Erdogans planerade visit till Cypern river upp känslor

Motsättningarna mellan Grekland och Turkiet ökar på nytt efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan retat upp grekerna med en medveten provokation i och med morgondagens planerade picknick i den sedan länge övergivna badorten Varosha på norra Cypern.

Söndagens besök i den Turkiska Republiken Norra Cypern (TRNC) klassificeras av den grekiska presidenten Nicos Anastasiades som en provokation utan prejudikat där Erdogan undergräver FN:s generalsekreterares ansträngningar att kalla till ett informellt fempartsmöte mellan greker, turkcyprioter, Aten, Ankara och London. Anastasiades konstaterade även att ett sådant agerande inte bidrager till ett positivt samarbetsklimat och diskussioner som kan lösa Cyperns problem.

Besöket sker bara veckor efter att Erdogan hjälpt en nationalistisk allierad att vinna valet av Turkcypriotisk ledare och är en smärtsam påminnelse för öns majoritet av grekcypriotiska invånare som aldrig gett upp hoppet om att få återvända till sina forna hem i Varosha.

Varosha, semesterorten som en gång i tiden kallades ”Medelhavets Juvel”, har varit avspärrat sedan Turkiets invasion av norra Cypern 1974 och när turkiska trupper delvis återöppnade staden den 8 oktober i år väcktes internationell kritik mot Turkiets agerande.

Grekiska och turkcypriotiska organisationer har undertecknat en gemensam petition som kräver att Varoshas ”ensidiga” återöppnande ska upphöra och att Erdogan ska hålla sig utanför.

I tisdags demonstrerade dessutom hundratals turkcypriotiska demonstranter i norra Nicosia för att fördöma Erdogans besök och man skanderade bland annat ”Ingen inblandning! Frihet åt alla!”.

Men Erdogan lär så klart inte lyssna på vad öns invånare tycker och inte ens att turkcyprioterna protester mot hans inblandning lär bita på honom, så han kommer garanterat genomföra morgondagens picknick som en maktdemonstration bara för att provocera. Vi får se vad dessa ökade spänningar leder till och hur länge till Erdogan ska få fortsätta med sitt konfliktskapande utan att det får konsekvenser.

https://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2020/11/14/Cyprus-condemns-provocation-of-Erdogan-ghost-town-picnic-in-Northern-Cyprus-

2 reaktioner till “Erdogans planerade visit till Cypern river upp känslor

  1. Storpolitik såklart. Ett sådant besök är som en sten i vattnet, det skapar ringar och påverkan åt flera håll. Nu handlar det nog mest om olje- och gasfyndigheterna runt ön i första hand. Ett flertal skärmytslingar har ägt rum med fartyg som letar olja och militärfartyg från både Grekland och Turkiet.
    Tröttsamt.
    Det gläder mig åt att franska trupper dödat en känd, namngiven islamist i Mali. Fransmännen hämnas nu rejält i skymundan och dödar dessa terrorister i Afrika. Så uppträder en stolt nation som skyddar sina medborgare. Jfr Sverige där de får pengar, PUT och lägenheter.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s