Statistik från våra grannländer visar att en majoritet av coronasmittade är invandrare – varför pratar vi inte om detta i Sverige?

Danmark har tidigare i år presenterat statistik som påvisar att en majoritet av de personer som smittats med corona är personer med utländsk bakgrund – främst somalier och nu kommer färska siffror från Norge som bekräftar samma bild, med en övervägande del invandrare.

Invandrare har varit överrepresenterade bland de smittade sedan pandemin startade och andelen utlandsfödda bland coronapatieterna har bara fortsatt öka, vilket anses som oroväckande. Norges statsminister Erna Solberg kallade därför till ett videomöte förra torsdagen, där representanter för en rad invandrarmiljöer hade blivit blixtinkallade för att deltaga med kort varsel.

I Norge utgör 15% av befolkningen av invandrare och förra veckan stod de för 37% av alla rapporterade coronafall. Flest var födda i Polen, sedan följde Somalia, Pakistan, Irak, Eritrea, Afghanistan och Sverige.

Om man tittar på de senaste fyra veckorna tillsammans, utgjorde utrikes födda 39% av fallen i Norge och under de fyra veckorna innan var andelen 33, medan den är 34% för hela pandemin. FHI tror att mörkertalen kan vara större bland invandrare.

Representanterna för invandrarmiljöerna presenterade en rad utmaningar under dialogmötet med Solberg; språket (vissa kommuner använder inte tolk vid smittspårning), kulturella skillnader, svårt att hålla avstånd, ekonomi och trångboddhet samt rädsla för konsekvenser (att bli deporterad) med mera.

Mohamed-Saif Al-Mofty, som leder den ideelle organisationen U-Turn, menar att något av det som begränsar arbetet är de oskrivna reglerna, vilket är ett problem bland personer som kommit från länder med klankultur.

Det har varit diskussioner om huruvida det är bra att lyfta fram denna statistik, oro har funnits över att det kan bidraga till stigmatisering av enskilda grupper. Motargumenten är dock att det är livsviktig information i kampen mot smittspridningen.

Intressant att statistiken i både Danmark och Norge visar på samma sak och den naturliga frågan blir varför vi inte pratar mer om det här i Sverige. Det var vid något tillfälle för några månader sedan som Tegnell snuddade vid ämnet när han under en presskonferens deklarerade att Järvafältet var värst utsatt, men det tystades ned rätt omgående.

Norrmännen konstaterar att man måste prata om det här för att kunna minska smittspridningen, så varför är då våra politiker sådana ynkryggar och hellre förtiger problemen? När man basunerar ut skräcksiffror om en kraftig ökning av antalet smittade i Skåne respektive Stockholm, så kanske det i realiteten handlar om specifika invandrartäta områden, vad vet vi som inte får veta något?! Typiskt Sverige att hålla inne med allt som kan tänkas ”kränka” människor!

#onlyinsweden

#talaklarspråk

https://www.aftenposten.no/norge/i/AllK9n/innvandrersmitten-vekker-uro-mange-kommer-fra-land-der-myndighetene

12 reaktioner till “Statistik från våra grannländer visar att en majoritet av coronasmittade är invandrare – varför pratar vi inte om detta i Sverige?

  1. Ja varför skulle detta förhållande vara annorlunda i Sverige? Troligtvis är det än värre här eftersom vi har betydligt fler invandrare än våra grannländer. Locket ligger fastsvetsat på och inget får komma ut till allmänheten i landet Nordkorea II.

    Gillad av 2 personer

  2. Somalierna som blev sjuka i Sverige fick vård. Några dog
    Då skulle de få hotellrum för de var trångbodda.

    Men när våra gamla blev sjuka då fick de dödshjälp istället för
    Vård.
    Och de tystades ner att invandrarna inte kunde språket och att de inte klarade hygienen.
    Hur kan man anställa kvinnor med slöja och hijab i vårde.
    Man kan inte vara hemma med små barn som kramar och sprider bakterier
    Och sen gå och jobba med gamlingar.

    Det dog många fler gamlingar i onödan pga språk och kunskapsbrist
    Alla vet det men som vanligt kommer inget att utredas och trots att
    Det fanns bevis

    Vilket enligt min mening skulle göra att ägarna till åldrings vården skall utredas
    Om med ska få fortsätta bedriva verksamheten.

    Man får en känsla att rot och Rut. Är den nya svarta arbetskraften.
    Fast ännu värre du kan driva som många invandrare gör ett luftbolag
    ta in skatte pengar
    Utan att göra något.
    Skatteverket skickar ut bekräftelse på påstods arbeten, till invandrare som
    Bara kastar lappen och kriminella gods med pengar styla från sjuka och funktionshindrade.

    Sista åren så har jag ställt mig frågan finns det något som fungerar på rätt sätt i Sverige?
    För dagligen hör vi hur bara kriminella och vidriga människor går fria och göds av våra
    Skattepengar.
    Hur kunde allt bli så fel.

    Gillad av 1 person

    1. Jaaa du,hur fan kunde det bli så? Ett splittrat och därmed svagt sryre,både M och S har känt sig tvugna att ta in extremistpartierna Mp och C.Marknadsliberalismen där bl.a privata företag har satts att i princip sköta statliga myndigheter.Jag har en kommunikation med en statlig myndighet men det är privata konsulter som jag i verkligheten kommunicerar med.De agerar helt som vore de den statliga myndigheten,skriver på brevpapper från myndigheten osv.Det är ytterst olämpligt att privata företag med egenintressen i ett ärende sköter den sratliga myndigheten.Jag har påtalat det och även menat att det kan vara straffbart.Så ja,staten frånsade sig makten på många sätt och det är nog en viktig förklaring till hur det kunde bli så här.

      Gillad av 1 person

  3. De är i sig inte orsaken till att ett land drabbas hårdare. Sämre hälsa pga lägre sociekonomisk standard, trångboddhet och yrken där man inte kan jobba på distans är orsakerna till att vissa grupper drabbas hårdare. Invandrare med hög socioekonomisk standard drabbas inte hårdare.

    Gilla

    1. Det är ungefär så det är,detta är en sjukdom som kommer att slå hårdast mot de som bor trängre och de som i sin vardag tvingas att jobba i utsatta miljöer där det är många personkontakter.Man kan dra många slutsatser av detta men en säker är att många och täta kontakter med andra driver smittspridningen.Norge har många polska gästarbetare,gästarbetare som bor många och trångt.De har ofta de smutsigaste jobben osv.Smittan har hittills varit isolerade i kluster och en stor smittspridare bland judarna i Stockholm var ju en begravning där juden Claes Borgström deltog.Alltså återigen ett exempel på att smittan självklart drivs av nära kontakt mellan människor.

      Gillad av 1 person

  4. Om jag inte minns fel tog Ebba Busch upp detta om spridning på Järvafältets bostadsområden. Då gick ju alla media o politiker ut med rasist uttalande istället för att ta till sig. Samma bekymmer som äldreomsorgen. Detta glömde eller snararare insåg inte FHM gurun Tegnell. Det ar tydligen andras problem och inte den ansvariges?

    Gilla

    1. Varför stängde man inte ned Järvafältet där och då? Att rädda liv och stoppa smittan måste vara viktigare än att vara politisk korrekt – men inte i Sverige. 🙄

      Gilla

      1. Genom enkel fundamental observation förtäljer det i alla för mig att makteliten åsikt och konsekvent beslutade åtgärder, eller inte, är betydligt viktigare än innevånarnas välfärd och överlevnad. Förr brukade denna form av styre kallas diktatur, men styrelseformen är tydligen numera omdöpt till ”demokrati”.

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar