Inte konstigt att det tar tid att få ny lagstiftning på plats i Sverige när allt begravs i långa utredningar

Säpo har som bekant länge varnat för att statligt stöd till organisationer finansierar extremism. I ett remissvar från förra hösten bedömer Säpo att ett relativt stort antal organisationer med kopplingar till extremistmiljöer mottager offentliga medel – organisationer som kan bidra till en ökad radikalisering i Sverige och bidraga till våldsbejakande miljöers tillväxt. Enligt utredningen ”Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället” är det framförallt dagens otydliga och allmänt hållna krav på organisationers verksamhet som skapar problem.

Riksdagspartierna var redan 2015 överens om att inga offentliga medel ska gå till våldsbejakande budskap och i den andra partipolitiska överenskommelsen mot terrorism 2017 slogs åter fast att inga offentliga bidrag ska gå till extremistiska organisationer, men trots att två utredningar tillsatts och lagt fram förslag – 2018 respektive 2019 – ser det ut att dröja till 2022 innan ny lagstiftning är klar.

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att det är angeläget att vi får det här på plats och uttrycker frustration över att det tar lång tid. Lagförslaget visade sig i ett sent skede bryta mot EU:s dataskyddsförordning – något som tidigare utredningar inte tittat på, varför regeringen nu tillsatt ytterligare en utredning som ska vara klar i augusti 2021.

Det är väl märkligt att andra länder kan stifta nya lagar på rekordtid för att stoppa återvändande IS-terrorister eller på andra sätt bekämpa våldsbejakande extremism, medan vi i Sverige banne mig inte klarar av något mer än att leverera tomma ord och begrava viktiga frågor i långa utredningar.

Lämpligt nog sammanfaller avslutandet av utredningen om risken för att skattepengar finansierar extremism med att vi går in i valåret 2022, då kan regeringen stolt visa upp att de faktiskt tänker på rikets säkerhet genom att ha ändrat lagen för att förebygga våldsbejakande extremism – trots att det egentligen tagit sju år för dem att få ändan ur vagnen!

Men tro inte att detta är något som är utmärkande för den rödgröna regeringen – den blå har gjort likadant och i decennier ignorerat viktiga frågor som rör rikets säkerhet. Tänker närmast på möjligheten att införa nya regler för indraget medborgarskap – en utredning som redan 2006 presenterades för regeringen och riksdagen. Anledningen var att polisen redan då rapporterade om att cirka 1.000 krigsförbrytare som befann sig i landet och att man ville komma åt problemen med människor som använt mutor för att få sitt medborgarskap eller ljugit om sin kriminella bakgrund samt försvåra möjligheterna att få tag i svenska pass.

I utredningen konstaterades det bland annat att omprövning av medborgarskap och möjlighet att återkalla medborgarskap redan införts av flera länder i Europa, bland annat Danmark, Finland och Nederländerna, Norge, Kanada, Storbritannien och Tyskland.

I december samma år skickade en representant från KD en skriftlig fråga till Justitieminister Beatrice Ask och frågade hur regeringen tänkte gå vidare med den information som framkom av utredningen och man ställde sig också frågan om inte kriminella som har fått svenskt medborgarskap också ska kunna fråntas sitt medborgarskap.

I januari 2007 skickar Sanubi (FP) ett svar där man meddelade att ett införande av återkallelse av medborgarskap kräver en grundlagsändring och kan därför tidigast ske efter valet år 2010.

Nu 14 år senare står vi med facit i hand och ser att ingenting har gjorts i detta ärende som har gett resultat överhuvudtaget. Således kan man dra slutsatsen av att oavsett om det sitter en borgerlig regering eller en rödgrön regering vid makten så har man inte medborgarnas och rikets bästa för sina ögon, varför det är befogat att ställa sig frågan om de överhuvudtaget vill sätta stopp för att extremism finansieras med skattemedel?

#onlyinsweden

#mycketsnackingenverkstad

https://www.sydsvenskan.se/2020-11-09/skarpta-demokratikrav-for-statsbidrag-drojer

7 reaktioner till “Inte konstigt att det tar tid att få ny lagstiftning på plats i Sverige när allt begravs i långa utredningar

 1. Som tur är kan ”afganlagarna” anpassas till det mildare när och hur som helst, allteftersom förutsättningar för dessa indviders chans till att få stanna i Sverige försämras. Det tycker jag är en ljuspunkt i mörkret. Vem vill sjunga ”we shall overcome” tillsammans med mig?

  Gillad av 1 person

   1. Man kan benämna det som sker med andra ord än hyckleri. Det är politik helt enkelt. Människor vid makten genomför det de anser gynna deras idéer och deras makt. Så enkelt är det.
    När vi granskar vad som sker varje dag är det lätt att förlora det större perspektivet. Så ”vill” makten att det ska vara också. Det gynnar makten och eliterna om människor käbblar och pratar och resonerar SOM OM sådant skulle kunna påverka.
    Det enda som skulle kunna påverka på allvar idag vore om svenska folket gick ut på gatorna i hundratusentals, protesterade, bar plakat, kastade sten, slogs med polisen och allt det där. Det kommer naturligtvis inte att ske.
    Vi måste och ska fortsätta att granska vad som sker och ”benämna” det. Personligen tycker jag att orden som används för att beskriva skeendet är oerhört mycket för snälla. Det är inte ”missförstånd”, att de är inte ”dumma i huvudet”, att de är inte ”taskiga” osv. Inga av dessa ord räcker till och är helt ofarliga förstås.

    De vassaste orden och meningarna är de som skarpt analyserar skeendet och blottlägger vad som på riktigt sker. SÅDANA ord och beskrivningar fruktar makten. För tänk om många på allvar skulle begripa vad som sker, varför det sker och vilka som tjänar på det hela! Det är vad makten fruktar. SÅDANT håller makten kontroll på. Ett exempel på det är Swebb-tv som med jämna mellanrum ”stängs ner”.

    Den här sajten är en av många och oerhört viktig.

    Gillad av 1 person

 2. De har väl såltt sina röster till mp,
  Det är den ända orsaken allt annat är som vanligt obegripligt.

  Det är olagligt att finansera islamanister. Så våra politiker och myndigheter
  Håller på med massa olagliga saker och använder skattebetalarnas pengar.
  Jag som skattebetalare brorde väl anmäla dem för de använder mina pengar
  För brottslig verksamhet.
  Vad våra politiker skyddar och värnar om är illigala människors rättigheter före
  Hedliga och ärliga skattebetalar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s