Erdogan sträcker ut handen till EU – förväntar sig ett medlemskap

EU-ländernas stats- och regeringschefer har tidigare fördömt Turkiets ensidiga provokationer i den östra delen av Medelhavet, vilket jag rapporterat en del om tidigare. I dag sträckte dock landets president Recep Tayyip Erdogan ut handen till EU och uppmanade till dialog. Han varnar EU för att låta sig manipuleras av den spända situationen i den östliga delen av Medelhavet, där Turkiet har låtit fartyg leta efter olja och gas i territoriellt farvatten som Grekland gör anspråk på, vilket skapat spänningar mellan länderna.

EU förlängde tidigare denna månad sanktionerna mot turkarna i ytterligare ett år – sanktioner som omfattar visaförbud och frysning av tillgångar för olika personer som är involverade i sökandet efter gas samt resurser i östra Medelhavet.

I ett tal till kongressen tidigare i dag, deklarerade Erdogan att man förväntar sig att EU kommer att leva upp till sina förpliktelser.

Turkiet har tidigare haft siktet inställt på ett medlemskap i EU, men detta stötte på massivt motstånd från en hel rad andra medlemsländer och har därför lagts på is. Turkiet själva anser dock att det fortfarande är aktuellt och Erdogan proklamerade att man inte ser sig själva någon annanstans än i Europa samt att man planerar att bygga sin framtid tillsammans med Europa. Dessutom säger man sig inte ha några problem med andra länder eller institutioner som inte kan lösas genom politik, diplomati eller dialog.

Erdogans talesperson Ibrahim Kalin deklarerade också i ett tal tidigare i dag att ett medlemskap i EU fortsatt är en strategisk prioritet för Turkiet samt uppmanade EU-ledarna att skippa sina ideologiska och politiska fördomar för att istället se relationen med Turkiet som en strategisk inställning. Enligt rapporter har Kalin inför det planerade EU-sammanträdet den 10-11 december haft separata möten med flera högt uppsatta personer inom EU, bland annat Ursula von der Leyen.

Turkiet slår på charmoffensiven med andra ord och det återstår att se om EU-ledarna faller till föga eller står pall genom att sätta hårt mot hårt. Vi står definitivt vid ett vägskäl där det gäller att spela sina kort rätt. Att rulla ut röda mattan till Erdogan är nog allt annat än klokt just nu och det islamistvänliga landet är det sista vi behöver få in i det redan splittrade EU. Men det kan i och för sig bli den sista spiken i kistan som till slut gör att EU-monstret faller ihop som ett korthus, så man kanske ska se positivt på det trots allt!

#swexit

https://www.bt.dk/udland/tyrkiets-erdogan-vores-fremtid-er-i-europa

https://www.ekathimerini.com/259443/article/ekathimerini/news/eu-membership-remains-turkeys-strategic-interest-erdogan-spokesman-says

6 reaktioner till “Erdogan sträcker ut handen till EU – förväntar sig ett medlemskap

 1. Vänta bara. Den vänsterliberala PK-eliten kommer att se till att Europa blir en del av Turkiet och vi kommer inte att få något som helst chans att påverka.
  Vi ska betala och hålla käft.
  Men, väljarna verkar nöjda…

  Gillad av 1 person

  1. Lita på det.
   I deras ögon är han garanterat ett offer för vår ”trångsynta och rasistiska attityd” och inte minst vår fruktansvärda ”islamofobi”.
   Dessa människor alltså, de är det mest vidriga och vedervärdiga som finns och de har förstört Sverige men nöjer sig inte med det.

   Gilla

 2. Kan inte vara nog tydlig med att Turkiet under inga som helst omständigheter ska kunna bli EU-medlem –
  verkligen inga som helst !!
  Har genom livet alltid reagerat negativt på att Turkiet räknas som europeiskt vad gäller ex. fotboll-idrottsmästerskap
  melodifestival o.s.v. Det är olyckligt att den lilla landremsan på andra sidan Bosporen är orsak till detta.

  Gillad av 1 person

 3. I det långa loppet kommer nog historien att upprepa sig. Eftersom Europa alltmer etablerar sig som Turkiets fiende och överlägsne kommer Turkiet i den förträngda framtiden att naturligt närma sig länderna inom RCEP, och ASEAN, alltså österut, Ryssland, Kina, Iran, osv. Ryssland och Kina var ju en gång svurna fiender, nu utövar man en omfattande handel, samverkar, dumpar USA och dollardominansen, och har öppnat för en militär allians. Banden till EU och USA kommer att klippas, dom är historiskt mycket konstlade. Kulturellt och historiskt har Turkiet betydligt starkare band österut än mot Europa. Det persiska imperiet innefattade dagens Turkiet, och Turkistan, turkarnas land, och sträckte sig ända in i dagens Kina. Visserligen var det 5,000 år sedan, men det har faktiskt bevisligen betydelse till denna dag.

  Gilla

 4. Turkiet ligger inte i Europa, EU är ett vedervärdigt och motbjudande projekt men än värre ifall Gollum och hans mongolrike släpps in.
  Den där mannen som öppet talat om att de ska ta över Europas framtid och använder så kallade flyktingar som ett medel till utpressning. En sådan varelse talar man inte med men tyvärr så finns det folk i höga positioner vill släppa in f*nskapet.

  Gillad av 1 person

 5. Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Håller med fullständigt. Låt den galna hunden hålla sig borta.
  Är rädd för att de fega ledarna i EU , exempel våran Statsminister kommer att vika sig som vanligt. Då han aldrig kommer att kritisera islam.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s