Etiopier på flykt påminner om vikten att hjälpa på plats istället för att slösa skattemedel på ekonomiska migranter

Det är lätt att glömma att det finns riktiga flyktingar som verkligen är i behov av hjälp på plats, när vi för det mesta bara ser ekonomiska migranter utan skyddsskäl som strömmar in i Sverige efter att ha tagit sig igenom ett tiotal säkra länder.

I Etiopien flyr nu tusentals människor kriget i den norra Tigray-regionen genom att korsa floden till grannlandet Sudan. Några åker båt över till andra sidan, men de flesta simmar eller vadar igenom vattnet.

UNHCR:s Um Raquba-lägret vid den sudanesiska gränsstaden Hamdayet huserar 8.000 flyktingar. Flyktinglägret byggdes på 1980-talet, men stängdes under 2000-talet. I fredags öppnade lägret på nytt och har plats för 20.000 personer. Flera hundra flyktingar anlände under gårdagen, medan hundratals andra trängs på den klippiga flodremsan på andra sidan Tekeze-floden på väg att ta sig över floden.

Man berättar om artilleriattacker och skottlossningar på gatorna, med stridigheter som sträcker sig in i Tigray-regionen. Flyktingarna är hungriga och rädda för att bli dödade. Chefen för stadens administration säger dock att de har väldigt lite att erbjuda och att matförråden i princip är slut, varför man nu varnar om en humanitär katastrof.

Det är till sådana här saker vi vill att våra svenska biståndspengar ska gå – inte till att exempelvis sponsra terrororganisationer i Palestina. Våra skattemedel ska användas till att hjälpa många människor på plats och i närområdena istället för att bistå några få illegala migranter som haft råd att betala en smärre förmögenhet för att människosmugglare ska föra dem till kravlösa Sverige, där de kan leva gott resten av livet tillsammans med sina anhöriga utan att lyfta ett finger eftersom skattebetalarna står för deras försörjning.

Varför ska det vara så svårt för majoriteten av våra styrande politiker att förstå denna enkla tes och varför inbillar sig svenskar överlag att vi gör en humanitär insats här i Sverige när vi i själva verket vänder ryggen åt de kvinnor och barn som är fast i flyktinglägren för att istället hjälpa otaliga unga män som inte flyr undan krig utan fattigdom? Är det så svårt att vara realistisk? Jag vet så klart redan svaret på dessa frågor, men jag tycks gilla att plåga mig själv med att försöka hitta någon logik i denna bisarra verklighet där vi sakta men säkert monterar ned landet istället för att bygga upp det till nästa generation. Man blir så trött! 🤦‍♀️

#tänkmedhuvudetframförhjärtat

#hjälppåplats

#vibetalar

https://www.aljazeera.com/gallery/2020/11/15/in-pictures-ethiopians-fleeing/

6 reaktioner till “Etiopier på flykt påminner om vikten att hjälpa på plats istället för att slösa skattemedel på ekonomiska migranter

 1. Tycker väldigt synd om människor på flykt.

  Men sanningen är varför uppfostrar de inte sina barn.
  För alla de här galningar som strider och mördar.
  Har varit barn. Har en mor och en far.

  Vissa länder har återkommande konflikter mellan olika grupper.
  Det finns anledning att alla länder som jag vet har
  Talspråket ” lika barn leka bäst”.

  Det känns som Afrika och arabländerna hela tiden proppar upp krig.
  Maktgalna människor utan moraliska värderingar.
  Sen ska vi andra länder hela tiden finansera deras
  återuppbyggnad som de förstör hela tiden.
  Fattigdom leder inte till kriminalitet om man lägger
  Kraft på att hjälpa varandra istället för plundra.

  Kanske är den bästa medicinen att inte hjälpa, för oftast
  Är det inte vanliga människor som får hjälpen utan
  De korrupta politikerna och kriminella gäng.

  Gilla

 2. Varför måste vårt lilla land i den nordligaste delen av Europa överhuvudtaget ta ansvar för vad som händer i en annan världsdel? Om så är ett måste så är ju människor i Kambodja minst lika illa ute? Hur görs urvalet vilka i världen som Sverige måste skynda sig till för att hjälpa? Kan vi få rösta om vilka vi tycker våra skattepengar ska gå till? Jag tycket det är dags att en eskimå ska få bli premiärminister i. Kanada och en samisk kvinna statsminister i Sverige. Går det att få loss pengar till sådant?

  Afrika är en gigantisk världsdel. Där finns pengar i överflöd, de är bara ojämnt fördelade. Varför anser våra politiker att det är Sveriges sak att kompensera och därmed upprätthålla ett dåligt tillstånd? Är alla ledare i Afrika så onda att Sverige måste ta ansvar för HELA Afrika eller bara vissa delar?

  Våra ledande politiker lever i samma värld som väljarna. De drar bara helt andra slutsatser av vad som sker i samhället. Vi ser våld på gatorna och en stat som fungerar allt sämre. Politikerna ser människor som är utsatta och har blivit diskriminerade av rasistiska svenskar. Då är det väl bäst att de stannar där i Afrika och att de rika afrikanerna tar hand om sina landsmän. Då slipper de ju de hemska svenskarna och områden där det finns alldeles för få fritidsgårdar.

  Möjligheten finns också att de rika i Afrika skickar pengar till Sverige som tack för att vi tar hand om deras landsmän.

  Gillad av 1 person

 3. Det är i princip bara ekonomiska flyktingar eller som Göran Persson kallade dem ”social turism” som har möjlighet att hitta hit. De är bara de med en stor plånbok som har chansen att komma hit, övriga har inte den pengen det kostar. Visst hade varit det bästa att hjälpa dem i närområdet med mat, boenden, vatten och en chans till att kunna bygga upp sitt land igen. I dag finns det väl inte en enda syrier eller någon från mellan östen som ens vill tänka den tanken att återvända nu när det har fått det tusen gånger bättre på vår bekostnad, nu sitter vi med problemen precis som vanligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s