Regeringen vill stoppa smittan men hur når vi ut till de som inte kan läsa och inte litar på myndigheter?

Tidigare i kväll höll statsminister Stefan Löfvén ett tal till befolkningen för att försöka hindra smittspridningen av Covid-19 i landet, där samtliga invånare uppmanas att ta ansvar för att få ned antalet smittade.

Det pratas mycket om de ”oansvariga ungdomarna” som de nya superspridarna, men en stor grupp det talas mindre om är de som inte är födda i Sverige och som varken kan läsa eller litar på myndigheter – hur når vi ut till alla dessa som i princip fortsätter leva som vanligt?

Eftersom jag inte är politiker som måste tänka på mitt anseende så kan jag ta upp dessa känsliga frågor och jag har hört från olika håll ute i landet att det väldigt ofta är människor med annan etnisk härkomst som inte håller avstånd i affärerna samt att de fortsätter umgås i stora grupper.

Som jag skrivit om tidigare har man fokuserat på detta i Danmark och Norge, där främst somalier stuckit ut i statistiken. I Norge har man lyckats få ned somaliernas siffror lite grann och det krävde extra hårt arbete eftersom många varken kan läsa eller skriva samt har svårt att lita på poliser eller andra myndigheter som för fram budskapen normalt sett. Således såg man till att spela in informationsfilmer där somalier – främst kvinnor – berättade på somaliska om vad som gäller, vartefter dessa videos spreds på sociala medier och Whatsapp.

I dag skrev även en grupp pakistanska läkare ett debattinlägg i Aftonposten där man uppmanar sina landsmän i Norge att inte hålla fester och följa restriktionerna.

I Sverige hör man inget om det här eftersom ingen i ledarposition vill bli stämplad som ”rasist” som pekar ut vissa grupper, men borde inte staten ta ett större ansvar istället för att vi ska förlita oss på att invandrarna själva sprider informationen till sina landsmän? Med tanke på statistiken och dödstalen har det inte varit särskilt lyckat och här kan vi absolut lära oss ett och annat av Norge!

#vigillarintefegapolitiker

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/we34GM/norskpakistanere-er-hardt-rammet-av-pandemien-det-maa-miljoeet-vaart-ta

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/zgLyVr/slik-bremset-norsksomalierne-i-oslo-koronaspredningen

13 reaktioner till “Regeringen vill stoppa smittan men hur når vi ut till de som inte kan läsa och inte litar på myndigheter?

 1. Here I lie in my hospital bed
  Tell me, sister Morphine, when are you coming round again?
  Oh, I don’t think I can wait that long
  Oh, you see that I’m not that strong

  The scream of the ambulance is sounding in my ears
  Tell me, sister Morphine, how long have I been lying here?
  What am I doing in this place?
  Why does the doctor have no face?

  Låtskrivare: Keith Richards / Marieanne Faithfull / Mick Jagger

  Gillad av 1 person

 2. “men hur når vi ut till de som inte kan läsa och inte litar på myndigheter”
  Det känns rätt bittert att skriva detta, men som ingenjör från en tid då Sverige var en av världens ledande teknologi nationer. Alla här i Kina har gratis appen WeChat och dit skickar myndigheterna information, meddelandena kommer på det språk innehavaren talar, och blir det fel kan appen översätta. För de som varken kan läsa eller skriva kommer informationen i tal på innehavarens eget språk, ett röstmeddelande, och innehavaren kan skicka frågor tillbaka genom att skicka egna röstmeddelanden, det är bara att lyssna och tala sitt eget modersmål. Myndigheterna litar alla på för alla personer arbetar med personligt ansvar, och att ljuga kan bli allt från böter till avsked och fängelse. Sverige har egentligen inte utvecklas längre än telefonen, som uppfanns 1870, eller Acta Diurna, Roms dagliga tidning – den första dagliga från myndigheter i världen, som började publiceras år 59 F.Kr.

  Gilla

 3. Vi har förvandlat Sverige till ett land utan gemenskap.
  Olika folkgrupper lever var för sig.
  Var det så mångkultursvurmarna tänkt sig?
  Skulle vi inte bli som en enda stor brokig familj?
  Och lycklig dessutom!
  I stället har vi fått otrygghet, våld och oförståelse.
  Och ett växande behov av tolk.

  Gillad av 3 personer

  1. motvallsblogg Håller helt med dig, men ta lärdom av andras misslyckande och framgångar. Sverige vill ”integrera” alla dessa folkgrupper och tvångskonvertera dom till att bli ”svenskar”. Om historien betyder något kommer det inte att lyckas. För 25,000 år sedan bildades många olika folkgrupper i vad som blev Kina. Genom tusentals år har olika kejsare försökt att ”integrera” dom till ett folk, ett språk, en kultur, med samma åsikter, den sista Mao Zedong. Alla misslyckades. Nu har Kina gått i motsatt riktning, man säger istället, behåll och vårda era språk, kulturer, vanor, klädsel och stil, men umgås fredligt och respektera varandra och lev sida vid sida med varandra. Därför får alla i Kina lära sig nationalspråket putonghua, allemansspråket eller mandarin, och nationell historia, alltså om andra folkgrupper. Det är det klanhövdingarna så intensivt har motarbetat i Inre Mongoliet, Xinjiang, och Tibet. Dom vill ha okunnighet i språk, vilket medför isolation, och ger just otrygghet, våld och oförståelse, vilket skyddar deras egen makt. Xinjiang typiskt exempel. Xinjiang var lika våldsplågat som Sverige idag och värre, idag är det harmoniskt och fredlig. Tvångs konvertering till att bli ”svensk”, kallat ”integration” kommer inte att fungera.

   Gillad av 1 person

 4. Vi behöver inte oroa oss för att man i de utsatta områdena inte ska ha förmåga att ta reda på vad svenska myndigheter rekommenderar i Covid-frågan. Varje införd ”flykting” vet exakt vilka förmåner och rättigheter de har. Ofta vet de mer om vad myndigheterna säger en medborgare här rätt till än vad svensken vet.
  De papperslösa i Sverige har t ex rätt till organtransplantation. Åtföljande eftervård finns ej där de kommer ifrån och därför får de uppehållstillstånd och således avancerad sjukvård för miljoner. Konkreta fall finns.

  Gillad av 1 person

 5. Jag samtalade i em med två sköterskor inom ”hemsjukvården” med område Kista och Husby. angående Covid-info till boende där. De råskrattade när jag frågade om det verkligen var så att befolkningen där antingen inte fick information eller hade svårt att ta till sig information om Covid. Det framgick övertydligt att befolkningen i de områdena har fått och får massiv information på ett otal språk.

  Det är bara löjligt att tro något annat förstås. Fake news finns ju alltid, men det är skillnad på fake news och korkade news. De senare faller på sin egen orimlighet. Däremot kan korkade news utnyttjas som fake news.

  Hursomhaver har de ”stackars utsatta” all information som behövs för Covid och all information de inte borde haft om hur man maximerar välfärdssystemets möjligheter till bidrag. Fast det är ju klart, det finns ju så många PK-människor som ser det som sin uppgift att upplysa om varje möjlighet. Det är slående hur luxuösa barnvagnarna är som många kvinnor från t ex Afrika drar runt den senast födda i. Många kostar ju 10 000 eller mer framgår det av nätet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s