I Sverige accepterar vi att det statliga postverket inte utför sina sysslor korrekt

Fredrik Haage skriver i dag i Smålandsposten om det faktum att statligt ägda Postnord ligger i startgroparna för att börja dela ut posten varannan dag i Sverige, där ett pilotprojekt redan pågår i Lund och Kävlinge. Vi betalar dock skatt för att samhällsservice som post ska fungera, men från majoritetsägarna svenska staten är det märkbart tyst, vilket föranleder frågan om detta har statligt understöd?

Viss post, till exempel juridiska handlingar samt kommunikation mellan vårdtagare och vårdgivare måste gå med snigelpost – dels av sekretesskäl, men också för att inte alla har tillgång till e-post. Om posten på sikt kommer att delas ut 1-2 gånger i veckan så lär det bli problem med att upprätthålla såväl patient- som rättssäkerheten.

#vadfanfårviförpengarna


”Ett ”pilotprojekt”. Det låter spännande. Energiskt och framåtsyftande. Och misstänkt förstås. Speciellt om det är Postnord som håller på med det.

I Lund och Kävlinge består ”pilotprojektet” i att ge sämre service. Sedan en månad delas posten nämligen bara ut varannan dag. Skulle det falla ”väl ut”, som det återges i Dagens Nyheter, kommer systemet införas i hela Sverige.

Det är förstås upprörande rakt igenom. I alla fall om man intar ett aldrig så litet piller av cynism. Naturligtvis kommer det att falla ”väl ut”. För vad skall folk göra? Storma in på terminalområdet och börja leta efter sina brev? Sanningen är ju att Postnord i kraft av sin ställning är fritt att strunta fullkomligt i vad mottagarna tycker. Postnord är inte beroende av positiva reaktioner eller allmänhetens omdömen över huvud taget. Tanken att det här testet inte skulle falla väl ut för att människor förväntar sig utdelning varje dag, är väl närmast ett ämne för gapskratt på bolaget.

Hela Sverige kan med andra ord redan nu ställa in sig på att få posten utdelad varannan dag framöver.

Det hela färgläggs typiskt nog som en rent igenom praktisk sak: ”Nu kommer det in en del post som ska sorteras och sparas till dagen efter, och det är nytt. Det märks också att vi har mycket mer brev med oss när vi kör ut på våra slingor. Men vi hade gott om tid att förbereda oss så när det väl blev skarpt läge kändes det inte särskilt konstigt”, vittnar en berörd brevbärare.

Så väl för Postnord. Då kommer det säkert heller inte kännas särskilt konstigt när man sjösätter ”pilotprojektet” att dela ut brev var tredje dag, eller var fjärde och till slut en gång i veckan. För det är naturligtvis den väg utvecklingen rör sig. ”Det här handlar i grunden om att vi håller på att transformera oss – från att dela ut brev till att dela ut paket” säger distributionsområdeschef Tomas Lilja.

Det är en ganska intressant upplysning till allmänheten. Vem skall dela ut brev i framtiden om Postnord inte vill kännas vid uppgiften? Det handlar ytterst om rättssäkerhet eftersom juridiska handlingar ofta går med post.

Då folk skickar färre brev vill Postnord inte hålla på med det längre eftersom det blir relativt dyrt för dem. Det går att förstå (även om man kan undra hur man i så fall prioriterar att ha till exempel en egen pod). Men det är just därför Postnord existerar som statsägt och inte privat bolag. Det finns viss samhällsservice som skall och måste få kosta och som vi därför finansierar gemensamt.

Svenska staten är majoritetsägare i Postnord. Man bestämmer. Och det ytterst på uppdrag av väljare och medborgare. Vad har man att säga om det här? Sitter dess företrädare i bolaget och håller tummarna för att ”pilotprojektet” faller väl ut? I så fall lägger vi ytterligare ett ärende till den växande högen av anledningar att byta regering.”

https://www.smp.se/ledare/sista-brevet-fran-postnord-61eed9ac

5 reaktioner till “I Sverige accepterar vi att det statliga postverket inte utför sina sysslor korrekt

 1. Vi får väl alla tacka Maud Olofsson som ligger bakom sammanslagningen av danska och svenska posten. En storartad katastrof.
  Det ska ju betalas på något sätt…
  Nuon-affären får vi inte heller glömma.
  Sverige dyraste politiker genom tiderna.
  Dessutom delansvarig för Sveriges katastrofala migrationspolitik.
  Vederbörande drivs antagligen av oikofobi.
  Men slipper ansvar i pajaslandet Absurdistan.

  Gillad av 2 personer

 2. Det är Inget pilotprojekt. Det är redan infört i centrala Malmö. Coop tycker säkerligen inte om att deras reklamblad med erbjudande som gällde 29/10-1/11 delades ut den 2/11. Det kom mer reklam men de erbjudanden gäller i alla fall till den 4/11. En börja gälla den 29/10. Veckans övriga reklam som delas ut av PostNord kommer troligtvis som förra veckan på fredag. Då kan det hända att ”kappan” har ett litet korsord eller ett soduko på första sidan och vi mottagare har lördag och söndag på oss att utnyttja reklamens erbjudanden. Eftersom PostNord kommer mellan 12-14.30. PostNord nonchalerar företagen som anlitar dem. De missköter sitt uppdrag i hopp om att någon annan ska ta över.

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 2 personer

 3. Jag har det mesta från företag och myndigheter som elektronisk post. Så PostNord kommer lite då och då och delar ut reklam och lokaltidningen. Ibland kommer nåt brev. Mest reklam det med.

  Gillad av 1 person

 4. Försäkringskassan skickar redan ut brev i PDF-form via okrypterad epost, om än så länge i mindre omfattning. (Ingen sekretess eller någon som helst säkerhet där inte …)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s