Armenier bränner ned sina hus timmarna innan Azerbajdzjan tar över

Invånare i Kalbajar-distriktet i Azerbajdzjan, som kontrollerats av Armenien i decennier, började tidigare i veckan en utvandring efter att det stod klart att Azerbajdzjan ska återtaga kontrollen över området på söndag.

Etniska armeniska bybor i Nagorno-Karabakh satte eld på sina hus i förmiddags innan de ska ta sig över gränsen till Armenien, bara timmar innan territoriet lämnas över till Azerbajdzjan som en del i ett fredsavtal.

En sorgsen bybo berättar att det är en fruktansvärd situation och att barnen i Armenien gråter eftersom de vill återvända hem, men det finns inget hem kvar.

Tidigare i veckan kom de stridande parterna överens om eldupphör efter att Azerbajdzjans trupper avancerat. Fredsavtalet som kommit till stånd tack vare ryskt understöd, innebär att Armenien återlämnar Kalbajar och Aghdam-distriktet den 20 November samt Lachin-distriktet senast den 1 december.

I byn Charektar, vid gränsen till Martakert-distriktet som ska fortsätta tillhöra Armenien, sattes minst sex hus i brand i morse och i går brändes minst tio hus upp. En av byborna menar att det är hans hus och att han inte kan lämna det till turkarna, som azerbajdzjaner kallas av armenier, så han eldar hellre upp det. Alla i byn kommer elda upp sina hus – de har fram till midnatt på sig att lämna området.

Rysk militär har i uppdrag att vara fredsövervakare och har upprättat tio observationsposter i området i syfte att säkerställa att fredsavtalet inte bryts samt hindra brott mot den civila befolkningen.

Stackars människor, det kan inte vara lätt att tvingas bryta upp när man har levt ett helt liv på en plats och lämna sitt trygga hem där barnen vuxit upp. Det är bara att hoppas att alla inblandade parter håller sin del av avtalet och att alla drabbade kan etablera sig på nytt.

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/14/villagers-burn-karabakh-houses-ahead-of-azerbaijan-takeover

6 reaktioner till “Armenier bränner ned sina hus timmarna innan Azerbajdzjan tar över

 1. Här en av mina utvikningar som bara delvis berör rubriken. Men det är intressant, ni får det här dessutom och slipper leta på andra sajter.

  Bush den äldre var den förste att nämna ordet ”globalisering” i ett tal 1991. När Trump valdes var globaliseringens guldålder redan förbi.

  Det globaliseringen gjort är att skapa motsättningar mellan kulturer. Vi ser det över hela världen och inte minst i Sverige. Mot det västerländska står nu det kinesiska (konfusianska), det indiskt-hinduiska, det muslimska osv.
  Det verkar inte bättre än att dessa kulturer med alla medel kommer att föra ”krig” mot varandra (ekonomi, propaganda, militär). Det sker redan nu (hackerattackerna mot Sverige med start förra fredagen t ex), vi ser det över hela klotet, överallt. Man kan även benämna de stora människomassorna som förs in till olika länder som ”vapen”, se bara vilken skada de åsamkar nationer. Som efterträdare till globaliseringen kan det nu komma en lång era med väldiga konflikter.

  Det kommer ha det goda med sig att Sverige åter får gränser och en flagga. Rimligen också ett starkare försvar. Det är väl att hoppas på för mycket att vi ska få en allmän värnplikt åter. Men det vore toppen.

  En del politiska tänkare tror fortfarande på att det ur globaliseringen kan komma en ny, universell rättsordning. Tillåt mig tvivla.

  Gillad av 1 person

  1. Det finns ingen ”kinesisk” kultur, inte heller ett ”kinesiskt” språk utan otaliga folk, kulturer och språk. Liknande gäller för Indien. Det är just det Kina har lyckats med, att få alla dessa folk, kulturer osv att leva fredligt med varandra och samarbeta. Under demokratin Kina mellan 1912 och 1949 hände just det du beskriver. Till och från förde man krig mot varandra, hetsade av journalister, författare och konstnärer. Samma sak pågår just nu i Sverige och väst.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s