Tydlig överrepresentation av unga med utländsk bakgrund vid rån i Helsingfors – Sverige avskräckande exempel

Det är inte bara i Sverige som vi har ett överhängande problem med att unga med invandrarbakgrund är dominerande inom våldsbrott och droghandel – samma bild målas även upp i grannlandet Finland, där Helsingforspolisen ser ett växande problem med att antalet unga som säljer droger har ökat och att fler bär kniv.

Helsingforspolisen och ungdomsarbetare är särskilt oroade över 100-150 minderåriga, varav en stor del av dem med utländsk bakgrund, som gör sig skyldiga till grova våldsbrott och unga som är inblandade i droghandel samt missbruk.

Problemet kom i fokus efter att två 16-åringar och en 14-åring misshandlade och knivhögg en 19-åring till döds i Vallgård förra helgen. Droger spelade en betydande roll i fallet och 16-åringen har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för dråp.

De 100-150 unga som polis och ungdomsarbetare är särskilt oroade över, bär oftast kniv och har en tendens att ta till våld. Ungdomarna rör sig i Helsingfors centrum samt i förortsområden och flera av dem har invandrarbakgrund. Enligt polisen handlar det inte om ett enhetligt gäng, utan om unga som finns i olika delar av staden och som identifierats av polisen i deras förebyggande verksamhet. Man ser en oroande tendens då allt fler unga säljer droger och det finns en risk för att de unga dras in i större sammanhang.

Rån är en alltmer vanlig brottsform bland unga, där det kan handla om att man vill komma över märkeskläder eller mobiltelefoner. Rånen utförs ofta i grupp och det typiska är att de unga slutar med den här typen av brott när de blir vuxna, medan det är vanligare att narkotikabrottslighet fortsätter genom åren.

Helsingforspolisen rapporterade under gårdagen om att gäng med personer som ofta har samma etniska ursprung, eller kommer från samma område, har blivit allt synligare i narkotikahandeln. De här personerna har också betydande internationella kontakter.

Enligt polisen finns det också en tydlig överrepresentation av unga med utländsk bakgrund bland dem som utför eller är misstänkta för rån i Helsingfors.

I diskussionen om kriminalitet bland unga och gängkriminalitet, lyfts inte sällan Sverige fram som ett varnande exempel. Segregationen i Finland är dock inte lika omfattande som i Sverige och problemen är därför inte av samma omfattning, men
Helsingforspolisen tittar på Sveriges förebyggande arbete med att komma åt ungas droghandel i ett tidigt skede och förhindra att unga lockas med i kriminella verksamheter genom att till en början få mindre uppdrag. Syftet är att lära sig av våra misstag och försöka förebygga att en sådan utveckling inte sker i Finland.

Men likt Sverige har Finland lama politiker som inte vill peka ut grupper och hellre lyfter fram socioekonomiska problem som de största orsakerna till att unga dras in i kriminalitet.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) skriver på Twitter att de nu rapporterade problemen i Helsingfors inte är något nytt och att hon tagit upp det med bland annat ungdomsverksamheten och polisen i syfte att öka samarbetet mellan olika myndigheter för att komma åt fenomenet. Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver att det är viktigt att ingripa i ungas våldsanvändning och gängbildning då det ännu går att undvika att läget tillspetsas. Enligt henne är det viktigt att i diskussionen undvika förenklingar och att stämpla människogrupper. Det handlar alltid om fenomen på individ och samfundsnivå som också är beroende av situation. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) betonar att polisen, staden, skolan och familjerna spelar en stor roll och att det samarbetet pågår.

Om Finland vill lära av Sverige, så torde steg ett vara att politikerna vågar erkänna problemet och vad det grundar sig i så att man kan angripa problemet på rätt sätt, istället för att likt våra svenska ryggradslösa politiker stoppa huvudet i sanden samt ösa in skattemedel i diverse ineffektiva projekt medan man daltar med våldsverkarna!

#ingenvillhadetsvenskatillståndet

https://www.hbl.fi/artikel/fler-unga-saljer-droger-och-manga-bar-kniv-for-sakerhets-skull/

7 reaktioner till “Tydlig överrepresentation av unga med utländsk bakgrund vid rån i Helsingfors – Sverige avskräckande exempel

 1. Så bra att det benämns rätt vilka personer det är, personer med just utländsk bakgrund. Det är nästan alltid människor som förts in i landet som ”skyddsbehövande”. Är det en felbedömning som gjorts? Ska skyddsbehövande göra sådana här saker?
  Allt våld har självklart inget med hudfärg att göra. Sådant rasistiskt är det väl mest BLM som håller på med.
  Våldet har att göra med hur dessa människor tänker och vad de tar sig rätten att göra i det land som tog emot dem som ”skyddsbehövande”.
  Den gemensamma nämnaren är att dessa människor huvudsakligen kommer från länder där det inte finns demokrati. I dessa länder är det islam som styr och som bestämmer vilka regler som ska gälla.

  Tydligen har dessa människor tagit med sig islams regler hit och tillåts av regeringen att bete sig som om de vore kvar i de dysfunktionella länderna. Har regeringen tänkt till runt detta om det är rimligt att fortsätta föra in människor som inte följer Sveriges eller Finlands eller Norges eller Danmarks eller Frankrikes lagar??? Hur har regeringen tacklat problemen. Man har gjort det genom att blunda för vad som är orsaken och i stället sagt att det är fel på bostadsområdena, det finns för få fritidsgårdar och allt det där. Man har bagatelliserat, slätat över, tystat ner och till slut angripit svenskarna som sade att de inte tror på regeringens förklaring till våldet.

  Sverige måste följa Frankrikes och EU:s sätt att beskriva våldet och göra som de gör. Sluta ge pengar till islamisterna. Sluta ge så lindriga straff. Skärp lagarna. Sätt igång utvisningarna på allvar med dem som fått utvisningsbeslut. Sluta ljug för svenska folket. Säg åt pappersmedia, SR och SVT att det nu är tillåtet att säga som det är. På samma sätt som Frankrike gör.

  Kommer regeringen att göra det? Det tror jag inte.

  Gillad av 1 person

 2. Skillnaden mellan de nordiska länderna är att de vågar prata om problemen, sen har de även förstått att de kan göra något åt problemen. I Sverige får vi inte ens prata om problemen än mindre göra något åt problemen, här får vi lära oss leva med de problemen politikerna skapar åt oss eftersom blir det våra problem.

  Gillad av 1 person

 3. T o m Putin säger att det är dags för de syriska flyktingarna att åka hem och delta i återuppbyggnaden i landet…..”de utgör terrorhot och kostnader för mottagarländerna”…..från öster hör vi sanningen nu….

  Gillad av 1 person

 4. Ja, ni läser, bomb sprängd på vårdcentral i Göteborg nu….sådant hade vi inte innan införseln av utlänningarna…MP kan väl åka dit tillsammans med justitieministern och svara på frågor…V också….

  Gillad av 1 person

 5. Islamister skar halsen av 50 människor i Mocambik häromdagen. SIDA ger väldigt många miljoner till landet sedan åratal. Kanske försörjs gruppen av svenska skattekronor? Kanske får de pengar som div muslimska organisationer samlar in i Sverige eller får i bidrag av myndigheter??? Em vet, men omöjligt är det inte. SIDA har ju bristfällig kontroll och uppföljning av sin penningutförsel enligt revisioner.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s