem efter att ha handlat. Han misshandlades och fick ena armen avslagen. Polisens signalement säger att det var två mörkhyade personer som efter våldsdådet jag sprang iväg mot Tjärna Ängar.
  Säkert kommer dessa två män att semestra i sitt hemland nästa år. Kanske 70-åringens pengar används för något trevligt inköp där?

  Tänk om de ändå ville ta omvägen förbi A Linde och puckla på henne innan de kliver på planet på Arlanda! Eller Morgan Johansson? Eller Per Bolund? Eller nån av alla dessa PK-kvinnor som ser en förföljd där vi ser en kriminell!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s