Dansk lärare hotad – ville visa solidaritet med Samuel Paty och använda Muhammed-teckningarna i undervisningen

En kvinnlig dansk lärare ville visa sympati med sin franska kollega Samuel Paty, som i fredags blev halshuggen utanför en skola i en förort till Paris och på Facebook skrev hon en uppdatering om att hon, likt Paty, framöver skulle använda Muhammed-teckningarna i sin undervisning om yttrandefrihet.

Inlägget medförde dock flera obehagliga och direkt hotande kommentarer från personer med muslimsk bakgrund som opponerade sig mot att avbilda profeten.

”Radera de bilderna nu. Jag säger det för din egen skull.” löd en av kommentarerna.

Av rädsla för repressalier tog läraren bort inlägget. Rasmus Stoklund, socialdemokratisk folketingsmedlem, som varit i kontakt med kvinnan tycker det är beklagligt att folk med rabiata hållningar kan få hålla på och hota andra till tystnad.
-”Jag tycker det är ohyggligt att en lärare, som skriver något helt uppenbart och även rimligt på Facebook, blir bemött med hot och kommentarer om att hon kränker profeten och att hon ska tänka om. Samtidigt är det djupt bekymrande att hon känner sig nödgad att ta bort inlägget. Det betyder att de som har viljan att använda hot och skrämmande retorik vinner. Det kan och ska vi inte acceptera.”

Mycket obehagligt. I det här läget hade det varit intressant att se hur ett kraftfullt markerande från Lärarförbundet hade bemötts här i Sverige, om man till exempel gick ut i en gemensam aktion och deklarerade att lärare i landets skolor hädanefter kommer att visa bilderna i undervisning om yttrandefrihet. Men det är verkligen ingen risk att det skulle ske i landet Mellanmjölk, där inte ens landets egen statsminister kan sätta ned foten och markera mot islamisterna!

#jesuissamuel

https://www.bt.dk/samfund/dansk-laerer-truet-efter-halshugning-i-paris-slet-billederne-for-din-egen-skyld

4 reaktioner till “Dansk lärare hotad – ville visa solidaritet med Samuel Paty och använda Muhammed-teckningarna i undervisningen

  1. Västvärlden har sig själv att skylla, som inte satte ned foten, vänligt och respektfullt men bestämt, när tillfälle gavs, t.ex. Jyllands-Postens muhammedanteckningar 2005 och Lars Vilks’ rondellhund 2007.

    (Jag skulle föreslå att svenska media regelbundet publicerar muhammedkarikatyrer i syfte att hjälpa muslimer i Sverige att vänja sig vid västvärldens förhållningssätt till religion och yttrandefrihet.)

    Det går inte, med respekt för tankefriheten, att begära att berörda muslimer i västvärlden ändrar synsätt gällande just yttrandefrihet och religionsfrihet. Däremot ska västvärlden ställa krav på förändrat beteende/uppförande i offentligheten.

    Jag håller med Piper om att det vore önskvärt om Lärarförbundet ”gick ut i en gemensam aktion”, varför inte tillsammans med alla muslimska organisationer och moskéer. Det skulle visa för Sverige huruvida det finns ett intresse och vilja hos muslimer i landet anamma västerländskt synsätt i frågan.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s