Algeriska skådespelerskor kampanjar för att minska våldet mot kvinnor – saknas statistik på antalet som årligen mördas

Algeriet, Tunisien och Marocko publicerar inte officiell statistik för antalet kvinnor som mördas varje år – något som fått flera algeriska skådespelerskor att göra en gemensam aktion i en kampanj som syftar till att bekämpa fenomenet, men initiativet har inte välkomnats av alla.

Det var efter att en 19-årig kvinna våldtagits, torterats och mördats tidigare den här månaden, som röster höjdes för dödsstraff samt föranledde de 22 algeriska skådespelerskorna att publicera ett foto som föreställde de själva klädda i svart med uppmaningen att förenas genom att säga att det nu är nog med våld och dödande av kvinnor.

Enligt kampanjgruppen Femicides Algeria, registrerades 75 mord på kvinnor förra året och 41 stycken så långt det här året. Men enligt gruppen är antalet mycket högre än så.

Enligt aktivisterna registrerade regeringen förra året 7.000 klagomål om våld mot kvinnor, men den uteblivna kraftfulla responsen från regimens sida föranledde skådespelerskorna att lansera sitt eget initiativ. Man vill inte anklaga algeriska män, utan snarare uppmuntra alla att ta ansvar.

Det är tabu i det algeriska samhället att prata om våldtäkt, incest och pedofili. Man har redan sett resultat av kampanjen efter olika videos triggat igång en debatt på sociala medier där några män reagerat genom att kalla kvinnorna ”horor” samt hotat dem med fysiskt våld.

Klokt initiativ av de algeriska kvinnorna! Att börja prata om problemen är steg ett och man får hoppas att det ger resultat så att mäns våld mot kvinnor i landet minskar. Kanske kan kampanjen smitta av sig på Tunisien och Marocko, det låter helt bisarrt att man inte redovisar hur många kvinnor som mördas varje år – det tyder på att man har något att dölja.

https://www.arabnews.com/node/1753221/middle-east

3 reaktioner till “Algeriska skådespelerskor kampanjar för att minska våldet mot kvinnor – saknas statistik på antalet som årligen mördas

 1. Det är väldigt svårt att få representativa siffror i det demokratiska landet Sverige över hur många kvinnor som mördas och våldtas här varje år. Det är omöjligt att få en tydlig bild av vilka som är förövare och vilka skälen är till morden och våldtäkterna.
  I Sverige har vi ändå polis, domstolar och en statistisk centralbyrå.

  Gillad av 1 person

 2. Svenska skådespelerskor är tysta utom de som valt att hjälpa S, MP och V.
  När såg vi skådespelare demonstrera på gatorna mot alla våldtäkter? I Pride-tågen???

  Gillad av 1 person

 3. Det är starkt av de algeriska kvinnorna att försöka komma till rätta med det, kan tänka mig att det tabu i den delen av världen att prata om detta men det är viktigt både för den själva men även för att få en tro om en bättre framtid för deras barn och för dem själva. Nu bråkar de ju med den religionen som inte har speciellt mycket övers för kvinnor eller barn så jag ser mer hinder än ljus för dem, såvida ingen hjälper dem. Sen kan man ju alltid undra varför denna nyhet som egentligen inte är en nyhet kommer just nu! Vad ligger bakom just detta reportage? Vilka vill upplysa det som händer inom den muslimska religionen? Följdfrågan blir varför och varför just nu?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s